fbpx Умни градове: Община Видин дигитализира сметосъбирането и таксуването в „Синя зона“ с решения на А1 от „Интернет на нещата“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Умни градове: Община Видин дигитализира сметосъбирането и таксуването в „Синя зона“ с решения на А1 от „Интернет на нещата“

В последните няколко години „Интернет на нещата“ (IoT) се превърна в една от най-важните технологии на 21-ви век. Този термин е реална част от живота ни, въпреки че за доста хора все още неговата същност не е напълно ясна. Най-общо казано, „Интернет на нещата“ касае всяко устройство, което е свързано с интернет и събира или споделя данни с други устройства чрез множество от мрежи.

Данните от машина до машина (M2M), които се генерират от IoT, имат множество приложения – от най-прости на пръв поглед, до сложни, които управляват цели организации и градове. Представете си кафемашината, която може да ви „каже“ кога кафето е готово или пералната машина, която ви известява по телефона кога дрехите са изпрани.

Когато става въпрос за индустрии, организации и институции, то достъпът до данни и ефективно използване на информацията като например, оптимизация на градски транспорт, контрол на качеството на въздуха, решения за интелигентно осветление, паркиране и сметосъбиране, които водят и до пряко намаление на разходите, вече има огромно значение.

Практическо приложение на IoT - Община Видин дигитализира сметосъбирането и таксуването за паркиране в „Синя зона“ с решения на А1 от „Интернет на нещата“

Един от красивите ни крайдунавски градове Видин вече е „по-умен“ с внедрени технологични решения на А1 от „Интернет на нещата“. Чрез облачна високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране и улесняване на дейностите по таксуване при паркиране в „Синя зона“ община Видин, освен че модернизира две значими дейности, успява да реализира и повече икономии и по-добра събираемост на таксите за паркиране.

Модерно сметосъбиране

С услугата на А1 за интелигентно сметосъбиране общо 2075 контейнера в общината са оборудвани с датчици. По-голямата част - 1976 от умните контейнери, са поставени на територията на град Видин, а останалите 99 са разпределени в няколко населени места в общината – селата Въртоп, Гайтанци, Гомотарци, Кошава и Сланотрън. Информацията от умните устройства се предава към софтуерна платформа, чрез която представителите на община Видин разполагат с анализи в реално време и могат да оптимизират маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променят локациите и броя на поставените контейнери. По този начин се повишава чистотата на градската среда и въздуха и се намаляват разходите за сметосъбиране.

Умната „Синя зона“ търси свободни места за паркиране

Ако някога дървените каруци свободно са спирали около средновековната крепост „Баба Вида”, непреходен символ на Видин, то днес намирането на свободни места за паркиране е значително по-сложно и времеемко действие.

С внедрената от А1 система за контрол и управление на услугата „Кратковременно паркиране”, тип “Синя зона”, търсенето на място за паркиране намалява с до 43%. От друга страна общината повишава с над 50% на приходите си от паркинг зони и обособени за това локации, които обхващат общо над 900 паркоместа в целия град. Същевременно, технологичната услуга помага и за намаляване на трафика в града за търсене на свободно паркомясто. Ползите от това са, че от една страна се понижава замърсяването на въздуха, а от друга – пести се време на гражданите и гостите на крайдунавския град.

Системата за управление и контрол на кратковременното платено паркиране в централната част на град Видин улеснява, автоматизира и организира целия процес по администриране, контролиране на платено преференциално паркиране. То обхваща също служебните абонаменти, събирането на такси за паркиране, както и санкциониране на нарушители. Един от основните компоненти на системата е софтуерът, който анализира и управлява постъпилите данни в системата в реално време.

Бърз пренос на данни и високо ниво на сигурност

Решенията за интелигентно сметосъбиране и умно паркиране са част от все по-богатото портфолио от услуги на А1 в сферата на „Интернет на нещата“. Заради множеството му предимства при този тип решения А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Сред тях са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния.

Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ в А1 България, споделя: „IoT и ICT услугите за бизнеса и публичните институции имат все по-голяма роля за повишаване на ефективността и оптимизиране на разходите. Решенията от „Интернет на нещата“, които внедрихме в община Видин, ясно показват как технологиите помагат за подобряването на градската среда и качеството на живот на гражданите.“

снимки: Марта Георгиева