fbpx Даниела Йонова: В общуването личният „жив“ контакт е незаменим! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ПР-те

Даниела Йонова: В общуването личният „жив“ контакт е незаменим!

С Даниела се познаваме от ... много години, дори вече не ги помня. Но със сигурност мога да кажа, че е един от маркетинг и ПР-специалистите, с които е истинско удоволствие да работиш, защото просто виждаш реални резултати след това. Изключително точна във времето, коректна, понякога успява да повдигне планини, за да се случи това, което просто сме "видели", че ще стане. Като скромна личност, която е свикнала да е от другата страна на камерата, ми трябваше време, докато я убедя да бъде гост в личната ми рубрика "ПР-те". Ето какво споделя тя за професията: 

Дани, какво те накара да се насочиш към ПР професията?

- При мен нещата станаха постепенно и някак от само себе си. Основният ми професионален опит е в областта на b2b продажбите. Маркетинг и ПР активностите съпътстваха работата ми през цялото време. През годините, прекарани в Некст Консулт, работех с различни агенции, специалисти, журналисти и имах възможност да се уча от всички тях.
Също така работата ми винаги е изисквала добро познаване на пазара, клиентите, конкурентите, а това от своя страна означава непрекъснато четене на статии, клиентски истории и най-различни други материали, свързани с позиционирането на компании, брандове и лица.

В един момент осъзнах, че маркетингът е това, което най-много ми харесва да правя, а връзките с обществеността(ПР) пък ми позволяват да показвам неща и хора по начина, по който аз ги виждам и интерпретирам (както се казва, спрямо моя мироглед). В допълнение, писането винаги ми е било любимо хоби и се радвам, че се превърна в моя професия.

Промени ли се днес същността на ПР-а? Как времето, в което живеем, оказа влияние върху него?

- ПР-ът със сигурност е променен, най-малко, защото хората са различни, очакванията им са различни, а каналите, по които достигаме до тях – още повече. Сега, например, социалните мрежи имат огромна сила в налагането на име на пазара или в обществото. Инфлуенсърите са един актуален канал, който се ползва активно от много брандове например от b2c бизнеса. А начинът, по който те представят продукти и услуги е много по-персонален, личен и най-разнообразен. 

По отношение на бизнеса, с който аз се занимавам, също има множество промени. Оказва се например, че ако преди се фокусирахме над информативни статии с доста текст, то днес се предпочитат кратки съобщения и повече фокус върху визуалните елементи. Когато пуснем банер с цитат на клиент има много по-висока ангажираност на аудиторията, отколкото, когато качим статия с клиентска история. Също така в момента акцентът е върху хората, не върху компаниите. Когато говорим за позициониране на работодателски бранд, по-голяма успеваемост в привличането на кадри имат материали, в които се представят членове на екипа, отколкото компанията, услугите или придобивките.

Със сигурност може да изредим още редица промени, които оказват влияние на успеваемостта на съвременния ПР. И все пак най-важно остава да се придържаме към истинността, т.е. да не създаваме грешни, илюзорни очаквания на аудиторията ни.

Дигитализацията навлиза в живота и бизнеса все повече. Комуникираме все повече помежду си дигитално. Къде остават човешките отношения и в компаниите, и между нас, самите?

- Аз определено съм привърженик на дигитализацията във всеки един аспект на бизнеса и живота. Тя ни помага да сме по-ефективни, да достигаме до хора на другия край на света, да учим каквото пожелаем, когато и където решим. Но в същото време, според мен, е пагубна за общуването. А в общуването личният „жив“ контакт е незаменим! 

Когато се срещаме лице в лице в реалния свят (не в дигиталния), има една енергия, една магия, която никоя социална мрежа или дигитален канал не може да предаде или имитира. Вярвам, че тази енергия се предава от човек на човек и че е важна част от общуването. 

В контекста на бизнеса, при дистанционна работа и респективно отдалечена комуникация между колеги и клиенти в известна степен се наблюдава отдръпване и липса на екипност. Връзката между хората е различна. Та те дори може никога да не се видят, ако не си пуснат камерата. Тогава събеседникът ти се превръща в един абстрактен глас. И както се казва в песента: „Телефон все ни свързва, телефон все ни дели.“ (в случая дигитална платформа).
Убедена съм, че това е нещо, върху което усилено и целенасочено трябва да се работи, за да останат хората свързани „по човешки“ и да не губят усещането за принадлежност, приятелство, близост.

Ясно е, че за много компании „Хоум офис“ ще остане като част от начина на работа. Как обаче в такъв случай екипът да чувства, че принадлежи към дадена компания. Има ли ПР-ът място в изграждането на екипност?

- Според мен, както споменах и по-горе, важно е да работим в посока запазване на връзката между хората и онази енергия, която ни носи общуването „на живо“. Това не е проста задача и е задача, която изисква общи усилия. За да чувстват хората принадлежност към компанията, необходима е, от една страна, непрекъсната комуникация с тях (лична, персонална) и от друга страна, иновативни подходи, чрез които да ги ангажираме и да им покажем, че са част от едно цяло.

Така например, в нашата компания непрекъснато се стремим да организираме различни групови инициативи, в които всеки, който има интерес, може да се включи и най-малко да общува с колегите си. Стараем се да провокираме интереса им към различни социални каузи, нови хобита, теми и др. А защо ПР-ът е ключова съставна част на тази „магия“? Ами, защото това е човекът, който може да „опакова“ идеята на разбираем „човешки език“ и в същото време така, че хората да се припознаят. ПР-ите са и тези, които водят посоката на комуникацията и онези, които следва да разбират мотивите и предпочитанията на хората. Те са дясната ръка на мениджмънта и неговият глас.

