fbpx Български вълци на Уолстрийт - как да ги отгледаме или отстреляме? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български вълци на Уолстрийт - как да ги отгледаме или отстреляме?

Вълкът от Уолстрийт

Едно от събитията в края на 2013 г. беше премиерата на филма „Вълкът от Уолстрийт“. Като всеки шедьовър, лентата раздели аудиторията на противници и отчаяни фенове. Такива, които са го разбрали и почувствали, и останалия свят. Естествено, всеки има своята истина. Обикновено филмите шедьоври влизат в класиката като сцени от тях стават клишета, а цитати на главните герои се превръщат в запазени марки и начала на мотивационни писма. Сцени от тях се изучават в университетите, курсовете за лидерство, умения за продажби, оптимизиране на процеси и какво ли още не. Какво ще остави „Вълкът от Уолстрийт”? Ще могат ли нашите български предприемачи да се поучат от видяното? Какво полезно можем да намерим във филма отвъд статистиката за броя на произнесените нецензурни думи?

История за възход и падение

Името Уолстрийт в заглавието подвежда. Много хора гледат филма с нагласа за традиционните познати, големи имена в инвестиционното банкиране. Всъщност тук става въпрос за един обикновен или по-скоро необикновен измамник, който се възползва от средата на Уолстрийт. Джордан Белфърт се възползва от доверието на инвеститорите и натрупва състояние от 25 милиона долара, когато е на 26 години. Във филма се поднася няколко пъти иронията, че той се отличава от големите играчи единствено по мащаб на бизнеса си, иначе триковете са едни и същи. Разбира се, системата за контрол сработва и главният герой е изпратен в затвора. От тук идва и първата поука. Когато си малък и навлезеш в територията на големите, вероятността да бъдеш стъпкан, е голяма. Единственото, което ти остава, е да си бърз и гъвкав. За съжаление, Джордан Белфърт отказа да смени курса, когато настъпи критичният момент и това му струва главата. Урок номер две, ако си готов за бърз възход, трябва да си готов и за внезапно падане. Колкото си по-нависоко, толкова от по-високо ще полетиш надолу. Поуката е да си подготвиш парашут за по-меко приземяване. А възможно ли е да има такова? Едва ли. Адреналинът от бързия успех е толкова силен, че ослепяваш и си мислиш, че възходът ще е постоянен. За силата на това заслепяване е показателна кризата, на която сме свидетели в момента, която свари толкова много предприемачи невиждащи, че ръстовете на пазарите няма да продължават безкрайно. Поуката е ясна, добре е да имаш план Б, който да поддържаш актуален. Естествено, ако си държиш резервния план под възглавница и постоянно мислиш какво ще правиш, ако се провалиш, няма да стигнеш твърде далеч. Едно от големите удоволствия в бизнеса е да гориш мостове, за да не можеш да се върнеш.

Работи активно с клиентите

Какво още можем да научим? Любимата ми сцена е точно преди да предложат акциите на фирмата за обувки. Мотивационната реч на Джордан завърши с виковете: “Вземайте телефоните и започвайте да звъните“. Това е урок за всеки начинаещ предприемач, особено за тези, които се занимават с онлайн бизнес. Илюзия е, че ще направиш бизнес модел, в който от едната страна са клиентите, от другата доставчиците, които ще плеснат с ръце и ще започнат да си превеждат суми, от които ти взимаш твоето процентче. Ако вече си направил платформа, измислил си продукт, имаш модел, вземай телефона и започвай да звъниш на бизнес клиентите си, на партньорите си. Преди да се обадиш подготви си речта, която ще ти донесе успех. Един от първите инструменти за успех е доброто кратко представяне. Така наречения sales pitch или elevator speech. С каквото и да се занимавате, трябва да имате много кратко, ясно и силно представяне на дейността си. Когато представяте продукта си мислете какво ще разбере клиентът. Имайте предвид, че в момента, в който започнете да говорите, той е на съвсем различна вълна. Целта на речта е за 20 секунди той да забрави за всичко останало и да зададе въпрос за повече информация. Тогава е шансът да продадете, за който също трябва да се подготвите предварително. Доброто представяне е всичко. Репетирайте най-напред сами, след това пред близък човек, след това пред колега. Усъвършенствайте своята реч непрекъснато.

Работи в екип!

Вълците се движат в глутница. Джордан Белфърт си създаде своя глутница. И както сам признава, успя благодарение на екипа, с които е започнал в самото начало. Ако изключим негативното звучене на думата глутница, и я заменим с екип или още по-модерно „тийм“, когато стартирате бизнес и желаете да намерите качествен инвеститор, шансът да успеете като единак, е нищожен. Създайте екип или се включете в готов такъв. Няма нищо по-благодатно да откриеш липсващите ти знания, компетентности или опит в своя партньор.

Когато създаваш екип, търси самородния талант. Сцената с „продай ми тази химикалка“ е добър пример за това как един квартален трафикант мисли извън рамките. Когато Джордан му подаде химикалка и му каза „Продай ми я“. Приятелят му подаде една салфетка и му каза „подпиши се тук“. Колко лесно! Създаваш търсене на продукта и продаваш.

Разпознай българския Джордан Белфърт

След филма гледах интервюта с истинския Джордан Белфърт. Историята му, видът му, начинът на говорене завършиха картината и извикаха галерия от български образи. Това е типажът на тези, които се занимаваха с чейндж през 90-те, след това направиха финансови къщи, после станаха строителни предприемачи и видяха колко лесно може да продават некачествени апартаменти на наивници. Сега са консултанти по европейски проекти, които печатат листовки и пропагандират по безумен начин абсурдни идеи. Предполагам, че същият тип хора сега спамят в мрежата, като предлагат за нула време да излезеш на първа страница на Google, наблъсквайки линкове във фиктивни сайтове. Правят го с ясното съзнание, че ефектът е краткосрочен, а последствията за собственика на сайта са катастрофални. Те най-вероятно правят фермите за генериране на кухо съдържание и нашумелите напоследък интернет тролове за писане на коментари във форумите.

В заключение

Вълкът от Уолстрийт, модел за подражание или урок за това, какво не трябва да правиш? Всеки ще прецени сам. Може би е по малко от едното и от другото. Най-доброто, което можете да направите, е да се поучите от грешките на другите, за да си оставите повече място за своите собствени. В крайна сметка Джордан отново е на свобода и отново с милиони легални долари в джоба си от издателска дейност. Урокът е да превърнеш неуспеха си в успех. За съжаление, за да се случи това, трябва задължително първо да си счупиш главата.