fbpx Проектът "Червено море" ще отразява бъдещето на туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Проектът "Червено море" ще отразява бъдещето на туризма

етикети

Проектът „Червен море“ отразява бъдещето на туризма и ще привлече много посетители от цял свят. Той е много амбициозен и иновативен, включващ изграждането на редица острови. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Джон Пагано, главен изпълнителен директор на проекта „Червено море“. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Кралство Саудитска Арабия.

Силно сме впечатлени от инициираната от Н. Кр. В. Принц Мохамед Бин Салман стратегия за мащабно развитие на Кралството Визия 2030, която предвижда цялостна концепция за модернизация в крак с бързо променящия се съвременен свят, както и с реализацията на амбициозния мега проект Червено море, уточни министър Николова. И допълни, че изграждането на град, който да бъде високотехнологичен, екологично и енергийно обезпечен е едно амбициозно начинание.

По думите ѝ със своята реализация Червено море ще се превърне в топ туристическа дестинация. Чрез интегрираните иновации, разработваните принципи на устойчивост, богата културна история, проектът Червено море ще отразява бъдещето на туризма, информира тя.

Джон Пагано коментира, че връзката ни с природата е много силна, а ние я нарушихме, затова започнаха такива болести. Ковид-19 е една трагедия, но е и възможност да рестартираме бутона на живота ни, посочи още той. По думите му подобни инициативи, като проекта „Червено море“, ни дават възможност да мислим по различен начин.

Според него именно туризмът има потенциал да е генератор на промени към по-добро. Това е една от най-запазените части на света, амбицията ни е да покажем тези естествени ценности, от които да направим впечатляващ проект, обясни още Пагано. И допълни, че подобна инициатива, която да се захранва почти изцяло от възобновяеми източници не е реализирана. Плановете са изпълнението на проекта да създаде 17 хил. работни места и всяка година да генерира приход от 6 млрд. долара.

Проектът „Червено море“ създава ултралуксозна дестинация в девствена 28 000 кв. км площ. Малко дестинации имат такова разнообразие и богатство от съкровища, разположени близо едно до друга - повече от 200 километра недокоснато крайбрежие, архипелаг от над 90 непокътнати острова, спящи вулкани, богата природа и морски местообитания и древни археологически обекти.

В първата фаза на проекта ще бъдат построена 14 луксозни и хиперлуксозни хотела на пет острова и два вътрешни курорта, предоставящи над 3000 хотелски стаи. Проектът също така ще включва ново летище, яхтено пристанище, съоръжения за отдих и начин на живот, логистична и комунална инфраструктура, включително 75 км нови пътища.

Очаква се дестинацията да бъде напълно завършен до 2030 г., като предложе 8000 хотелски стаи в островни курорти, планински и пустинни убежища.