fbpx Лятна треска за пътуване - накъде да потеглим? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лятна треска за пътуване - накъде да потеглим?

С настъпването на лятото българите се насочват към някои от най-завладяващите европейски градове, като Италия и Испания си остават сред най-предпочитаните държави. Милано, известен с модната си атмосфера и зашеметяващата си архитектура, остава на първо място с почти 7% от резервациите. Барселона очарова пътниците с уникалното съчетание на модернистични забележителности и перфектната плажна ивица, като 5.78 % от българите ще я посетят, докато Рим - вечният град, се нарежда на 3-то място с малко над 5%. След тях следват Катания и Бари с по 4,05 %, Лондон (3,47 %), Париж (3,47 %), Варна (3,18 %) и Мадрид (2,60 %). Това показва последно проучване на Vola.bg

Данните сочат, че най-ниската цена закупена за периода до момента е 36,99 € за пътуване от София до Лондон, а най-скъпата резервация, направена до момента е на стойност 2398,91 € за групово пътуване до Барселона.

Средно пътниците харчат през лятото по 187,75 € на човек, като юни е най-икономичният месец – 173,30 €. Интересен акцент на проучването е, че половината от всички резервации се правят 31-90 дни предварително, което сочи, че българите планират летните си почивки още през пролетта. В същото време проучването разкрива, че отмененият полет все още е основният страх на българските пътници. Това разркива и тенденция, че все повече хора се обръщат към услугите за защита при пътуване, предлагани от Vola.bg.

Как да намерим изгодни полети това лято?

С непрестанното развитие на туристическия сектор, мечтаната дестинация е по-близко от всякога. Все повече българи залагат на самолетния транспорт пред автомобилния, което им позволява да посетят и по-далечни европейски дестинации.

Тъй като повечето българи планират поне една почивка това лято, за тях е важно да знаят няколко трика, които могат да им помогнат да намерят билети на по-добра цена. Първият е моментът на закупуване на билета: обикновено цената е по-ниска, ако резервират полета си по-рано от 21 дни преди датата на пътуването.

Освен това, вторниците все още са най-добрият ден за закупуване на билети, тъй като тогава се забелязва средно по-ниска активност.

В същото време времето, прекарано в дестинацията, също е много важно: експертите от туристическата агенция препоръчват минимум 3 нощувки престой в дестинацията, за да се възползваме от възможно най-изгодни билети. За по-кратките ваканционни периоди цените могат да бъдат по-високи.

Разбира се, дестинацията или по-скоро летището за кацане в дестинацията също трябва да се вземе предвид. По-големите и по-натоварени летища имат и по-високи такси, което води до увеличаване на общата цена на самолетния билет. Поради тази причина е препоръчително, когато е възможно, да се лети до по-малки летища в градове в близост до европейски столици.