fbpx Гергана Тенекеджиева: Емоционалното удовлетворение на клиентите трябва да бъде мисия на всяка компания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 9

Гергана Тенекеджиева: Емоционалното удовлетворение на клиентите трябва да бъде мисия на всяка компания

Гергана Тенекеджиева работи в сферата на недвижимите имоти от 2006 г. Професионалното ѝ развитие започва като консултант в „Адрес Недвижими имоти“, Бургас. Две години по-късно става мениджър в компанията, работеща предимно с рускоговорящи клиенти „Ключ България“, която е част от холдинга AG Capital. През 2010 г. поема кантора Север в „Адрес Недвижими имоти“, а от 2014 г. е назначена за регионален мениджър за гр. Бургас. От април 2019 г. е изпълнителен директор на компанията. 

Гергата Тенекеджиева участва в Алманах 2022, като тук може да прочетете част от разговора с нея в изданието, което се продава в бензиностенциите и пунктовете за периодичен печат в молове и търговски вериги.

Г-жо Тенекеджиева, какво провокира засиленото търсене на имоти точно в последните две години на пандемия?

- Няколко бяха определящите фактори за този пазарен бум. Единият  е ниската цена на парите в момента. Растящата инфлация и изключително достъпните ипотечни кредити карат хората да помислят за промяна в жилищния си статус. Обикновено те търсят по-големи и просторни имоти, по-комфортно обитаване, допълнителни екстри в жилището, повече помещения.

Някои от тях обмислят и покупката на имот “втори дом” на морето, в планината или в населено място, в близост до града. Като цяло през последните години достъпността на жилищата нараства, което мотивира все повече хора да търсят по-висок стандарт на живот.

Повишаването на доходите и ръста в средната работна заплата, особено в големите градове, е друг допълнителен катализатор на активността. Налице е и още един фактор, който може да се определи като народопсихологичен - това е най-добре познатата възможност за инвестиция на средства у нас. В днешните условия на обезценяване на парите потребителите търсят начин да запазят спестените си средства. Покупката на имот е едно от най-сигурните, познати и традиционни вложения за България. Още повече, у нас притежанието на собствено жилище продължава да е далеч по-разпространено от живота под наем, както това е валидно за западноевропейските държави, например.

Голяма част от имотните сделки са с инвестиционна цел. Това обаче няма ли да доведе до тъмни и “мъртви” квартали и кооперации, в които няма да има кой да живее?

- Не това е основният риск при инвестиционните сделки. От една страна, макар техният дял плавно да нараства през последните две години, покупко-продажбите с цел лично ползване, продължават да преобладават на българския пазар. От друга страна, инвестиционните сделки обичайно не са самоцелни, т.е. просто с цел вложение на средствата. Хората търсят наистина качествени имоти, които днес искат да отдадат под наем, но утре ще решат да живеят в тях, да ги оставят за децата си или да ги продадат на добра цена.

По отношение на “мъртвите” квартали и кооперации, за които говорите - тук е необходимо да се мисли по-глобално, а не на ниво единични купувачи. Сградният фонд в България е неподдържан, хората на практика купуват новото строителство, за да избягат от морално остарялото. Обновяването, грижата, поддръжката на старите сгради е ключова за това да нямаме “мъртви” квартали. Защото не само жилищата, общите части, външните фасади, покривите - необходима е цялостна политика за това, така че хората да искат да живеят в тези сгради.

В момента сме свидетели на парадокс, при който има огромно търсене на ново строителство, пазарът все още не съумява да удовлетвори големия интерес, като в същото време някои стари сгради запустяват. Нужна е изрична политика за справяне с този проблем.

Не са ли много имотните агенции и брокери на пазара? Кой е добрият брокер и какво правите в АДРЕС, за да създавате такива?

- Да, има много агенции на пазара, като в същото време няма и регулация в този бизнес. Това е предпоставка за понижаване на нивото на обслужване, каквито, за съжаление, често са и основателните очаквания на клиентите. В АДРЕС се стремим да не правим компромиси и да отговорим на изискванията на клиентите. Консултантите ни, разбира се, преминават през обучение, получават и свидетелства за квалификация, но друго прави компанията различна през моя поглед. Днешното ежедневие е изключително забързано, обществото е буквално залято от неспирен информационен поток, все по-трудно и времеемко е да отсеем вярната от грешната информация, необходимата ни от ненужната. Затова е и все по-важно изискването за надеждност в нашия бизнес. Нашите консултанти дават добавената стойност на доверието. Дори да не знаят мигновено отговора на даден въпрос, който им е зададен, работят на място с голям и компетентен екип, имат кого да попитат и ще могат да дадат на клиента правилния съвет, да заслужат и утвърдят доверието им и той да ги избира и занапред за свои партньори.

Като мениджър на най-големият имотен брокер, кое е най-трудното и най-отговорното във вашата работа?

- Най-важно, както и в много други сфери на живота, е доверието. Хората много често са с усещането, че някой за нещо ги лъже, а за мен опитите да опровергаваш мнителността чрез думи, са в погрешна посока. Важни са действията. За да докажеш, че си различен, трябва да го направиш с действия. Най-отговорното за мен е да оставиш всеки клиент удовлетворен от това, което сте постигнали заедно. Но най-важното е той да бъде просто щастлив от сделката, която е направил. Емоционалното удовлетворение на клиентите трябва да бъде мисия на всяка компания.

Вие работите с много хора. Кое е най-трудното в работата с тях?

- Разбира се, доверието един в друг, защото изисква време и усилия да се създаде и съхрани. Предизвикателство в работата с хора е и спазването на единни принципи, справянето с неминуемите различия. Живата комуникация винаги носи своите рискове и предизвикателства, а като добавим това, че тази жива комуникация се измества много от дистанционната, задачата става още по-сложна. Тъй като дори само между двама души може да възникне “шум” в резултат от ползването на различни канали. Ние, в АДРЕС, сме 600 души, а да се разбираме добре, е в основата на работата ни.

След кризата с Украйна смятате ли, че ще има строители, които няма да се справят с проектите си заради нарушените вериги на доставки? Какво очаквате да се случи?

- От началото на войната е минало прекалено малко време, за да могат да се правят генерални заключения. Този пазар е бавен. Като пример мога да дам инфлацията - тя се обсъждаше цели две години, а на пазара на недвижими имоти я усещаме едва сега. При Световната финансова криза през 2008 г. цените падаха в продължение на 6 години, а активността при сделките - цели 4 години. Трябва да наблюдаваме и анализираме ситуацията. В крайна сметка все пак най-важно е да има мир, да имаме възможности да работим и да вървим напред.

АДРЕС Недвижими имоти АД е най-голямата българска агенция за недвижими имоти в България. От създаването си през 1993г., АДРЕС постоянно разширява дейността си и днес предлага професионални услуги в най-голямата мрежа офиси на територията на цялата страна, в които работят над 500 професионално обучени консултанти.

АДРЕС е част от Realto Group. Групата обединява агентски и консултантски компании с над 29 годишен опит в сферата на недвижимите имоти. Дружествата в групата генерират най-голям обем от сделки с имоти на българския пазар и развиват най-голямата мрежа от консултанти в сектора.