fbpx Лято 2020 с Nissan Qashqai Travel Edition - до Троянския манастир, водопад „Скока“, Черни Осъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Твоето лято 2020 в България

Лято 2020 с Nissan Qashqai Travel Edition - до Троянския манастир, водопад „Скока“, Черни Осъм

През лятото прохладата на планината е за предпочитане пред горещината на градовете и ако не сте забягнали към морето, горещо препоръчваме посока Троян и околностите. Много има какво да видите и дори цяла седмица ваканция няма да ви стигне за всичко. И ако в предната статия ви разходихме до Видимското пръскало, днес ви даваме само няколко "балкански" идеи.

Посоката ни с. Орешак и Троянския манастир. Преди да стигнем обаче до Троян, правим една прохладна отбивка към троянското село Калейца и водопадът „Скока“.

 

Лятното ни планинско пътуване реализираме с NISSAN QASHQAI в неговото специално изпълнение TRAVEL EDITION, защото имаме възможност да съберем много багаж в него, сигурни сме че излизайки извън пътя ще може да стигнем и до по-затънтени места, а в Балкана има колкото искаш такива. Освен това стъкленият панорамен покрив прави пътуванията с Qashqai Travel Edition още по-приятни, защото усещането за уют и в същото време за простор в купето е изключително приятно. А панорамните гледки, които се откриват една след друга ни карат да се чувстваме част от природата.

Водопадът „Скока“ край с. Калейца

За да стигнете до водопада, най-напред трябва да минете през цялото село Калейца, което е доста дълго, но навсякъде има табели. Най-накрая стигате до едно малко площадче, където паркирате колата и по четен път след около 200 метра стигате до естествена тераса, от която виждате водопада.

За да видите по-отблизо на водопада продължете нагоре по пътеката покрай реката и след около 50 м ще сте на самата река. Пресичате я и сте на върха на водопада. През юли и август ако сте от по-смелите може да се включите в скоковете на младежите от околностите, които идват тук за разхлада в горещите дни.

Ако не ви стиска да се впуснете в планинските води, може да се скриете в дебелите сенки на големите дървета, ако си носите храна да поседнете на масите и пейките и да се насладите на спокойствието на природата.

Троянският манастир

Колкото и пъти да сте посещавали тази обител, всеки път ще откриете нещо ново, ще сведете глава, ще отпиете от тасчето с ледената вода в манастирския двор, ще поседнете на някой камък и ще вдъхнете от онази специфична миризма на тамян, дърво, красиви цветя и история.

Троянският манастир Успение Богородично, който е третият по големина у нас, е основан в края на 16 век, намира се в края на с. Орешак и е на 10 км от Троян. Историята му е богата, имал е падения и възходи, но е бил убежище на хайдути и революционери, а през 1872 г. Васил Левски организира таен революционен монашески комитет, начело с игумена Макарий.

Днес може да разгледате музейната сбирка в самия манастир, да се разходите по тежките дървени стълби към горните етажи, да запалите свещи в църквата, да отпиете от ледената вода на дворната чешма. За да усетите духа на мястото, може да отседнете и в стаите, които предлага за гости светата обител, но не забравяйте, че общественият ред се спазва много стриктно - купони и веселби, викове, наздравици, високо говорене не се допускат!

Може да се забавлявате в заведенията на с. Орешак, които не липсват и където предлагат вкусна храна и някои специалитети, като например боб в гърне с коприва или свински ушета на сач, специфични местни салати с маринати. И ако не опитате от прословутата троянска ракия (под секрет – обикновената е по-добрата), не сте били в този край.

Храмовият празник е на 15 август, когато се изнася Чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица.

Ако пристигнете тогава  в няколко поредни дни ще попаднете на един от най-пъстрите и шарени панаири в България, където, освен китайски стоки, може да откриете и истински находки на изделия от затънтени краища на България.

