fbpx Представяме Ирина Горялова – коуч и съдружник в DreamersDo (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 15

Представяме Ирина Горялова – коуч и съдружник в DreamersDo (ВИДЕО)

Ирина Горялова управлява компания, която предлага услуги в сферата на организационното лидерство. Бизнесът си разработва заедно със съпруга си преди повече от 10 години, а ако я питате какво точно правят в компанията, тя казва с усмивка: „Ами помагаме на управителите на големите бизнеси да придвижат организацията на работата си на по-високо ниво.“.

Един от инструментите, чрез който тя и съпругът й могат да вдигнат вашата компания на крака, е коучингът. Ирина си спомня, че когато стартирали бизнеса си през 2006 г. ситуацията била горе-долу следната: В България до този момент такава услуга никой не предлагал, респективно никой нито търсел, нито знаел, че може да ги наеме.
„Тогава създадохме организация с нестопанска цел, чиято идея беше да обясним на хората, че коуча е отделна професия и да, има хора, които я практикуват. Беше дълъг и трънлив път. Два пъти бяхме на ръба буквално да съборим собствената си фирма чисто финансово, но пък винаги успявахме да оцелеем на пазара.“, спомня си Ирина първите години след старта на компанията.

Към днешна дата тя казва, че имат конкретна философия, която изповядват. „Ние искаме, когато работим за дадена компания, тя да усети „уау“ ефектът от това. Да се вижда и усеща какво правим веднага, на момента. Държим да даваме реален резултата в реално време.
Всъщност вдъхновението за тази професия идва от Силициевата долина. Съпругът ми работеше там и видя как корпорациите правят различни неща за бизнеса, но нищо, което да подкрепя един управител в реалната му работа.“, казва Ирина.

Да стартираш бизнес и да продаваш продукт, който никой не търси, понеже не знае, че го има, при всички положения е риск. Ирина Горялова обаче е пример за това как, когато вярваш в това, която предлагаш, не бива да се отказваш. „Пътували сме на три континента, оставали сме буквално, без да имам какво да ядем, за да развием уменията и собствено ноу-хау по възможно най-добрия начин. Беше много труден път, но се оказа, че друг няма. Или гониш върховете или просто никой не те забелязва в подножието”, споделя Ирина.

Нейните правила в бизнеса:

„Винаги, когато проправяме ново правило или създаваме ноу-хау, ние първо изследваме дали това работи за нас. Винаги си задаваме въпроса: Работи ли за мен като човек и за моя бизнес? Ако отговорът е да – тогава го превръщаме в правило, което следваме.

На второ място – всяка компания трябва да има фокус и посока, в която да върви, и да се запита какъв е нейният принос на пазара. С какво допринася това животът и средата на клиентите й да се подобри. Ако няма ясен център, може да се стигне до разнопосочни действия и да се хаби излишна енергия. За нас фокусът е правило, което почти религиозно следваме.

На трето място – важно е да има баланс между приноса (тоест каква е стойността, която аз давам на клиента) и същевременно какви са финансовите средства, които аз получавам за това. Ако няма баланс може да се окаже, че един бизнес е благотворителна организация, която не печели нищо. От друга страна може да се окаже, че организацията е чисто печалбарска, а за клиента няма особена полза. Тоест опасно е фокусът да е само върху парите, а клиента да не е чак толкова важен. Този баланс е много важен, за да има устойчивост.

Не на последно място - в нашия бизнес има един много прост принцип, който всъщност не е никак лесен: дори да си сбъркал – кажи истината на клиента, независимо колко тежко е това.

За финал Ирина казва с усмивка: „Не прави на другия това, което не искаш да ти направят на теб.” и съветва всички да намират начин да зареждат батериите, да почиват така, че да могат след това да вършат работата си с още по-голяма страст и мотивация.

 

Материалът е направен въз основа на проведена мениджърска среща. Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE. През годината се провеждат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.

снимки: Хайлайф