fbpx Справяне с професионални и лични проблеми чрез енергийната психология | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Справяне с професионални и лични проблеми чрез енергийната психология

Справяне с професионални и лични проблеми чрез енергийната психология

Случвало ли ви се е да стоите пред празния екран на компютъра и да не можете да напишете дори ред? Или да ви задават въпрос, който изисква вземане на важно решение, а вие да се чувствате объркан? Всеки от нас е преживявал моменти на творчески блокаж или бърнаут, липса на идеи и концентрация, нежелание за работа. Подобни състояния особено отчетливо се проявяват при хората с творчески професии, както и при всички, чиято работа е свързана със създаването на нов продукт. В това число влизат дизайнери, програмисти, писатели, журналисти, поети, сценографи, мениджъри на високи позиции.

Животът на милиони хора по света е изпълнен с неудовлетворение, болка и тежък емоционален товар. Увлечени в ежедневието, те приемат това за съдба и дори не знаят, че могат да го променят. Физическата болка, емоционалната травма, лошият сън, чувството на неудовлетворение, липса на физическа активност или загуба на мотивация.

За щастие има и друг начин. Всеки може да постигне живот, в който да се чувства щастлив, да бъде обичан и да се радва на настоящето. Всеки човек държи инструментите в собствените си ръце, а Техниката за емоционална свобода (ТЕС) помага в много аспекти от живота. Основните предимства пред класическите вербални терапии, е че работи пряко с тялото, като по този начин води до много по-бързи и дълготрайни резултати.

ТЕС е сравнително нова техника, но е базирана на хилядолетни традиции. Подобно на акупунктурата и акупресурата, при ТЕС се въздейства върху енергийните меридиани в тялото. Така, чрез потупване с върховете на пръстите по определени точки и фокусиране върху конкретния проблем, вие работите директно с енергийната и оздравяваща система на тялото.

Той е прекрасен инструмент за справяне с редица проблеми, съпътстващи живота на съвременния зает човек, като стрес, физическа и психическа преумора, неразбирателства с колегите или екипа, загуба на мотивация, липса на креативност, творчески блокажи, безсъние и много други.
В същото време прилагането му е изключително лесно и дори дете може да се научи да го прилага в рамките на минути. Това го прави приложим за редица проблеми и в различна заобикаляща среда, дори по време на напрегната бизнес среща или на път за работа.

Всяка ТЕС практика включва две основни стъпки, а върху тях се моделират специфичните особености на конкретния проблем.

Първата стъпка е да се определи най-наболелият проблем в момента – предстояща бизнес среща, страх от говорене пред публика, стрес, наближаващ краен срок, невъзможност за отпускане и заспиване вечер, физическо неразположение – главоболие или друга болка, липса на концентрация, загуба на мотивация или апатия, липса на креативност и много други.

Втората стъпка включва последователност от потупвания по определени точки от главата и тялото, докато оставаме фокусирани върху идентифицирания вече проблем. В тази стъпка е много важно да останем фокусирани върху неприятните емоции или тревоги, които ни създава проблема. За да го постигнем, използваме конкретни напомнящи фрази, като например „нямам време“, „чувствам се зле“, „страхувам се от това, което предстои“, „иска ми се да се откажа“ и т.н.

Може да звучи малко нелогично, но важна част от процеса е да настроим тялото си на негативната емоция, за да я преодолеем по-лесно. Много хора отричат ТЕС, защото им сте струва негативен като метод, но това схващане е погрешно и те не вникват в дълбочината на процеса. Когато сме изправени пред трудност или препятствие, независимо дали го признаваме пред себе си или не, ние сме склонни да се страхуваме, да си мислим как ще се провалим, да се самосаботираме сами. С ТЕС си „разрешаваме“ да почувстваме тези емоции и да уловим своите негативни мисли, за да можем да се освободим от тях лесно, пълноценно и дълготрайно.
Продължаваме да потупваме по този начин (или да прилагаме стъпка две), докато негативната емоция намалее или усетим, че проблемът вече не е толкова значим за нас.

