Мениджърите споделят – сезон 4, част VI

Представяме Николай Стоянов, собственик на "Сенакс" ООД (ВИДЕО)

 

От проекта "Мениджърите споделят"ви срещаме с Николай Стоянов, собственик на "Сенакс" ООД. Той е състезател по душа и характер, свикнал да бори победите, който е овладял умението да правиш бизнес със страст и с умерен риск. Неспира обаче да търси нови предизвикателства. Ето какво сподели за себе си и правилата за успешен бизнес пред нас: 

Компанията ми се казва „Сенакс“ – кръстих я така, защото дълги години бях шампион по картинг и исках да стана пилот от Формула 1. Това беше мечтата ми, като на много млади хора. Когато през 1994 г. почина пилотът Айртон Сена, кръстих компанията си на него, с амбицията винаги да се бори за челни позиции, да върви напред и да е успешна, какъвто винаги е бил той.
През всичките вече 23 години на бизнеса ми, минах през доста неща, включително и през бума на строителството 1994-95 г. Инвестирах в собствен офис, сега там има тренинг център, сервизи, складове, към 10 хил. кв. м. Имах малки инвестиции и в Банско, които бяха по-скоро спекулативни.

Основна част от бизнеса ми е дистрибуция и тя е успешна, благодарение на това, че имаме изграден екип от около 30 души. Във времето съм имал съдружници в различни начинания, но „Сенакс“ винаги е била ядрото, която е устояла на времето, благодарение на амбициите да се борим. Съдружието е било в други компании, което понякога е завършвало с раздяла със съдружниците.

Един от моите принципи е никога да не спираш, винаги продължавай напред, продължавай да се бориш. Бих казал за второто – „Преследвай мечтите си“, защото знаем, че човек е толкова голям, колкото са му големи мечтите. В тази връзка имам и още проекти, които да започнем в близко бъдеще.

Друга много важна част от правилата ми съм научил от работата с германците. От самото начало на бизнеса ми имам взаимоотношения с тях и държа много на коректността. Винаги сме били точни и продължаваме да сме такива. Държа изключително много на финансовата дисциплина - да се платят навреме данъци и заплати е закон. Дори да се налага да взема пари назаем, в указания за това ден трябва да се издължа. Имаме служители, които са при нас от 15-20 години и когато дойде на работа нов служител, първото нещо, което му казват е, че заплатите се плащат точно навреме. 

Когато дойде нов човек в екипа, служителите, които са от 15-20 години първо му казват, че при нас забавяне на заплатите няма. Дават се точно на датата и това е много важно.
Друго важно нещо е лоялността към партньорите, както и към колегите от бранша. Няма как да вземеш всички парчета от баницата. Аз съм реалист и знам, че трябва да има и за другите. Човек не бива да бъде максималист и за мен това е правилната посока към успеха.

Посланието на Николай Стоянов може да чуете в следващото ВИДЕО

 

Facebook comments