fbpx Галина Нифору: Новата международна програма може да повиши мениджмънта в българските изби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Галина Нифору: Новата международна програма може да повиши мениджмънта в българските изби

етикети

Съвсем скоро Галина Нифору, председател на Балканския винен фестивал и активно работеща с сферата на промотирането на българското вино по света, представи специалния винен проект - Executive wine business courses, който създадава с програмния директор на бизнес училището за вино в Бордо - INSEEC. Самата тя е завършила там през 2006 г. и има Wine Marketing &Management MBA. Проектът е изцяло насочен към винарските изби и има за основна цел  за много кратко време (една седмица) да подобри знанията на мениджмънта на избите с най-важните знания за управлението на един винен бизнес. Програмата е много интензивна, групите са малки, до 12 души максимум, за да може да се постигне интерактивна комуникация с всеки един.

Повече за същността и начина за участие в майсторските класове, разговаряхме с Галина Нифору.

Г-жо Нифору, защо тази програма е толкова важна за България? 

В България през последните 20 години се създадоха над 350 нови винарски изби. Собствениците много често идват от друг бизнес, което е нормално. Енолозите и агрономите, които работят за създаването на едно добро вино са налице. Имаме отлични университети за подготовка на тези кадри. Но само създаването на едно добро вино не е гаранция за успех на пазара и на самия бизнес. Трябват подготвени кадри в сферата на винения мениджмънт, кадри, които могат да разработят стратегия  на фирмата, хора, които да могат да направят финансов и маркетинг вътрешен одит на избата и да видят дали правилно се разходват средствата, предвидени за маркетинг, за навлизане на чужди  пазари. Експортът на вино ни куца много здраво, защото  такива кадри липсват в България.

Точно с този курс, тази празнина ще се запълни.

В сътрудничество сме с два от най-добрите винени бизнес училища във Франция - Bordeaux Sciences Agro и  Institut Superiepur du Vin - Montpellier, които ни се довериха  след представянето на програмата, с което сме изключително горди.

Ако искаме българското вино да е на световната винена карта и да се придвижим по-напред,  винарските фирми трябва да  инвестират в обучение на персонала си. Винаги това е печеливша стратегия. 

Даниел Меначо, преподавател в едно от най-известните винени бизнес училища във Франция - Bordeaux Sciences Agro

Кой може да се включи в курсовене и в каква периодика се провеждат те?

Програмата е създадена за хора, които вече работят във винения бранш - собственици на изби , управители, финансови директори, маркетинг мениджъри, ПР специалисти, търговски специалисти. Всички курсисти ще научат последните неща, които се прилагат за едно успешно управление на изба и за един печеливш винен бизнес. Трябва да са завършили висше образование, като няма значение в коя сфера.

Има ли други специални изисквания към курсистите?

Курсовете се провеждат на английски, тоест владеенето на езика е от особено голямо значение. Аз, лично, направих такава интензивна седмица в началото на януари, защото исках да проследя последните тенденции в нашия бранш, да видя какви са новостите и как да работим на ключови пазари като САЩ, Великобритания, Скандинавия, Азиатските пазари и други. Детайлите са много важни, защото не може да прилагаме една стратегия за развитието на различните пазари.

Кои са преподавателите?

Нивото на преподавателите е възможно най-доброто, което съвременното винено бизнес обучение предлага. Това са хора, които са едновременно и преподаватели, и хора от бизнеса, които  консултират ежедневно винарски изби от целия свят и имат много широк поглед върху винения бизнес в света. Директорът по образователната част е Даниел Меначо от Бордо, който е един от най-добрите преподаватели по стратегия на винарските изби. Мога да спомена и Жерар Спатафора - който е буквално  гуру в дигиталния маркетинг на виното. Изключително съм горда, че успяхме да сглобим тази толкова интересна и полезна програма, за да могат и българските изби да се възползват от нея. Програмата е отворена за изби от целия свят.

Какво получават на финала преминалите такова обучение?

Самото обучение е доста специфично, всички курсисти ще участват в реални "case studies". Те ще трябва да определят ценова, експортна и маркетингова политика за дадена изба. Обучението е много интензивно, само една седмица, защото знаем всички колко са заети в работата си. Всеки курсист ще получи сертификат от едно от двете бизнес училища, с които сме в партньорство Bordeaux Sciences Agro и  Institut Superiepur du Vin - Montpellier. Той може да им послужи и занапред, като отлична атестация за работа.

Искам да пожелая успех на програмата и дано да има много курсисти от България, за да може българското вино и българският винен бизнес да се развият като най-добрите световни винени страни!

Всички, които се интересуват, могат да разгледат подробности в уебсайта на програмата: www.wine-school.org или да пишат на мейл: education@wine-school.org