От какво зависи, за да е успешна работата на ПР-а? 

- За мен лично, има няколко фактора, от които зависи успеха на ПР-а. Първо, да поставяме на първо място истината и да не се опитваме да претворим нещо или някой в такъв, какъвто не е, само защото смятаме, че така ще се хареса повече.

Второ, ПР-ът трябва постоянно да се информира за всичко случващо се в неговата сфера и аудиторията, пред която се представя. За да си успешен в нещо, трябва добре да познаваш своите потребители/читатели и дори да предусещаш техните нужди и желания, т.е. винаги да имаш готовност да им предложиш точно това, което биха искали и по начин, който биха харесали.

И трето, ПР-ът трябва да е „в крак“ със съвременните тенденции и технологии. Трябва да знае за коя аудитория как да поднесе информацията и кой канал е подходящ. И като говорим за канали, медиите са важен канал и неизменна част от бизнеса и обществото. 

До колко ПР-ът, маркетингът и рекламата се преплитат един в друг?

- По мое мнение, те вървят „ръка за ръка“. Самоцелно подготвен материал и стратегия нямат никаква стойност, ако не са представени по правилния начин и комуникирани по правилните канали. Днес, когато всички сме в онлайн пространството, а конкуренцията е голяма, всеки се опитва да стигне до своята аудитория и да се „продаде“ по най-добрия начин. За да се отличиш, освен с добри визии, текстове, видеа, полезна информация, много точно трябва да дефинираш и своята целева група и да я адресираш с точните послания в точния момент. В морето от информация е трудно обаче да се появиш органично. Затова ти трябва реклама (отново по различни канали в подходящ микс), за да имаш шанс да те видят.

Колко време прекарваш в социалните мрежи? 

- Със сигурност повече отколкото като дете :) Дневно може би около час-два, като в моя случай това е свързано и с работа. Ежедневно следя как се представят различни послания по различни канали и се опитвам всеки ден да си „открадвам“ нещо ново или някоя хубава идея.
За съжаление, днешните деца и тийнейджъри прекарват ужасно много време в социалните мрежи и по-малко общуват истински помежду си. Ето това е нещо, над което също трябва да се работи. Аз поне си представям друг свят за децата – по-балансиран от гледна точка на използване на умни устройства и осъществяване на „живи“ контакти и игра навън.

Представи си, че утре наистина Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter се затворят. Ще изпаднем ли в затъмнение? Има ли канали и начини, през които да продължиш твоята работа?

- Да, има как да продължа работата си. Все пак невинаги сме живели в дигиталния свят J Има и други канали и начини, по които може да общуваме и да достигнем до своята аудитория. Дори мисля, че би ми се отразило добре да си почина малко от социалните мрежи. А и веднага ще се фокусирам върху физическите срещи. Те ще са като глътка свеж въздух, особено предвид последните две години и Ковид пандемията.

В колко ставаш и какви новини искаш да четеш/чуваш сутрин, когато гледаш/четеш новинарския поток?

- Ставам към 8:00 и се приготвям за работа. Докато пия първото си кафе, преглеждам имейл, социални мрежи, новинарски сайтове. В общи линии от сутринта съм в интернет. Сканирам информацията и каквото ми е интересно планирам за четене след това. Новини по телевизията почти никога не гледам, натоварват ме. 

Иска ми се някак повече хубави неща да се показват, повече позитивизъм да има в медийното пространство. Затова и се радвам на една група в LinkedIn, поддържана от бизнес човек, в която непрекъснато се качват добри новини за бизнеса – статии за нови инвестиции, статии за успешни компании и хора, постижения и пр. Ето това е зареждащо за мен и ми се иска повече фокус да се поставя върху такива хубави неща.

С коя велика личност би искала да изпиеш чаша кафе? 

- Всъщност никога не съм мислила по този въпрос. Но може би са няколко имена. Някои поети и писатели като Ботев и Хайтов, заради истинността в техните произведения, заради това, че и доброто и лошото са еднакво вълнуващи в творчеството им. А сред успешните бизнесмени - Джеф Безос, заради страхотните интервюта, които съм гледала, бизнес успехите и за това, че когато говори за бизнеса и как да бъдеш успешен, изглежда все едно е детска игра, сякаш сега започваш и вече си готов да го направиш. В общи линии, искам да си пия кафето с хора, в които виждам дълбочина, с които бих могла да говоря за живота, за ценното в него и за развитието. Всички имат или са имали визия за бъдещето, а това е важно за растежа на всяка нация и цивилизация.

Снимки: личен архив

Даниела Йонова е Маркетинг мениджър в Некст Консулт, компания за бизнес консултиране и дигитална трансформация. Има дългогодишен опит в корпоративните продажби и маркетирането на решения и услуги за бизнеса. Притежава експертиза в областта на маркетинг и ПР, планиране и организиране на бизнес събития, изпълнение на дигитални кампании и успешно позициониране на брандове и компанията на пазара. Вече 10 години е част от екипа на Некст Консулт, последователно заемайки различни позиции, но винаги пряко ангажирана с ПР-а.

Преди това е работила в софтуерна фирма, където придобива технически познания и меки умения. Завършила е Технологично училище Електронни системи към ТУ-София, а след това Технически университет – София, както и Националната школа по мениджмънт.