fbpx 3 прекрасни европейски плажа, които си заслужава да включите в плана "to do" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

3 прекрасни европейски плажа, които си заслужава да включите в плана "to do"

Убедили сме се, че когато пътуваме, е много важно да имаме предварително начертани планове, за да можем максимално да се насладим на местата, на които отиваме, без да губим време в проучвания на място.

Ако сте любители на плажовете и кристалните тюркоазни води, в следващите страници ви даваме няколко идеи за едни от най-красивите плажове на Европа, които в същото време не са пренаселени, но имат такова очарование, че всеки от тях е попадал няколко пъти в топ туристическите класации.

Пандемията ще отмине и отново ще можем да пътуваме. Затова е добре да имаме готови планове и цели, които да следваме. Както някой ще каже – ние ви даваме копчето, а балтона ще си намерите сами. Покрай всеки от тези плажове има множество възможности за настаняване според желанията и според възможностите.

Да потегляме!

Spiaggia dei conigli (Плажът на зайците), Сицилия, Италия

Само на няколко метра от западното крайбрежие на о. Лампедуза, част от провинция Агридженто на Сицилия и най-южната точка на Италия се намира малкото островче на зайците (Isola dei Conigli) и едноименния зашеметяващо красив плаж. Лампедуза е разположен на 205 км южно от о. Сицилия и 113 км източно от Тунис.

Противно на името, на това малко парче скалиста и дива земя няма да откриете никакви следи от зайци. Много по-вероятно е, обаче, да се сблъскате с екземпляр на костенурка Карета, която снася яйца в близкия плаж.

Всъщност се смята, че името на острова и едноименния плаж произтича от грешка в тълкуването на древна картография, която неправилно превежда от английски думата заек (rabbit). Друго тълкование казва, че думата rabit произлиза от арабска фонема, която може да бъде преведена с понятието „връзка“, отнасяща се до провлака, който понякога се образува между островчето и брега. Но каквато и да е историята, триумфът на природата, прозрачно синьото море, тишината и спокойствието превръщат мястото в естествен плувен басейн.

(снимка: Emanuele Manciavillano)

Kleftiko Beach Milos, о. Милос, Гърция

Вулканичният остров Милос е част от Цикладите, заедно със световноизвестните Санторини, Миконос, Парос, но за разлика от тях, е доста по-непознат и тук дори още преди пандемията нямаше тълпи от туристи.

Феноменът тук е Kleftiko - впечатляващо място от бели скални образувания, омекотени от силата на вълните, до което може да се стигне само по море. Внушителни скали извират буквално от морето, образувайки естествени пещери и редки геоложки явления. Всички екскурзионни лодки, които правят обиколката на острова, минават покрай Клефтико, така че няма как да го пропуснете. Още по-интересно е да се спуснете с малка надуваема лодка из скалните образувания. Клефтико е известен още като морските метеори.

Легендата разказва, че една от пещерите е била пиратско скривалище, където са скрити много съкровища, но така и до ден-днешен тя не е открита. Водата в Клефтико е кристална и невероятно синя, и примамва да скочите направо от лодката. В близост до Клефтико има още едно впечатляващо място на такова геоложко образуване, Геронтас.

Ses Illetes - най-емблематичният плаж на Форментера, Испания

Остров Форментера е част от Балеарските острови и е само на 23 километра от Ибиса. Така много лесно може да се избяга от суматохата и нестихващият до скоро купон в курорта. И преди обаче животът на Форментера е изграден на блажено безделие и наслада от всеки ден, което ви гарантира спокойна ваканция на едни от най-елегантните плажове в Европа.

Обявяван неведнъж за един от най-красивите плажове в света, плажът Ses Illetes е може би визитката на крайбрежието на Форментера. Ивицата му предлага повече от 450 метра фин пясък, разделен на две части от малка скалиста площ в средата. Името му обединява няколко островчета, които се намират край този участък от брега и които са известни с имената на: Illa de Tramuntana, Illa des Forn, Escull des Pou, Illa Redona и Escull d’en Palla. Присъствието им прави пейзажа на този плаж още по-уникален.

Ще останете омагьосани от спокойни, плитки, тюркоазни води, които заедно с финия бял пясък създават картината на морския рай. Освен това, като природен парк, околностите са добре поддържани, със защитени зони на дюните, пътеки за достъп и специфични зони, където можете да паркирате, без да нарушавате природата. По крайбрежната ивица има и различни ресторантчета, които предлагат различни местни, специфични ястия, така че задължително трябва да ги опитате. Плажът е идеален за посещение с деца, поради своята безопасност и тихите плитки води.

Ses Illetes е идеалното място за плуване през лятото и дори есента или за дълги разходки през по-студения период от годината.

За да влезете в природния парк с кола или мотоциклет, трябва да платите малка входна такса, но достъпът пеша или с велосипед е безплатен.