fbpx Калоян Кирилов: Време за стартъп – сега, утре или да изчакаме? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Калоян Кирилов: Време за стартъп – сега, утре или да изчакаме?

Напоследък често ме питат дали сега е правилното време за стартъп. Според всички прогнози се задава голяма икономическа криза и ще бъде трудно да успееш. По принцип обаче, няма правилен момент кога да стартираш даден бизнес. Най-важната във всяко едно начинание, е първата крачка. Много хора са мислили да стартират нещо свое и това канене е продължавало много години или дори цял живот. Често, оправданието е било, че много са искали, но не са имали подходящата идея.

Всеки момент е подходящ за стартиране на бизнес

По принцип има два варианта да стартираш бизнес. Единият е да решаваш конкретен проблем, с който си се сблъскал, а другият е да седнеш и да разработиш идея, която според теб би имала потенциал. Аз съм привърженик на първия подход и затова смятам, че всеки един момент е подходящ за стартиране на бизнес. Макар, че в заглавието говорим за стартъп, за мен той просто е бизнес, който е по-технологично ориентиран. Но реално погледнато, трябва да си предприемач и да имаш почти същите качества като да стартираш търговска фирма преди 15 години.

Не приемайте понятието „стартъп“ като символ на модел от Силициевата долина

Последните пет-шест месеца живеем в обстановка на пандемия и всички търпим последствията от тази ненормална ситуация. Това се отразява не само на физическото здраве на хората, но и на социалния живот и на икономическите процеси. Никой не знае колко дълго ще продължи тази ситуация и затова не би трябвало да отлагаме решението си за стартъп само заради ситуацията с COVID-19. Все пак последствията са видими и ето някои от нещата, които е добре да вземете по внимание ако решите да стартирате бизнес сега:

Огледайте се и вижте ситуацията с COVID-19 какви неудобства ви донесе на вас 

Както споменах, един стартъп трябва да решава конкретен проблем на потребителите. В противен случай няма да има кой да ползва услугата ви и скоро ще се наложи да затворите бизнеса. Пандемията създаде редица проблеми на хората и това са вашите възможности да стартирате бизнес точно сега като се опитате да решите някой от новите проблеми на хората. Огледайте се и вижте ситуацията с COVID-19 какви неудобства ви донесе на вас. Концентрирайте се върху един-два от тези проблеми, вижте дали познавате тази конкретна област и вече ще имате много добра идея за бизнес. Може би затова казват, че всяка една криза също дава и възможности за нови бизнес хоризонти. Дори да са решени някои проблеми, винаги ще има нещо, което тормози хората. Днес то може да изглежда незначително, но след време да е голям проблем. Тогава ще се сетите за приказката “Да им имам на американците проблемите“.

Новата нормалност home office и проекти в свободното време

Една от големите промени е, че се наложи много хора да работят от вкъщи - home office. Това ви дава възможност да сте по-гъвкави с работното си време. Много от стартъпите е добре да ги започнете като страничен проект през свободното време. Така ще може да видите дали би имало шанс проектът да успее и да ви носи някакви приходи, с които да се издържате. Именно чрез home office и гъвкавото работно време ще може по-лесно да стартирате такъв проект. Все пак за шефа ви е важно вие да сте си свършили работа и не го интересува дали сте се справили за 4 или 8 часа вкъщи. И макар на практика да е така, на нито един мениджър няма да хареса да сте си свършили работата за 4 часа и останалите 4 да си цъкате по своя проект в офиса. Ще демотивирате другите служители, които не са толкова ефективни като вас. Сега в тази ситуация имате прекрасна възможност да отделяте повече време за своя стартъп стига да си изпълнявате задачите си навреме в основната ви дейност.

Лошото на сегашната ситуация е, че тази пандемия доведе до голям страх в хората и това се отразява на икономическата активност на всички субекти в икономиката. Независимо дали говорим за частни потребители или фирми. Всички значително намаляват своето потребление на услуги и продукти. Така през следващите месеци ще имате по-големи трудности да намерите клиенти за това, което правите. Особено ако продавате на фирми, т.е. ако сте в B2B сегмента ще видите, че сроковете за вземане на решения значително се увеличиха, а бюджетите се орязаха. По-трудно ще реализирате приходи, отколкото ако бяхте стартирали през 2019 г. Този страх също води и до ограничаване на инвестициите и ще ви бъде много по-трудно да намерите инвеститор за своя стартъп, ако имате нужда от такъв.

Но тези факти не трябва да ви спрат и всеки един момент според мен, е подходящ за стартиране на нов бизнес. Имайте предвид тези три особености, които споменах и се подгответе за тях. Да направиш стартъп е свързано с изключително много трудности и може да допускате доста грешки. Колкото и статии и книги да прочетете по темата, няма да сте подготвени напълно. Все пак е добре да внимавате за някои неща, за да намалите рисковете.

Пет съвета, които ще ви помогнат в развитието на вашия стартъп:

- Пускайте продукта/услугата си и всички допълнителни функционалности колкото се може по-бързо на пазара. Няма по-добър съдник за това, което правите от реалните потребители

- Научете се да намирате ресурси и да виждате нови възможности. Това е най-важното ви умение като човек, който ще работи в среда на ограничени ресурси.

- Колкото и да изглежда секси, работата в един стартъп, особено през първите 1-2 години, е доста самотно занимание. С изключение на малкото моменти на слава, ще сте сами със себе си и ще трябва да сте подготвени за това.

- Не си правете тригодишни бизнес планове както във фирмата, в която работите. Вие не знаете какво ще се случи след 6 месеца с проекта ви, как бихте могли да правите калкулации за след 2-3 години? Човек, който ви иска това, си няма представа как функционира един стартъп.

- Не се притеснявайте за големите си конкуренти, а по-скоро за други стартъпи, които създават подобни продукти или услуги. Големите няма да ви забележат, докато не сте успели. Тогава вече може просто да се продадете на тях, ако не искате да се биете в неравната борба.

Има още толкова неща, които бих могъл да ви посъветвам на базата на моя опит през последните пет години с два стартъпа. Сигурен съм, че всеки, тръгнал в това поприще също може да ви даде ценни съвети. Ако искате да сте по-подготвени може да намерите още поне 20 съвета в книгата ме „Стартъп в BG”, която излезе наскоро. Там в 18 глави са описани всички стъпки при изграждането на един стартъп от самото начало до неговия край. Най-ценното е, че е написана от гледна точка на създаване на стартъп в България и то през 2020 г. Това е съвсем различно от създаването на Фейсбук или ЛинкедИн.

Калоян Кирилов е предприемач с около 20 г. опит. Завършва MBA с пълна стипендия в GVSU, САЩ, където работи за американската агенция за малък и среден бизнес SBA, Merrill Lynch. След завръщането си в България основава компания за обединения и придобивания, а през последните пет години развива два стартъпа в областта на образователните технологии (Edutech) - Daskal.eu и MyEducationClub. Участва в акселераторските програми на NYU в Ню Йорк, корпоративния акселератор на MTS в Русия и в едномесечна програма на Тайванското правителство за привличане на стартъпи.