fbpx Да отпием глътка свежа бира! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да отпием глътка свежа бира!

Водеща снимка
Да

Да отпием глътка свежа бира!

Кехлибарената течност се пие във всеки сезон, но през горещите летни дни консумацията на бира носи истинско удоволствие и спасение от жегата. Още повече, че десетки научни публикации доказват, че умерената й консумация  е част от балансирания начин на хранене и активен.

Хмелът – щипка магия в пивото

Човечеството по пътя на опита е установило, че пивото може да бъде източник на хранителни вещества, да подобрява настроението, а с добавянето на хмел в рецептата то става трайна напитка, в която не могат да виреят болестотворни микроорганизми. Той се използва за придаване на горчивина и аромат на напитката, стабилизиране на пяната и като натурален консервант. Положителните ефекти от бирата се дължат на  фенолните компоненти, произхождащи от хмела,  ечемичния малц и от химичните трансформации, които те претърпяват по време на пивоварния процес.

Последните проучвания в международен план, потвърдени и от изследвания на български учени, изясняват още един механизъм, който води до ефективна битка със свободните радикали в организма и има благоприятен и отпускащ ефект върху него. На XI–ия конгрес по хранене, който се проведе у нас в началото на лятото във Варна, проф. Донка Байкова и проф. Габриела Маринова представиха изследвания, които показват наличие на пробиотични бактерии и различни видове антиоксиданти в пивото.

И така съвременната наука стъпка по стъпка разкрива защо хмелът се оказва цяло чудо – при процеса на варене със само няколкото задължителни допълнителни рецептурни съставки: вода, малц и пивоварни дрожди, бирата се превръща в напитка с много ценни биологичноактивни микроелементи и полифеноли - ферулова киселина, ксантохумол, катехини, епикатехини, проантоцианидини, кверцетин, рутин.  Всички те са причина за мощното антиоксидантно действие на пенливата течност.

Като цяло все по-голям интерес предизвикват проучванията върху флавоноидите от хмела, тъй като се счита, че те имат потенциал при прилагането им в програми за профилактика на различни заболявания, защото са с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. В пивото в различни концентрации са установени шест класа флавоноиди. Разликите са обусловени от използваните суровини – сортовете ечемик и хмел, условията за протичане на ферментационния процес и времетраенето на отлежаването.

Именно заради богатството на полифеноли се наблюдават благоприятни промени в състава или функциите на чревната микрофлора и нейната жизнеспособност - по-специално те стимулират увеличаването на пробиотичните протектори на лигавичната бариера - бифидобактерии и лактобацили. Полифенолите и пробиотичните протектори са с полезен ефект за организма - потискат размножаването на патогенни организми и възпалителни реакции, стимулират растежа на полезните бактерии, подобряват имунологичните функции на червата и спомагат за елиминирането на токсините. Ако количеството полезни бактерии спадне под нормата, киселинността рязко спада и в червата започват да се наблюдават процеси на гниене и образуване на газове, тялото става податливо и на простудни заболявания. А биоактивните вещества в бирата спомагат за  подобряване на естествената биологична резистентност на организма към негативните фактори на околната среда. И да не забравяме, че това може да се случи само при умерена консумация.