fbpx Политическият и обществен риск е най-голямото предизвикателство пред финансовите пазари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Политическият и обществен риск е най-голямото предизвикателство пред финансовите пазари

Политическият и обществен риск е най-голямото предизвикателство пред финансовите пазари

Според Saxo Bank политическата несигурност и нарастващите настроения против статуквото, които се забелязват около изборите в САЩ и с наближаването на гласуването на Брексит през юни, са двa от най-големите риска пред финансовите пазари през Q2 на 2016 година. Тяхното значение се засилва още повече от сближаването на сходните сили, което се забелязва по целия свят, което е знак за фундаментално отхвърляне на елита и статуквото. В тази перспектива, стратези от Saxo Bank споделят своята гледна точка за това как да се търгува в различните класове активи.

Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank, каза: "Осем години, по време на финансовата криза, служителите взимат най-ниските си заплати в историята, спрямо БВП, докато в същото време корпорации се радват на най-високите си приходи преди облагане с данъци, в сравнение с БВП. Ние също така имаме най-ниските капиталови разходи в историята, заедно с най-ниското ниво на производителност. Тези неудачни три фактора обясняват възхода на крайната левица и крайната десница, тъй като те представляват най-голямото идейно разстояние при политическите елити."

"Избирателите изглежда мислят, че хаосът е по-добър от "още от същото". Ние наричаме тази нова парадигма "разпадането на обществения договор".

Според прогнозите, суровините най-сетне дават признаци на стабилизиране, след бруталната разпродажба през последните няколко години. Тази промяна е провокирана главно от златото и нефта. Купуването на злато беше почти непрекъснато през първото тримесечие, а хедж-фондовете записват от рекордно къси до най-големите дълги позиции за 13 месеца – силен стимул би трябвало да имат „златните буболечки“, тъй като златото ще достигне, но няма да премине, 1310 щатски долара за унция.

Бързо напред с едно тримесечие и чувството се е подобрило от тежките дни в средата на януари, когато суровият петрол сорт Брент достигна 12-годишно дъно. Предпочитаният от нас диапазон за следващото тримесечие остава непроменен от първото тримесечие, а именно - между 35-40 щатски долара за барел - но вече без риск, изкривен надолу.

На макроравнище има няколко ключови риска, свързани със събития през второто тримесечие, включително срещата на Федералния комитет по откритите пазари, която е на 15 юни, референдумът за Брексит – на 23 юни, и изборите в Испания. Въпреки това, дори ако плаваме безпрепятствено през очакваното повишаване на лихвата от Федералния комитет по откритите пазари през второто тримесечие, ценните книжа в развитите страни не изглеждат евтини в този момент – с приблизителен отскок от 10% от февруари, чрез преценка на резултатите.

Очаква се Италия да реализира рязък скок в приходите, след като националната финансова сфера се възстанови, докато разпределя дивидент от близо 3,5%. На другата крайност на скалата е Великобритания, която остава надценена в следствие на спада в жилищния сектор.