fbpx Лора Петрова, ПР и комуникации на Jaguar Land Rover в Мото-Пфое: Човек без план е за никъде | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лора Петрова, ПР и комуникации на Jaguar Land Rover в Мото-Пфое: Човек без план е за никъде

Спомням си първото запознанство с Лора преди малко повече от две години. Чувах по телефона, че ми се обажда почти момичешки глас, за да ме покани на тест драйв на Land Rover. Чак леко се задъхваше... Боже, това момиче ако не се стегне, не знам как ще се оправи като ПР с такива "тежки" марки като Land Rover и Jaguar? А и "старите" журналисти няма да я чакаме много :).

Влезе много бързо в час. Още на това събитие (тя беше на две седмици работа в тотално нов бранш за нея) беше научила имената ни, знаеше всеки от коя медия е, дори беше чела предишни наши статии за автомобили. Истински се впечатлих, когато ми цитира моя статия...

Днес Лора е от онези хора, с които може да си пишем в 7.10 сутринта, да ми изпраща в 23.30 информация за някой модел, защото аз тогава съм се сетила, че ми трябва...И виждам, че обича работата си, много! Като ПР и експерт маркетинг комуникации на брандовете Jaguar Land Rover в Мото-Пфое. Днес е гост в рубриката ми "ПР-те".

снимки: Личен архив

Лора, какво те накара да се насочиш към ПР професията?

- Още от училище знаех, че искам да се занимавам с креативна дейност, тъй като добре боравех с думите и въображението ми често изненадваше дори мен, самата. Детската ми мечта беше да работя в списание или телевизия и исках да запиша да уча фотография или журналистика. В крайна сметка избрах специалност „Реклама“, която комбинира интересите ми и професионалният ми път ме доведе до тук. Обичам да комуникирам хора, да координирам процеси и организирам мероприятия. Близките ми се шегуват с мен заради „железния ми график“, но смятам, че човек без план е за никъде. Досега никога не съм съжалявала за избора си и мисля, че ПР-ът ми приляга отлично.

Живеем във все по-дигитално време. Как то променя днес същността на ПР-а?

- Дигитализацията навлезе все по-осезаемо у нас, особено с бума на изкуствения интелект. Бързоразвиващите се технологии и иновации логично оказват влияние върху ПР-а в различни аспекти. Трябва да си много добре информиран какво и къде се случва не само в индустрията, в която се занимаваш, но и като цяло в глобален мащаб. Да следиш новините, да анализираш поведението на потребителите и да адаптираш и прилагаш нови стратегии, за да си актуален. Публиката бързо губи интерес, който трябва да печелиш и да си заслужиш ежедневно – с персонализация, качествено съдържание, ефективни подходи, достоверна и полезна информация, разбиране на нуждите, страховете и желанията на хората, за да взаимодействаш правилно с тях.

Какво е да си ПР на марки като Land Rover и Jaguar?

- Когато кандидатствах за работа в Мото-Пфое, нямах особен афинитет към някоя от марките в гамата. Днес обаче не си представям да представлявам друг бранд, освен JLR (Jaguar Land Rover). Отговорно е, харесвам динамиката и моите ценности кореспондират с концепцията и философията на марките. Наскоро JLR обявиха новата си корпоративна идентичност, която въплъщава елегантност, модерност и далновидна същност на компанията. Тя има за цел да открои всяка от марките на JLR – Range Rover, Defender, Discovery и Jaguar – както и да ускори изпълнението на визията на компанията да бъде горд създател на модерния лукс. Стремежът на Jaguar Land Rover е към електрифицирано, свързано и зелено бъдеще, като целите са Jaguar да се превърне в изцяло електрически луксозен бутиков бранд до 2025 г., а Land Rover – до 2030 г.

Има ли специфика в комуникацията на автомобили, още повече премиум като брандовете, с които работиш?

- Автомобилът не е покупка, която правиш всеки ден, още повече във високия сегмент. Затова има известни особености или ограничения, с които трябва да се съобразиш, особено на малък пазар като българския. Аудиторията е много подбрана – това са взискателни хора, информирани, с добър вкус и усет към естетиката. За тях автомобилът е синоним на лукс и социален статус, не е само превозно средство, с което да стигнат от точка А до точка Б. Това е възможност да демонстрират престижа и успеха си, да се отличават на пътя, да покажат постиженията си пред обществото. И ние напълно го разбираме. Работим прецизно и търпеливо с клиентите си, поставяме техните изисквания във фокуса на своето внимание и предлагаме автомобили, съобразени с техния стил и начин на живот.

