СуперХостинг.БГ на 10 години

През октомври най-голямата и най-бързоразвиващата се хостинг компания у нас, СуперХостинг.БГ, навъшва 10 години. За това време е регистрирала общо над 140 000 домейна от всички области, а към днешна дата запазва пазарния си дял от 45%. През годините компанията се утвърди като доверен хостинг партньор на бизнесите у нас, печели множество призове в IT сферата и е доказан лидер на пазара. Екипът на списанието честити юбилея на компанията и използва поводът да разговаря с двамата й управители - Методи Дреновски и Любомир Русанов за динамиката на технологиите и мястото на българските бизнеси в интернет пространството.

Когато се обърнете назад във времето, кои са основните опорни точки в развитието на фирмата, които виждате?

Методи: Според мен най-важното е да мислим от гледна точка на клиента - как да му помогнем, как да доставим възможно най-качествена услуга и отлично обслужване. Друг важен аспект е технологията – постоянно подобрение и следване на новите тенденции, но никога сляпо. За този период видяхме, че следването на определен интерес към нещо ново не винаги значи, че то е полезно и че ще се възприеме от хората и ще се наложи. Задължително условие за успех е да гледаме няколко години напред.

Любо: Със старта си бяхме поставили цел да направим промяна на българския хостинг пазар. Визията ни винаги е била и продължава да бъде – да дадем на клиента повече, отколкото той очаква. Звучи лесно, но всъщност предизвикателството е в реализацията – да сме любезни, адекватни, разбиращи и съдействащи. Да създадем точните подобрения и иновации във вътрешните ни системи, така че услугите ни да работят по възможно най-добрия начин.

Как се промениха технологиите за тези 10 години?

Методи: Промяната в технологиите се случва всеки ден и постоянно. Правилно разбиране на технологиите е това, което се движи с по-бавни темпове. Има хора, които си мислят, че след като телефонът ти има 128МБ диск, то той може да замести лаптопа със същия капацитет – това не е вярно. Технологиите се променят, стават много различни и има все повече възможности за различни нужди и цели. Навсякъде чуваме, че вече “всичко е мобилно”. Това е така, но за да направим нашия уеб сайт мобилен, ни трябват немобилни технологии. Развитието на технологиите обаче ни помага да направим нашия сайт видим в уеб много по-лесно и бързо. Всяка една технология се развива, за да се възползва от другите. Да не забравяме, че технологиите не са само в IТ сферата. IT технологиите се развиват, но се и трансформират, за да може интернет да стане среда, в която бизнесите оперират лесно и интуитивно.

Любо: Да, технологиите се развиват, но и очакванията към тях се покачват. Това ги прави по-комплексни и дори се стига до ситуации, в които хората работят за някоя технология, но тя не работи за тях. Именно това е едно от предизвикателствата, с които се сблъскваме всеки ден – как да внедрим, изберем и дори създадем технология, която реално ще направи живота на нашите клиенти по-лесен, а не по-труден.

A как се променят технологиите от гледна точка на сигурността? Стават ли по-сигурни или с напредъка се увеличават и опасностите?

Методи: Сигурността в интернет става все по-актуална тема. Това е един аспект, на който се гледа все по-критично и става все по-значим. Напълно нормално е - всичко, което ни обгражда, е в интернет. Бизнесът, за да съществува и да се развива, трябва да е в интернет, а за бизнеса сигурността е много важна. Компаниите, които мислят за своите клиенти и се развиват, работят в тази област. Ние сме направили много разработки в тази посока. Разработената от нас система за сигурността работи от около година и постоянно я подобряваме. Резултатите за нашите клиенти са повече от добри.

Вие често сте партньори и спонсори на различни събития и много често свързани със StartUp инициативи. Какво виждате в тях?

Методи: Потенциал за нови компании с нови идеи и нови бизнес модели. Хората да разберат, че може и сам да направиш нещо и то да е успешно. Предприемачеството не е свързано само със стартиране на фирма. Човек може да е предприемач и в компанията, в която работи. Това зависи и от нея и от човека, но също е и култура, и начин на мислене, който може да бъде много полезен.

