fbpx Планът за Лято 2021 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Планът за Лято 2021

Излез от офиса в петък следобед, вземи самолета до Санторини, вечеряй с гледка към залеза в Оя

Поне веднъж годишно ходете някъде, където не сте били досега, съветва Далай Лама. Идеята е да можеш да усетиш енергията на новото място, която е различна от всичко, което познаваш досега. И също - да оставиш там малко от своята енергия, която вече не ти е нужна.

Пътешествието до нови хоризонти те прави по-щастлив и като че ли Далай Лама обяснява това най-логично. Остави шепа от старите си спомени на място, на което никога не си бил и си вземи шепа нови. Горе-долу в това вярвам и аз винаги, когато отварям приложението за купуване на билети онлайн през телефона си. И понеже миналото лято буквално не излязох извън България, за този сезон имам сериозен план. Няма да го споделям, от суеверие, да не би да не се сбъдне, но пък смятам да ви мотивирам да помечтаете за пътешествия.

И тук изобщо не говорим за дълги ваканции, отпуска, която все не стига и т.н.

Какво ще кажете за вечеря в Санторини с гледка към магичния залез в петък след работа?

Изобщо не е невъзможно. До гръцкия остров лети нискотарифна авиокомпания от София и спокойно можете да отметнете задачите в офиса в края на седмицата, после да се качите на самолета и след час да кацнете в Санторини. Островът е малък, от летището до първите хотели се стига за 10-тина минути. Буквално. Ако искате да прекарате уикенда там, можете спокойно да си вземете билет за връщане в понеделник вечер. Така с един ден отпуска можете да вечеряте в Санторини в края на работната седмица. И билетите не са скъпи, повярвайте ми!

Имате избор!

Санторини ви се струва малко по-луксозен и напудрен? Добре.

 

А какво ще кажете за вечеря петък след работа в стария град на Миконос?

И до там това лято има директен полет от София. Качвате се на самолета и след час и половина по часовник вече вечеряте с гледка към залеза и вятърните мелници на Миконос. Летището на острова е доста малко, до града се стига за около 15 минутки с такси. Съветвам ви първо да пиете по едно, а после да минете до хотела и да оставите багажа. Имам и любим ресторант. Ако решите да прекарате един уикенд това лято там, да минете през Kastro's задължително.

Без оправдания, моля!

Да вземеш самолета до гръцки остров отнема също толкова време, колкото да запалиш колата до Банско или да си направиш разходка до Пловдив.

А щом четеш този материал, знам, че си от онези специални хора, които знаят цената на мечтите. И не е вярно, че това е прекалено скъпо удоволствие. Повярвайте ми, уикенд във Велинград определено може да излезе повече пари. В Санторини съм спала и за 20 лв. на вечер. Важното е да вземеш един рент-а-кар (или пък да се качиш на местния градски транспорт - имат супер автобуси и са без пари) и да имаш желание да се разходиш по ръба на изстиналата вулканична планина между Ия и Оя.

3 часа преход, но ти открадва сърцето завинаги. И не, не е въпрос на време. Вземете самолета в петък след работа и в понеделник следобед се приберете обратно. Всеки може да си позволи един ден да не е в офиса, не приемам оправдания от рода на “нямам време”.

 

Няма такова нещо, като “Нямам отпуска”

Понеже напоследък зачестиха оправданията, че: “Нямам толкова отпуска като теб, ти постоянно обикаляш”, или пък “Е, би било прекрасно, но имам много работа тази година и ще идем до Италия догодина”, включвам този абзац, в този импровизиран наръчник на пътешественика, за да ви подшушна, че има много дестинации, които можете да посетите за няколко дни и от това никак няма да пострада кариерата ви, нито пък планираната отпуска за две седмици в Царево със семейството ви. Просто решете къде ви се вечеря в петък след работа.

Какво ще кажете за Амалфи?

Има супер удобни полети София - Неапол всеки петък следобед и понеделник вечер. От летището на Неапол до центъра на града се стига също доста бързо, а от там с влак до Соренто е час и малко. Продължете с кола, мотопед под наем или просто с местния автобус и вечеряйте в Амалфи. На брега. Или в Пзоитано (още по-близо е от Амалфи).

И да - това не е нещо грандиозно, за което трябва да се готвите една година или да очаквате с трепет. Неапол или Наполи на италиански е на час и 20 минути със самолета. Успокойте се, не е нещо невъзможно и ексклузивно. Просто трябва да си позволите да мечтаете. И да си вземете билети за няколко уикенда това лято. Можете да го направите още сега, след като затворите този брой на "Твоята ваканция".

Прави се така:

Казвате си наум: Ах, много ми се ходи в Закинтос, или Венеция, например. Я да видя какви билети има? Има нискотарифни авиокомпании, които това лято летят от София и до двете дестинации. Какво ще кажете за закуска във Венеция в събота сутрин? Абсолютно постижимо е, а и билетите за Италия за сега са на доста прилични цени. Имате възможност да организирате едно незабравимо лято. Не си позволявайте да го пропуснете.

И ако след месец вечеряте с гледка към залеза в Оя, Санторини и пиете чаша местно бяло вино, събрало слънцето и топлотата на вулканичната почва на калдерата, да се сетите за този брой на “твоята Ваканция” и да си признаете, че ако не бяхте прочели този текст, сигурно щяхте да сте вкъщи на дивана и да гледате новините в 20.00 в петък вечер.

Посветете тази година на приключенията, лято 2021 никога повече няма да се повтори в този живот.