fbpx Ericsson и Telefónica в партньорство за 5G | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ericsson и Telefónica в партньорство за 5G

Ericsson (NASDAQ:ERIC) и глобалният оператор Telefónica подписаха Меморандум за разбирателство за разработването на 5G технологии, продукти и услуги. Двете компании съвместно ще подкрепят текущи и нови инициативи, които ще дадат тласък на развитието на 5G технологиите и предприемаческата среда, в която те могат да се развиват, със специфичен фокус върху програмите 5G PPP и ETP Networld 2020, организирани от Европейската комисия в рамките на програма Хоризонт 2020.

Това партньорство вече е в развитие и пример за това е първата 5G лаборатория за върхови научни разработки, наскоро създадена от Telefónica (чрез своето звено за иновации Telefónica I+D) и IMDEA Networks Institute в Испания. Лабораторията 5TONIC е предназначена за създаване на отворена екосистема за иновации и развойна дейност. Ericsson е първият производител, който се присъединява към инициативата като част от своята програма 5G за Europe.

Улф Евалдсон, главен технически директор на Ericsson, заяви: “5G е път на еволюция и преходът ще бъде плавен, като внедряването на завършени търговски 5G системи не се очаква преди 2020 г. За да се достигнат очакваните капацитет и възможности на 5G, инвестициите в съвместни изследвания и изпитания на 5G технологии трябва да продължат. Ние сме горди да бъдем партньор на Telefónica, за да проправим пътя и да бъдем лидери в тази дейност.”

Енрике Бланко, главен технически директор на Telefónica Group, сподели: “Telefonica продължава да повишава ролята си като ключов играч в развитието на 5G технологиите, където ние активно сътрудничим и подкрепяме редица международни проекти, асоциации в индустрията и органи за стандартизация. Ние разглеждаме старта на 5G не като даден момент в бъдещето, а като процес на развиване на екосистема, който трябва да започне още днес. Чрез това споразумение и инициативи като лабораторията 5TONIC в Испания, ние ще имаме възможност да тестваме и да приоритизираме функциите и услугите на мрежите, които ще станат част от 5G мрежите в близко бъдеще.”

Сред съвместните дейности на двете компании ще бъдат изследвания, дискусии, полеви изпитвания и демонстрации на технологии и оборудване за осигуряване на 5G мрежова архитектура, комуникации, услуги и приложения. Чрез тази дейност Ericsson и Telefónica ще постигнат съвместно разбирателство по възможностите за ползване, изискванията и сценариите за внедряване на 5G безжични системи и 5G готова опорна мрежа, базирана на виртуализирана мрежова архитектура.