Природонаучния музей в село Черни Осъм

След като разгледате Троянския манастир, опитате ароматната бобена чорба, хапнете до насита в някоя от селските кръчми, които изобилстват в Орешак и добре готвят, ви препоръчваме да продължите още 5 км към Природонаучния музей в село Черни Осъм, създаден през 1976 г. Особено, ако сте с деца, ще се забавлявате много, а и те ще научат повече за флората и фауната на Стара планина.

Всичко започва през 60-те години на 20 век, когато учител по биология от селото заедно с учениците си започва да събира растителни и животински видове. Колекцията постепенно се разраства. Днес се съхраняват около 700 експоната като са изложени над 25 вида препарирани бозайници, 11 вида риби, 120 вида птици, голяма колекция от насекоми, както и експонати на изчезнали животни. В момента има и съвсем нова колекция от пеперуди. За малки и големи е много впечатляващо.

Магията на троянската сливова ракия, призната в Европейския съюз

Както на много места по света, монасите са едни от най-големите майстори на качествени напитки. Е, и тези от троянската обител не са останали назад. Още през ХІV в. са забърквали тайнствени миксове за дестилирането на силно алкохолна напитка. Оригиналната рецепта има до 40 билки и се предавала през вековете от игумен на игумен. През 1894 г. шишета с манастирска ракия били изпратени на конкурс в белгийския Анверс, където спечелили бронзов медал и днес троянската сливова е единствената българска ракия, призната в Европейския съюз и с лиценз за износ в САЩ. В заповедта са посочени са и седемте селища, където са сливовите насаждения за троянската ракия - Троян и селата Голяма Желязна, Дълбок дол, Добродан, Дебнево, Врабево, Балабанско. Е, днес собственик на троянския „Вимпром” е чешка фирма, но пък тя изнася и в други държави нашата алкохолна гордост.

Ако попитате някой балканджия какви са тайните на истинската троянска сливова ракия, няма да ви разкрие всичко, разбира се, но ще открехне вратата. Всичко идва от стария сорт сливи, който расте само в троянския регион. Местните го наричат „Маджаркини сливи” – малки, много сладки, и ароматни, а костилката им се отделя съвсем лесно. Дървета ще откриете и покрай пътищата в района. За качествена ракия не се слагат развалени сливи, защото съсипват джибрите. Майсторите балканджии казват, че много важно е съдът, в който става ферментацията да се възможно по-голям. Препоръчително е и казанът, в който се изварява напитката да е от големите. За разлика от други краища на България, където обичат силната ракия, тук казват, че най-пивка и ароматна е между 39 и 41 градуси.

Всяка година в с. Орешак има и Фестивал на сливата и горещо препоръчвам да го сложите в календара си. Тази година (2020 г.) той ще бъде уикенда на 19 и 20 септември. Майстори на ракия демонстрират умения при варенето на троянския сливов еликсир, а местните хора приготвят сладки и солени специалитети от сливи, типични за района. Ще можете да си вземете пестили и други лакомства със сливи.

 

И ако някога буретата с троянска ракия са прекарвали с пъстри ръчно рисувани каруци, днес ние обикаляме района с модерния NISSAN QASHQAI, пълен с иновации. Сред тях са 5-инчов дисплей през шофьора, който показва информацията от навигацията, съвременен Drive assisi display технологията за автономно управление ProPilot. Благодарение на нея шофьорът има по-голяма сигурност, подобрен контрол и по-голяма свобода по време на голямо задръстване и движение с висока скорост. Системата ProPilot контролира управлението, ускорението и спирането в едно платно на магистрала при голямо задръстване и движение с висока скорост. Спазва зададената дистанция спрямо предния автомобил. Ако при монотонно пътуване вниманието ви отслабне, колата продължава да се движи в зададената лента, като дори завива сама, независимо дали държите волана или сте го пуснали. Но когато усети, че повече от десетина секунди не държите волана, системата алармира и неизбежно ще ви стресне. 

Освен това интелигентната система сама открива свободно място и паркира кросоувъра успоредно или перпендикулярно, без намесата на водача. Паркинг асистента и монитора за 360-градусов обзор около автомобила са супер удобни за всеки шофьор.