Тези две основни стъпки могат се използват при различни проблеми и предизвикателства, като различното във всеки случай са напомнящите фрази, които адаптираме според изпитваната емоция.
Също така е важно е да се отбележи, че всеки може да усвои и да прилага ТЕС самостоятелно, но за да се постигне добър резултат при сериозните проблеми се изисква задълбочена работа с квалифициран професионалист.

Основни проблеми, с които се сблъсква съвременният зает човек

Провалът

Всеки  е изпитвал усещане за провал и колкото по-значима е поставената цел, толкова по-драматично е чувството за провал след това. Провалът е разрушителен, защото потвърждава най-дълбоките страхове на човека - че не си достатъчно добър/добра. Допълнително има чувство на некомпетентност, разочарование, отвращение, гняв. Нормално е човек да се запита струва ли си да продължава напред, не е ли по-лесно да се откаже и да преглътне, че от него нищо не става. Тук се преплитат още страх от неизвестното, липса на енергия и сили да продължиш напред, нежелание да поемаш нови рискове или да се възползваш от предоставени възможности и прочие.

В тези случаи ТЕС е безкрайно ценен, защото само за няколко минути може да помогне на всеки да преглътне по-лесно неуспеха и да възвърне вярата в себе си. Няма успял човек, който не се е провалял поне няколко пъти в живота си и почти всеки знае това, но много по-малко са тези, които успяват да се изправят и да продължат напред. Ако прилагаме ТЕС редовно, особено при подобни ситуации, ще ни е много по-лесно да се справяме с блокажите, вътрешните си ограничаващи вярвания и най-вече ще се чувстваме уверени в себе си и готови да постигнем следващите си цели.

Конкретните напомнящи фрази, които биха могли да се използват са:

- Страх ме е да продължа напред
- Нищо не става от мен
- Изложих се
- Срамувам се от себе си
- Как можах да допусна това
- Никога повече няма да се възстановя
- Никой няма да иска да работи с мен
Не забравяйте, че за да е максимално ефективна една ТЕС практика, тя трябва да изразява собствените емоции и убеждения и да използва персонални фрази и твърдения

Как да преодолеем стреса на работното място?

Независимо дали сте мениджър, собственик на бизнес или служител, натоварен с големи отговорности, стресът вероятно е съществена част от вашето ежедневие. Конфликти с колега или висшестоящ, приближаващ/пропуснат краен срок или нова задача, бизнес казуси или проблеми, които изникват ежедневно, това са все неща, които водят до емоционално и физическо натоварване и не рядко до професионално прегаряне.
Болшинството от хората знаят, че управлението на стреса е свързано с физическия режим и начин на живот, но малцина обръщат внимание на емоционалната съставка и точно тук е полезно да се включи ТЕС. Доказано е, включително и научно, че дори и кратка ТЕС практика намалява значително нивата на кортизола (хормона на стреса) в кръвта и води до по-бързо възстановяване на баланса на организма.

В тези случаи е много подходящо прилагането на ТЕС да става сутрин, докато се подготвяме за работа или непосредствено по време или след момент, в който изпитваме огромен стрес.

Подходящи напомнящи фрази:

- Притеснявам се изключително много
- Няма да се справя
- Ще се проваля
- Чакат ме кошмарни неща
- Страх ме е
- Изпитвам огромно напрежение
- Усещам тежест или стягане в гърдите (характерен симптом на стреса)
- Цялото ми тяло е напрегнато
- И други

Гергана Радович е холистичен терапевт, който помага на заетите хора да се чувстват по-добре, да изглеждат по-добре и да спят по-пълноценно. Завършила ТУ-София с диплома за авиационен инженер и с магистратура по Когнитивна наука от НБУ. В момента работи по книга-ръководство за съня. Преподавател към БАРЕП.
 

Facebook коментари