Любо: За мен предприемачеството е свързано с идеите и проактивността. Събитията, които подкрепяме стимулират точно тези две много важни качества на всеки човек. Как да генерира постоянно идеи за подобряване на живота на другите, а и на собствения си живот. И как да е проактивен и да има волята да ги реализира.

Успява ли бизнесът да се позиционира достатъчно добре в интернет пространството. Какви са вашите впечатления?

Методи: Интернет се променя и достъпът до него се променя, хората също се адаптират към новите възможности. Ако днес си позициониран добре, но не се адаптираш, утре вече не си позициониран добре. Това не е еднократно действие, а процес. Бизнесът става все по-осъзнат, средствата, които му дава IT развитието, му помагат и той успява все по-добре да се представя онлайн. Според мен бизнесът трябва да е по-решителен и по-уверен, защото в момента в интернет набират скорост онези, които действат. Потенциалът на онлайн търговията започва да се разгръща и има огромно място за още много онлайн търговци.

Любо: Позиционирането в интернет може да се разгледа от два аспекта. Чисто маркетингово от една страна, a от друга - правилно използване на информационните технологии и в частност интернет, с цел оптимизация на бизнеса ни. За мен и двете сфери имат много голям потенциал. Всъщност, едни от най-успешните компании в света, а и в България, са тези, които успешно са внедрили и внедряват нови технологии и иновации, защото това ги прави много бързи и ефективни, и оттам по-конкурентоспособни.

Смятате ми, че българският бизнес като цяло е конкурентоспособен?

Методи: Не мога да говоря за всеки български бизнес, но този в сферата на ИТ и повечето услуги – да. Като цяло, за да бъде по-конкурентно способен, трябва да бъде много ефективен и ефикасен. Все още има неефективни места и бизнеси, а това е следствие от неоценяване на човешкия труд. Трябва да ценим времето си - така ще бъдем много по-конкурентоспособни.

Любо: Ако говорим за конкурентоспособност спрямо международни или глобални бизнеси, много български компании вече реализират големи успехи извън България. И това е шанс – правене на бизнес „навън“, където средата те принуждава да си още по-бърз и креативен.

Как виждате следващите 10 години или това е много дълъг период за динамиката на технологиите?

Методи: Можем би някой писател на научнофантастични романи ще обрисува много красива картина . Това е и много дълъг, и много кратък период. Има много сектори, в които развитието на технологиите тепърва предстои, а и вече е критично належащо, например здравеопазване, енергетика, образование. Технологиите със сигурност ще стават “по-съвършени”, но все още на хората ще им е трудно да ги догонват – свикването и правилното разбиране на технологиите ще се забърза. Ще има по-тясна специализация и същевременно ще става все по-голяма нуждата да имаш по-широк поглед – да виждаш цялата картина. Борбата вече не е за по-тънък телефон или по-лек компютър, а кое ще е по-лесно за ползване и по-полезно, кое ще ни спести време, кое ще помогне на клиентите да ни намират и как най-добре да присъстваме в интернет. Според мен най-точен би бил отговора - какви ще бъдат технологиите след 10 години зависи от това, какво ще направим ние днес, кои от технологиите ще приемем и кои ще отхвърлим, с кои ще свикнем и най-вече какви искаме да бъдат.

Любо: И в момента насищането с технологии е много високо. Смятам, че малко по-дългосрочно погледнато, хората ще започнат да се отдръпват от тях. Не казвам, че ще се върнем назад – напротив. Ще се развиват тези технологии и концепции, които навлизат в живота ни, но без да се натрапват, без да трябва да им обръщаме ежедневно внимание, а всъщност ще се съобразяват с нас – хората. И в момента има разработки в тази посока и мисля, че в следващите 10 години това ще бъдат тенденциите.

 

Facebook comments