fbpx Банките се борят за нови бизнес клиенти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мария Караилиева, финансов консултант от „Капитал партнерс”

Банките се борят за нови бизнес клиенти

Свидетели сме, че банковите институции започват отново да предлагат активно финансови продукти за бизнеса. Въпросът обаче е, дали тези продукти са по силите на фирмите, дали наистина се финансират фирми и дали от друга страна бизнесът има смелост да се обърне за кредитиране към банките. За актуалната ситуация разговаряхме с Мария Караилиева, финансов консултант от „Капитал партнерс”.

Г-жо Караилиева, смятате ли, че има реално раздвижване на банковия пазар, по отношение на финансиране на бизнеса?
- Нашият опит от последните месеци, дори от началото на годината показва, че банките стават все по-активни във финансирането и търсенето на клиенти в сектора на малкия и средния бизнеса.

Значи ли, че те имат повече вяра днес във малките и средните фирми?
- Аз не смятам, че банките някога са губили вяра в клиента и виждаме една постоянна динамика на привличане и на борба за нови клиенти. И то най-вече към кредититоспособни клиенти – такива, които да отговарят на критериите за финансиране. Истината е, че от 2008 г. критериите се промениха. Банките станаха по-консервативни и по-изискващи към своите клиенти, които да отговарят на новите правилата.

А има ли търсене от страна на бизнеса?
- Има, да. Търсенето никога не стихвало, защото един бизнес, които се развива и расте, той неминуемо в един момент се нуждае от външен капитал за развитието си. Както споменах, за съжаление банките вдигнаха на кредитния ресурс, тоест на нивата на лихвите. И се получи разминаване между това, което може да си позволи бизнеса да привлече като ресурс за обезпечаване на кредитите.

Адекватен ли е с днешна дата лихвения процент на банките?
- Да, мисля, че вече дори може да се осигури финансиране на нива от 2007 г., ако разбира се, бизнесът може да го поеме.

А какъв тип бизнес се финансира най-често днес, какъв е профилът на фирмите?
- Говорейки за МСП, той е много широко спектърен – от малки магазинчета за дрехи, хранителни стоки, фитнес центрове до по-големи производствени предприятия. Всички те попадат точно в сегмента според банковите критериите. Скоро обслужихме наши клиенти, които закупиха помещението, където бяха под наем. Направи се реална пазарна оценка, имаше и собствено участие, и така банката отпусна 70% от необходимата сума, за да се финализира сделката. Ето пример за инвестиционно финансиране. Друг наш клиент изтегли оборотен кредит, който да се ползва само една година, защото фирмата е стартираща. Реално имаше действие 10 месеца, но по този начин, те успяха да закупят новата колекция (става въпрос за магазин за дрехи) и догодина вече няма да се нуждая от оборотен капитал.

Какъв съвет ще дадете на фирми, които тръгват сега да търсят финансиране?
- Най-искреният съвет, който давам на клиентите е, много добре да премислят размера на нужното финансиране, което искат. Да излязат от разбирането – аз давам този имот като обезпечение и той струва 200 хил. евро, значи иска такъв кредит. Нека да се изхожда от това каква конкретна нужда има бизнеса. Нека забравим за това „ще взема едни пари, защото имам обезпечение”. Другият съвет е – обърнете се първо към вашата обслужваща банка, защото тя ви познава най-добре.

А ако обслужващата банка не се съгласи?
- Тогава направете проучване – всички банки предлагат сходни продукти, въпросът е на уточняване на конкретни критерии и как банката избира своите клиенти. Има такива, които финансират стартиращ бизнес, други изискват фирмата да има една завършена финансова година, други изисква две години. С други думи – почетете повече, поинтересувайте се, обърнете се към финансов консултант, вашия счетоводител, ваши познати, които вече са ползвали банковите услуги, за да можете да имате максимална информация.