Представяме Д-р Росица Денчева собственик на дерматологична клиника София (ВИДЕО)

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХХVI

Представяме Д-р Росица Денчева собственик на дерматологична клиника София (ВИДЕО)

Д-р Росица Денчева е дипломиран лекар дерматолог. Тя завършва медицина в София, а по-късно специализира, като посещава десетки различни обучителни курсове. 
И макар у нас много често под думичката "дерматолог" да се разбира нещо малко по-различно от лекар, Росица Денчева е истински пример, че красотата и професионализма, както и професионалната грижа за пациентите могат да вървят ръка за ръка. 

Натрупала опит в няколко държавни болници, тя решава, че добрата медицина у нас има нужда от сериозен и правилен мениджмънт - нещо, което в държавните структури отсъства. Затова и решава да създаде своя дерматологична клиника. Към днешна дата признава, че за да има добра медицина у нас, голяма заслуга имат и частните структури. 

Първият й досег с частно здравеопазване бил в болница "Токуда", където всъщност тя е най-младият началник на отделение. Макар и частна по формат, тази болница обаче се оказва че работи като че ли по правилата на държавното здравеопазване. "А моята душа е малко по-свободолюбива. Реших, че така няма да се получи и аз няма да съм удовлетворена от работата си, ако остана там. За разлика от корпоративните бизнеси, които имат единствено търговски интереси, при медицината първо трябва да си тръгнеш задължително удовлетворен от работа. Иначе не можеш да се върнеш на следващия ден. Защото емоционалното натоварване и напрежение, което носи всеки ежедневен контакт с хората, те смачква много бързо на психологическа база.", споделя доктор Денчева. 

Давайки си сметка за всичко това тя взима решение да направи своя клиника. Стартира общ проект със свой колега. Двамата създават дерматологична клиника "София". Това е една от първите подобни дерматологични частни структури в столицата. "След това се нароиха безкрайно много, но в началото бяхме почти сами на пазара", казва лекарката. 
През 2016г. тя прави и втората си клиника, която е ориентирана повече към естетичната дерматология. 

"От седем години съм в свой малък бизнес, който е свързан изцяло с частно здравеопазване. Категорично отговорът на въпроса има ли място бизнеса в медицината, е 100% "Да". Смятам, че когато медицината се "сложи" в бизнес рамка с правила, тогава тя се развива адекватно. За разлика от всички други бизнеси, които залагат на цифри и анализи обаче, нашият бизнес се измерва в доверие.", казва доктор Денчева. 

Тя смята че доверието между двама души, които стоят в един кабинет е нещотото, което движи бизнеса. 
"Аз съм първо лекар и после мениджър. Щастлива съм от това и се надявам завинаги да си остана на първо място лекар.", казва доктор Денчева. 

Правилата на д-р Росица Денчева за успешен бизнес:

Според доктор Денчева доверието е основата за развитие на всеки бизнес. Второто - това е целта. „При нас целта обае е не финансовият резултат. Бизнес, в който се гледат само цифрите не е моят бизнес. Винаги съм смятала, че на първо място трябва да давам, а после да взимам. Когато правиш бизнес, трябва да можеш да дадеш полза на човека отсреща. Като при нас ползата е много видима за щастие. 

Разбира се, отношенията в екипа са много важни. Винаги съм смятала, че в малкия бизнес екипът има значение с индивидуалните особености на всеки. Ние се превръщаме в семейство. Това е разликата между малкия бизнес и големия бизнес. Сега ръководя по-успешно екипа си, който е малък и познавам семействата на всеки един член от екипа. Това ми дава много повече на мен самата и много повече градивност в отношенията с тези хора. Знам, че това са моите хора и моят екип. 
Държа най-вече на професионализма в най-чистия му вид. Ако го няма, не можем да изградим доверие и не можем да се развиваме напред. 
Важен е обаче и професионализмът в самия административен екип - в ръководенето на самата дейност. 
В моята работа и в моя бизнес залагам много и на смелостта като качество. Ние с моя партньор попаднахме в ситуация, в която трябваше да проявим смелост. И го направихме. Заложихме апартаментите и всичко, което притежаваме, но никога не съм мислела за риска. За да вървиш напред - трябва да можеш да направиш своята първа крачка. И смелостта да я направиш“, споделя д-р Денчева.  

Facebook коментари