fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част XIV | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 3, част XIV

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част XIV 

От тази седмица стартираме новите серии срещи с участниците в проекта ни „Мениджърите споделят“. Днес ви представяме двама млади мениджъри – Елена Стефанова е представител на семейната фирма Селена ЕС, а Иван Иванов е управляващ директор за България на световния гигант LG. Двамата са изключително интересни, а спецификата на бизнесите им, им дава възможност за различни подходи. Ето тяхното кредо за успешен бизнес.

Елена Стефанова, мениджър на SELENA ES

„Селена ЕС“ е търговска компания, която вече от 20 години на българския пазар. Ние сме семейна фирма и се гордея се с това, което моите родители са създали. Основно се занимаваме с внос и дистрибуция на професионална козметика и обслужваме около 4 хил. салони за красота. Дистрибутираме 12 марки и имаме търговски екип от 30 човека.

Първото и най-важно, което съм научила от моите родители, това е честността и добрите партньорски отношения. Изключително много държим на лоялността към партньорите, към клиентите и служителите – както в семейството, така и в компанията. В бизнеса ако няма честни партньорски отношения, скоро всичко рухва.

Второто важно нещо е трудолюбието. Независимо дали си собственик или мениджър, трябва да се трудиш наравно с останалите, да са съпричастен и да даваш пример как се работи в компанията.

Също така, за да си конкурентоспособен и да вървиш напред, не трябва да спираш да се развиваш, да учиш, да си в час с иновациите в бизнеса си. Иначе много бързо ще излезеш от бизнеса, защото другите ще са те изпреварили.

Четвъртият ми съвет към мениджърите е да не забравят за мотивацията на служителите. В една търговска компания най-важното е мотивирането на търговския екип и отношението с клиентите. За нас успешна сделка е, когато, освен клиента, е доволен и търговецът. Тогава можем и ние да сме доволни и спокойни, че цялата верига е затворена успешно.

Знанието, смелостта са другите важни точки за един успешен бизнес. Разбира се, човек трябва да рискува, но да знае с какво се захваща и да бъде добре подготвен за инвестицията, за която е взел решение. Преди години поехме риск и инвестирахме в нова марка и нова дивизия от търговци в цялата страна. Направихме го, защото видяхме в марката бъдещето на компанията ни и днес тази марка ни прави разпознаваеми на много места. Разбира се, получихме много удари под кръста, трябваше да се ударим в доста прегради, докато я развием. Инвестирахме много в хората от тази дивизия, докато станат рентабилни за фирмата. Но това ни донесе много знание и опит. Сега вече можем да кажем, че сме открили нашата правилна формула и инвестирането в нова марка или хора, е ежедневие в търговската ни компания. Преди година заложихме на нова марка, вече знаейки правилната формула за успех и с радост мога да споделя, че я развиваме най-бързо от всички останали марки досега в компанията ни.

Иван Иванов, управляващ директор на LG Electronics

Управлявам представителството на LG в България от шест години, а преди това съм бил член на екипа. Този вид развитие е по-различно в случая, защото обикновено в големите корпорации има доста стройна система на израстване и невинаги предполага дадени хора да заемат определени длъжности, най-вече заради нивото на риска. Не ме разбирайте погрешно, не става въпрос за това дали човек е способен и има ли възможност за израстване, но в управлението съществуват доста критични области, за които е необходимо сериозно допълнително обучение.

LG произвежда световно признати високотехнологични продукти, които трябва да защитим и да накараме клиентите да повярват в неща, които често звучат много новаторски. Нашата основна роля е по такъв да изградим дейността и екипа, че посланието ни да стигне до крайния потребител. В последно време ние също се насочваме към бизнес направленията. От една страна там виждаме потенциал за растеж. От друга страна компаниите имат нужда от все повече технологични решения, които ще им позволят да реализират икономии и по-добри продажби.

В днешния свят много се говори за екипа – с какви хора и как да се работи. В зависимост от структурата на бизнеса има сериозни разлики. Там, където човешкият фактор е сериозен, където се изисква дългогодишно отношение за укрепване на пазарни позиции, съм съгласен, че е необходимо да се изграждат екипи с качества. Има обаче области, където преди всичко се изисква опит и много голяма гъвкавост, и най-вече умението сам да вземаш решения. Често хората приемат екипната работа като обща отговорност, където общото решение предполага мнозинство. Но извън това се крие гениалността на всеки един от нас, който може да предложи гениално решение в момента, в който цялата група дори не вярва в определено начинание. В такива случаи обикновено големината на компанията позволява тя „да изхаби“ ресурс, за да докаже правотата на този човек. И ние търсим именно за такъв тип хора, които не се страхуват да предлагат и да налагат решенията си.

Възпитаник съм на теория, която казва, че основната роля на добрия ръководител, е да дава власт в ръцете на тези, които искат да упражняват уменията си. От друга страна той трябва да им дава шанс да показват това, което са научили, включително слабостите им, а от трета страна да е ментор, на когото могат да разчитат, когато се налага неговата намеса. Според мен тази система работи много успешно. Добрият ръководител е този, който има широк поглед върху нещата, наблюдава ги, но без да взема страна и без реакция, докато не е наложително. Така той може да види много повече процеси и качества на хората.

В нашата компания подкрепяме и хората, които решават да изберат път извън нея. Понякога им помагаме за техни самостоятелни инициативи, свързани с дейността ни. Това създава сфера на взаимодействие и система от контакти с полза в бъдещето.

Когато става въпрос за глобален бизнес, а това важи и за малките фирми, бих посъветвал всяка компания да се замисли за определен кодекс и правила за работа и поведение. Така тя има собствен облик и клиентът го усеща – тогава, той има доверие и може да разчита на ценностите, които остават във времето.