fbpx Биоразнообразни пасища срещу промените в климата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Биоразнообразни пасища срещу промените в климата

 

Португалски проект получи първа награда за най-добро решение за борба с изменението на климата в европейско състезание
Конкурсът на кампанията на Европейската комисия „Свят, който харесваш“ за най-добри решения за борба с изменението на климата избра португалския проект „Засети биоразнообразни пасища” за победител. Проектът не само увеличава производителността на пасищата, но помага да се намалят въглеродните емисии, ерозията и опасността от природни пожари.

Европейският комисар по действията в областта на климата, Кони Хедегор, обяви победителя на Церемонията по връчването на наградите за устойчиво развитие „Sustainia”, в Копенхаген на 7 ноември 2013 с думите: „Поздравления за “Засети биоразнообразни пасища”! Този проект е отличен пример за това, как едно иновативно решение за действие в областта на климата, може да спести средства и да създаде работни места. Броят и качеството на проектите, които участваха в конкурса, подсилват позитивното послание на кампанията, и очертават, че много ефективни и новаторски решения вече са факт. Нека увеличим мащаба на тези решения и изградим свят и климат, които харесваме!”

 

Проектът “Засети биоразнообразни пасища” включва повече от 1000 португалски фермери. Всеки фермер използва специална смес от 20 различни семена, адаптирани за местните почва и климатични условия. До момента, 50 000 хектара от тези пасища са засети по този начин, предимно в южните и централни части на Португалия, които са силно застрашени от запустяване. Пасища от този тип вече са помогнали за абсорбирането на повече от един милион тона въглероден двуокис в почвата. “Засети биоразнообразни пасища” са по-плодородни и устойчиви на ерозия, в сравнение с естествените.

„Чрез “Засети биоразнообразни пасища” искаме да възстановим и защитим португалските почви от ерозия и запустяване, като същевременно извършваме улавяне на въглерод. Улавянето на въглерод означава, че растенията усвояват въглероден двуокис от атмосферата и го съхраняват в почвата задълго” – обясни професор Тиаго Домингос, мениджър на проекта-победител.
Проектът е представен от компанията „Тераприма”. „Първото място в Конкурса „Свят, който харесваш” означава, че печелим висока оценка за нашата работа. Сега имаме възможност да увеличим обхвата на проекта, да получим стимул за достигането на повече ферми, големи зони и нови държави – както в Европа, така и извън нея”, продължи професор Тиаго Домингос, който е и основател на „Тераприма”.
Португалският проект ще получи професионално заснет видео клип и подкрепа да промотира дейността си в европейски медии.