Има ли безплатен ПР?

- Относително е да се каже, защото всяко нещо има стойност. Добрият имидж на една компания е резултат на години усърдна работа, създаване на задружен екип, изграждане на стабилни взаимоотношения и доверени контакти, управление на кризи, естествено следствие на успешни партньорства с медии и организации. Това струва време, усилия, ресурс и енергия, които не са безплатни. От друга страна, когато станеш наистина много добър в нещо, името ти започва „да работи“ за теб. И въпреки това от теб се очаква да продължаваш да бъдеш добър.

В какво намираш удовлетворение?

- Обичам да бъда ангажирана, да откривам нови места, да опитвам нови неща, да си намирам различни занимания и хобита, с които се вдъхновявам и обогатявам. Харесва ми да предизвиквам себе си и да експериментирам, затова интересите ми са толкова разнопосочни. Днес може да се вълнувам от нумерология, да свиря на пиано и да практикувам йога, а утре може да се запаля по грънчарство и градинарство, например. Просто решавам нещо и го правя. Каквото и да е то – важното е да отговаря на енергията ми в настоящия момент – така намирам баланс и хармония в себе си.

Какво е мястото на инфлуенсърите в комуникационния микс и специално в автомобилния бизнес у нас имат ли достатъчно влияние, за да бъдат част от него?

- Инфлуенсърите в истинската си същност са „лидери на мнение“. Все повече обаче се появяват лица, които са придобили популярност в интернет и се определят като инфлуенсъри, защото са натрупали определен брой последователи или са намерили поле за изява по един или друг начин. В съвременния комуникационен микс инфлуенсърите играят важна роля, защото могат да имат значително влияние върху аудиторията си чрез своите послания и онлайн присъствие в медийните платформи.

Автомобилният бизнес не прави изключение, но колаборацията с такива хора се случва със специален подбор. От съществено значение е даденият човек да има потенциал да изгради доверие сред феновете си, да бъде автентичен и действително да познава, харесва (в най-добрия случай и притежава) конкретния автомобил. Най-добрите инфлуенсъри са истинските ползватели на определени продукти/услуги, защото те говорят от сърце, споделят личен опит и преживявания, което докосва публиката. По този начин се показва и създава достоверният образ на марката – такъв, какъвто рекламодателят иска потребителите да го виждат.

Колко време прекарваш в социалните мрежи?

Вероятно повече отколкото трябва. Обичам да се оправдавам с това, че социалните мрежи са част от работата ми, но в действителност не липсва и безцелно скролване, с което просто се разтоварвам. Все пак през определено време си правя кратък интернет детокс и оставям телефона настрани, за да си почина пълноценно. Човек трябва да се научи понякога да се „изключва“. :)

Имаш ли мечти за след 10 години?

- Разбира се! Споменах ти за железния график и плановете. Като всеки човек, в личен аспект мечтая за щастливо и сплотено семейство, топъл и уютен дом, просперираща кариера и любими хора около мен. Ще продължавам да се развивам и се надявам да стигна до там. Успехът е движение на потенциала в правилната посока. Когато много силно желаеш нещо, вярваш в него и работиш по осъществяването му, рано или късно то се случва. Искам да живея пълноценно – да взимам и да давам максимума във всичко, което правя.  

Как започваш деня?

- Най-вече с положителни мисли. Вярвам, че каквото излъчваш – такова привличаш, затова се старая да се събуждам с усмивка, независимо какво се случва. Другото задължително нещо за старт на деня е чаша ароматно кафе.

Лора Петрова е ПР и експерт маркетинг комуникации на брандовете Jaguar Land Rover в Мото-Пфое. Има над 6 години опит в областта на рекламата, маркетинга и комуникациите. Завършила е специалност „Реклама“ в Нов български университет, цялостната програмата „Дигитален маркетинг“ в СофтУни, академия по дигитален маркетинг в DigitalPro, курс по дигитален маркетинг на Sumitomo Corporation, както и много други семинари и обучителни програми. Участва активно в различни инициативи и работи по индивидуални проекти, разгръщайки своя личен бранд.