fbpx Да отпием глътка свежа бира! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Да отпием глътка свежа бира!

Кехлибарената течност се пие във всеки сезон, но през горещите летни дни консумацията на бира носи истинско удоволствие и спасение от жегата. Още повече, че десетки научни публикации доказват, че умерената й консумация  е част от балансирания начин на хранене и активен.

Хмелът – щипка магия в пивото

Човечеството по пътя на опита е установило, че пивото може да бъде източник на хранителни вещества, да подобрява настроението, а с добавянето на хмел в рецептата то става трайна напитка, в която не могат да виреят болестотворни микроорганизми. Той се използва за придаване на горчивина и аромат на напитката, стабилизиране на пяната и като натурален консервант. Положителните ефекти от бирата се дължат на  фенолните компоненти, произхождащи от хмела,  ечемичния малц и от химичните трансформации, които те претърпяват по време на пивоварния процес.

Последните проучвания в международен план, потвърдени и от изследвания на български учени, изясняват още един механизъм, който води до ефективна битка със свободните радикали в организма и има благоприятен и отпускащ ефект върху него. На XI–ия конгрес по хранене, който се проведе у нас в началото на лятото във Варна, проф. Донка Байкова и проф. Габриела Маринова представиха изследвания, които показват наличие на пробиотични бактерии и различни видове антиоксиданти в пивото.

И така съвременната наука стъпка по стъпка разкрива защо хмелът се оказва цяло чудо – при процеса на варене със само няколкото задължителни допълнителни рецептурни съставки: вода, малц и пивоварни дрожди, бирата се превръща в напитка с много ценни биологичноактивни микроелементи и полифеноли - ферулова киселина, ксантохумол, катехини, епикатехини, проантоцианидини, кверцетин, рутин.  Всички те са причина за мощното антиоксидантно действие на пенливата течност.

Като цяло все по-голям интерес предизвикват проучванията върху флавоноидите от хмела, тъй като се счита, че те имат потенциал при прилагането им в програми за профилактика на различни заболявания, защото са с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. В пивото в различни концентрации са установени шест класа флавоноиди. Разликите са обусловени от използваните суровини – сортовете ечемик и хмел, условията за протичане на ферментационния процес и времетраенето на отлежаването.

Именно заради богатството на полифеноли се наблюдават благоприятни промени в състава или функциите на чревната микрофлора и нейната жизнеспособност - по-специално те стимулират увеличаването на пробиотичните протектори на лигавичната бариера - бифидобактерии и лактобацили. Полифенолите и пробиотичните протектори са с полезен ефект за организма - потискат размножаването на патогенни организми и възпалителни реакции, стимулират растежа на полезните бактерии, подобряват имунологичните функции на червата и спомагат за елиминирането на токсините. Ако количеството полезни бактерии спадне под нормата, киселинността рязко спада и в червата започват да се наблюдават процеси на гниене и образуване на газове, тялото става податливо и на простудни заболявания. А биоактивните вещества в бирата спомагат за  подобряване на естествената биологична резистентност на организма към негативните фактори на околната среда. И да не забравяме, че това може да се случи само при умерена консумация.