fbpx Лято 2020 с Nissan Qashqai Travel Edition - към Видимското пръскало | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Поглед към троянския Балкан
Водеща снимка
Да

твоето Лято 2020 в България

Лято 2020 с Nissan Qashqai Travel Edition - към Видимското пръскало

Видимското пръскало - една от гордостите на България, кътче от Рая в сърцето на Балкана, където Господ с щедри шепи е хвърлял природна красота. Троянският Балкан ми е на сърце. Десетки пъти съм ходила в Априлци, Орешак, Гумощник, Скандалото в горещите лета съм се къпала във вировете на река Видима, обикаляли сме горите, наслаждавали сме се на уникални гледки и все някак сме пропускали това, което е толкова близо до нас, а носи изключителен заряд - водопадът, който величествено се спуска от 80 м. височина и обсипва с хиляди водни пръски каменната гръд на планината.

В Централен Балкан се намират най-внушителните в България водопади. Реките извиращи в горните части на парка падат от високи скални прагове и образуват живописни водни маси, които местното население нарича „пръскала“. Сред тях са най-високото у нас - Райското пръскало (124,5 м), Голям джендемски водопад (120 м) Видимското пръскало (80 м) Кадемлийското (72 м) Карловското (30 м).

За нашето лятно пътуване избрахме нещо изключително подходящо - снежнобелият Nissan Qashqai в неговото специално изпълнение TRAVEL EDITION. Какво е специалното? Още с пръв поглед се вижда специалното му допълнение, което ще хареса на всички пътешественици — голямата кутия за багаж на покрива и рейки, които сега се предлагат като специален бонус. Кутията е цели 480 л, което си направо още един багажник. Оценихме много този аксесоар, защото в компанията ни имаше запален въдичар, който си събра всички такъми, ботуши, раница, столче и др. в кутията, без да ни притесняват пръчки в купето. И спокойно се настанихме 5-ма души в купето. 

Имаме пълния лукс на пътуване — автомобилът е богато оборудван и нищо не му липсва, включително и късчета небе, идващи от стъкления панорамен покрив. Стоим високо на пътя и всеки от нас има отлична видимост, а определено имам какво да се гледа, докато пътуваме.

В горещия ден включваме автоматичния двузонов климатик, на 7-инчовия тъч екран е заредена навигацията и първо правим отбивка до вировете на реката край с. Дебнево, за да оставим нашия рибар. И тъй като Qashqai е достатъчно сигурен, за да върви и извън асфалтовите пътища, минаваме през лекия офроуд на ливадата и спираме досами реката. Е, днес сме ларж – оставяме по интереси всеки, където иска.

А ние продължаваме към Видима, който е квартал на гр. Априлци в сърцето на Балкана. Аз лично бих препоръчала да си наемете и къща за цяла седмица лятна ваканция в Априлци, Видима или Орешак (пълно е с такива) и ви гарантирам, че това ще бъде незабравима почивка. Много има къде да ходите и гледате (ще ви разкажем и за това). А вилната зона на Видима е красива като австрийска картичка — нови, добре обзаведени вили, зелени, постригани дворове, водопади с цветя. Гледката към планината е фантастична. И не забравяйте яке и пуловер – в Балкана, дори и в най-горещите летни дни, вечер става студено.

Отделете си един ден, за да се насладите на красотата по екопътеката "Видимско пръскало" през гората, която ви отвеждаща ви до панорамна площадка, от която се открива идеална гледка към водопада, заедно със скалистите склонове на Северен Джендем.

2,45 ч. за изкачване до панорамната площадка

Екопътеката започва от ВЕЦ "Видима", където може да оставите автомобила на естествено сред ливадата площадче и оттам пеша. Няма нужда да ставате в ранни зори — ние тръгнахме по пътеката в 11ч. Маршрутът е 6 км и заедно със спирките за снимки за около 2,5 – 2,45 ч. ще го минете. Вземете си сандвич и вода, въпреки, че по средата на пътеката има чучур със студена планинска вода.

Обуйте си удобни маратонки или планински обувки, въпреки, че теренът не е тежък и няма голяма денивелация.

В половината си част пътеката е широка, изравнена, чакълеста, а втората част вече става по-тясна и малко по-стръмна. Ентусиазирани родители водят и 4-5 годишни деца, на които в края на пътеката, разбира се, много им се отщява да ходят. Минават маршрута, но по-добре не ги мъчете.

Много е важно да проверите какво ще е времето — трябва да е ясен ден, без никакви прогнози за превалявания дори и по високите части на планините, защото тогава няма да видите никакъв водопад!

Още в началото ще останете очаровани от различната природа — високи букове и невероятни каменни скулптури в леглото на река Пръскалска, която водна сила с годините е изваяла и направила невероятно меки формите на грамадните камъни.

Особено живописни са няколкото мостчета, през които ще пресечете реката

В списъка на защитените територии

Централен Балкан е сред световните храмове на дивия свят, включен в списъка на защитените територии на обединените нации.

В парка извират четири от най-големите български реки – Тунджа, Вит, Осъм, Стряма. Столетни гори, сред които най-обширният защитен буков масив в Европа осигуряват свеж въздух.

Националният парк съхранява представителни за Европа екосистеми и впечатлява с удивително многообразие на живи форми - тук се срещат над половината от растителните видове на България, близо две трети от лековитите билки и 11 вида растения може да видите никъде другаде по света.

След последното мостче изведнъж от специално изградена площадка се открива водопада. Тъй като се наблюдава от по-далеч, ви съветвам да си вземете бинокъл, така ще можете да приближите впечатляващата иначе гледка. Водопадът е образувание от три отделни потока, извиращи от връх Юрушката грамада, които се събират в един.

Време за отдих с прекрасна гледка

На площадката има пейки, които в повечето случаи са заети, но може да имате късмет. Все пак там си заслужава да починете 15-20 минути и да се насладите на природата.

Отстрани на пейките за отдих тръгва пътека, но не се лъжете – тя е само в началото и след това започват храсталаци, камъни, дървета – оттам почти е невъзможно да се стигне до подножието на водопада, където да усетите пръските, освен ако наистина не сте ентусиасти, готови на всичко.  

За връщането, което е значително по-леко, ще ви трябват два часа поне, така че си направете сметката с времето.

Когато стигаме до нашия Qashqai, сме приятно уморени. Използваме багажника за импровизирана пейка и дори имаме и „чадър“ над главите, тъй като над Балкана леко се е смрачило. Доволни сме и след кратка почивка сме готови да се отправим към уюта на вилата, в която сме отседнали.

За да имаме допълнителна сигурност при прибирането (както и ние, така и всичко останали шофьори са изморени след цял ден ходене из планината) включваме специалната система ProPILOT – адаптивен круиз контрол, който поддържа дистанция спрямо движещия се отпред автомобил, асистент за волана и система за подпомагане на шофирането в задръствания, която е удобна най-вече в града.

Разчитаме на 1.3 бензинов двигател, 160 к.с. и 7 степенна автоматична скоростна кутия. Направо плуваме сред зеленината на Балкана (Отварям скоба – в момента специалното Travel издание на Qashqai с описанието до тук е и на специална цена - 49 990 лв. с ДДС).

 

В следващия материал ще ви разкажем къде още може да се разходите из Троянския Балкан.