fbpx Дали да купуваме акции на хотели? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дали да купуваме акции на хотели?

 

Световната туристическа организация обяви 2012 г. като силна за международния туризъм. Международните туристически посещения се увеличават с 4% за януари-август спрямо същия период на миналата година, като търсенето остава силно както по отношение на развитите държави, така и по отношение на развиващите се. Данните показват поддържане на значителния ръст, започнал миналата година.
През 2011 г. постъпленията от международен туризъм надвишават 1 030 трилиона щатски долара, възстановявайки се от кризата и достигайки рекордна стойност.
Европа продължава да е най-посещавана с 3% ръст на годишна база. За пръв път в историята си Стария континент отчита над 500 млн. посещения. Централна и Източна Европа, и Средиземноморието отбелязват по 9% повишение в посетителите спрямо година назад, което се дължи и на военните и политически конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. Очакванията на организацията са тази година Азия и Африка да си върнат лидерството по ръст и да изпреварят Европа.

Европейското първенство по футбол 2012 г. в Полша и Украйна, и Олимпийските игри в Лондон 2012 г. помогнаха интересът да се запази. Това беше добре дошло за Стария континент в момент, в който държавите се нуждаят от сектор, който да допринесе за икономически растеж и работни места. Полското правителство съобщи, че 600 000 чужденци са похарчили 265 млн. долара в държавата за трите седмици на първенството. Това надминава предварителните очаквания за 250 млн. долара. В Украйна обявиха, че над 1.8 млн. туристи са посетили страната по време на шампионата като общо са похарчили около 1 млрд. долара. Повишените цени на хотелите в Лондон пренасочиха посетителите към градове като Париж, Дъблин и Барселона по време на Олимпиадата, според данни на туристически агенции. Част от операторите се изказват скептично, относно запълването на хотелите. Като основна причина се посочва организационния комитет на игрите – Logoc, който резервирал предварително 40 000 стаи, а през януари 2012 г. отказал 20% от резервациите. Успоредно с игрите, в английската столица се проведе фестивал, на който артисти от цял свят се включиха с 10 млн. безплатни възможности за забавление.

В средата на януари пък в Дубай ще се проведе World Luxury Expo. На изложението, което ще се състои в хотел Риц-Карлтон /Риад/, ще участват всички луксозно брандове – от автомобили до бижута. Това е първото събитие от подобен род и се очаква да премине със сериозен успех.

Как да се възползваме от бурното развитие на международния туризъм
Макроикономическите показатели, както и очакванията за бъдещите резултати на сектора могат да бъдат изтъргувани посредством акциите на компаниите. Публикуваните данни за дружествата се отразяват моментално на търговията с ценните книжа. Туристическите оператори и хотелите ще бъдат повлияни директно от положителното развитие на туризма.

Marriott International, Борса: Ню Йорк
Изменение на цената на акцията на годишна база +26.59%
Компанията притежава над 3 770 обекта в 73 държави и е най-голямата публично търгувана хотелска верига в САЩ. Част от веригата са луксозните хотели Риц-Карлтон, както и Bulgari. Търгува се от 1953 г., когато е листната на цена 10.25 долара за акция.

InterContinental Hotels Group Plc (IHG), Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база + 71.79%
Най-голямата хотелска верига в света отчете 9% ръст в печалбата за третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите. Под шапката на компанията са Holiday Inn Hotels&Resorts, както и специалният им бранд за китайски туристи – Hualuxe Hotels&Resorts. 

TUI Travel, Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база +80.15%
Мениджърите на най-големия тур-оператор обявиха, че летният сезон е успешен благодарение и на резервации от скандинавски туристи. Към края на юни 2012 г. 86% от туристическите пакети на компанията вече са продадени.

Thomas Cook, Борса: Лондон
Изменение на цената на акцията на годишна база + 118.08%
Туристическият оператор със 170-годишна история в момента определено не в най-добрия си период. В началото на годината компанията сключи ново финансово споразумение с кредиторите си и заяви, че е в процес на продажба на самолети като част от програмата за възстановяване. В началото на август приключи продажбата на и прекратяването на лизинга на 19 самолета Боинг, което ще донесе на компанията 294 млн. долара. Малко след това Thomas Cook продаде свое подразделение в Индия за 87 млн. британски лири, които ще бъдат използвани за намаляване нетния дълг на групата. В края на 2011 г. вторият по големина туристически оператор в Европа обяви, че ще затвори 200 обекта във Великобритания през следващите 2 години като стъпка към намаляване на загубата.