fbpx Технология охлажда напитките за 45 секунди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технология охлажда напитките за 45 секунди

Иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз ще намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба. Така ще спести пари на търговците и ще помогне за опазването на околната среда. Новата по-евтина технология за бързо охлаждане пести енергия като позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това бързо да бъдат охладени.
Устройството на Rapidcool (Рапидкуул) охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C. За сравнение, по този начин се спестява 80% от енергията, консумирана с отворените хладилници за напитки и 54% от тази на стандартните затворени хладилни витрини (при охлаждане на 200 х 500 ml кутийки на ден). Енергията, която може да бъде спестена струва 832 евро на година за отворен хладилник и 219 евро за затворена хладилна витрина (при цена на електроенергията от 0.20 евро/кВтч).

За да охлади напитката по най-бързия начин, без външните слоеве на течността да замръзнат преди вътрешната течност да се е изстудила достатъчно, напитката трябва да се размеси много добре. Ключът към патентованата V-Tex технология е в начина, по който напитката се разбърква без това да я разгазира при отварянето й. Въпреки че е проектирана да работи като самостоятелен уред, охладителната камера може да бъде интегрирана в съвременните хладилници.