fbpx Дали да купуваме акции на хотели? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дали да купуваме акции на хотели?

Дали да купуваме акции на хотели?

 

Световната туристическа организация обяви 2012 г. като силна за международния туризъм. Международните туристически посещения се увеличават с 4% за януари-август спрямо същия период на миналата година, като търсенето остава силно както по отношение на развитите държави, така и по отношение на развиващите се. Данните показват поддържане на значителния ръст, започнал миналата година.
През 2011 г. постъпленията от международен туризъм надвишават 1 030 трилиона щатски долара, възстановявайки се от кризата и достигайки рекордна стойност.
Европа продължава да е най-посещавана с 3% ръст на годишна база. За пръв път в историята си Стария континент отчита над 500 млн. посещения. Централна и Източна Европа, и Средиземноморието отбелязват по 9% повишение в посетителите спрямо година назад, което се дължи и на военните и политически конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. Очакванията на организацията са тази година Азия и Африка да си върнат лидерството по ръст и да изпреварят Европа.

Европейското първенство по футбол 2012 г. в Полша и Украйна, и Олимпийските игри в Лондон 2012 г. помогнаха интересът да се запази. Това беше добре дошло за Стария континент в момент, в който държавите се нуждаят от сектор, който да допринесе за икономически растеж и работни места. Полското правителство съобщи, че 600 000 чужденци са похарчили 265 млн. долара в държавата за трите седмици на първенството. Това надминава предварителните очаквания за 250 млн. долара. В Украйна обявиха, че над 1.8 млн. туристи са посетили страната по време на шампионата като общо са похарчили около 1 млрд. долара. Повишените цени на хотелите в Лондон пренасочиха посетителите към градове като Париж, Дъблин и Барселона по време на Олимпиадата, според данни на туристически агенции. Част от операторите се изказват скептично, относно запълването на хотелите. Като основна причина се посочва организационния комитет на игрите – Logoc, който резервирал предварително 40 000 стаи, а през януари 2012 г. отказал 20% от резервациите. Успоредно с игрите, в английската столица се проведе фестивал, на който артисти от цял свят се включиха с 10 млн. безплатни възможности за забавление.

В средата на януари пък в Дубай ще се проведе World Luxury Expo. На изложението, което ще се състои в хотел Риц-Карлтон /Риад/, ще участват всички луксозно брандове – от автомобили до бижута. Това е първото събитие от подобен род и се очаква да премине със сериозен успех.

Как да се възползваме от бурното развитие на международния туризъм
Макроикономическите показатели, както и очакванията за бъдещите резултати на сектора могат да бъдат изтъргувани посредством акциите на компаниите. Публикуваните данни за дружествата се отразяват моментално на търговията с ценните книжа. Туристическите оператори и хотелите ще бъдат повлияни директно от положителното развитие на туризма.

Marriott International, Борса: Ню Йорк
Изменение на цената на акцията на годишна база +26.59%
Компанията притежава над 3 770 обекта в 73 държави и е най-голямата публично търгувана хотелска верига в САЩ. Част от веригата са луксозните хотели Риц-Карлтон, както и Bulgari. Търгува се от 1953 г., когато е листната на цена 10.25 долара за акция.

InterContinental Hotels Group Plc (IHG), Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база + 71.79%
Най-голямата хотелска верига в света отчете 9% ръст в печалбата за третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите. Под шапката на компанията са Holiday Inn Hotels&Resorts, както и специалният им бранд за китайски туристи – Hualuxe Hotels&Resorts. 

TUI Travel, Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база +80.15%
Мениджърите на най-големия тур-оператор обявиха, че летният сезон е успешен благодарение и на резервации от скандинавски туристи. Към края на юни 2012 г. 86% от туристическите пакети на компанията вече са продадени.

Thomas Cook, Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база + 118.08%
Туристическият оператор със 170-годишна история в момента определено не в най-добрия си период. В началото на годината компанията сключи ново финансово споразумение с кредиторите си и заяви, че е в процес на продажба на самолети като част от програмата за възстановяване. В началото на август приключи продажбата на и прекратяването на лизинга на 19 самолета Боинг, което ще донесе на компанията 294 млн. долара. Малко след това Thomas Cook продаде свое подразделение в Индия за 87 млн. британски лири, които ще бъдат използвани за намаляване нетния дълг на групата. В края на 2011 г. вторият по големина туристически оператор в Европа обяви, че ще затвори 200 обекта във Великобритания през следващите 2 години като стъпка към намаляване на загубата.