fbpx Представяме Борис Борисов – съдружник и управител на "Сапунена работилница" (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Борис Борисов – съдружник и управител на "Сапунена работилница" (ВИДЕО)

Мениджърите споделят, част XXIX

Представяме Борис Борисов – съдружник и управител на "Сапунена работилница" (ВИДЕО)

 

Борис Борисов е съдружник и управител на "Сапунена работилница" и споделя, че след дълги години в строгия корпоративен свят е решил да се захване с бизнес, който му носи удоволствие. Затова и пристига на срещата на "Мениджърите споделят" ведър и усмихнат. И не бърза трескаво за следващия си ангажимент, както повечето хора на ръководни постове, с които често се срещаме. Рецептата? Борис залага на няколко много важни съставки - неголям бизнес, верни клиенти и продукт, който носи радост и удоволствие.

"Ние в Сапунена работилница сме горди да бъдем част от Майсторите, отговорни за ренесанса на традиционния сапун!", казва Борис и признава, че няма начертани правила, по които ръководи бизнеса си. След 15 години в челните редици на някои от най-престижните международни компании, преди 3 години той решава да смени амплоато. "Намерих си мястото, това е!", казва с усмивка Борис. Той споделя, че ако погледнете етикета на един обикновен сапун и прочетете какви са съставките на сапуните от неговата работилница, ще можете най-ясно да направите разликата и да разберете с какво всъщност се занимават с екипа му. "Вие реално можете да хапнете всяка една от съставките, които влагаме в нашите продукти. Изключваме натриевата или калиевата основа, защото без тях не може да се получи сапун.", казва Борис.

Той си спомня, че в началото правел сапуни само за домашна употреба. Тествал формулата, качествата и с усмивка признава, че първото опитно зайче бил самият той.

И така започнало всичко. А към днешна дата бизнесът на Борис Борисов изобщо не изглежда така, както някои си го представят. Голям кабинет, кожен стол и лъскаво бюро? Нищо подобно!

"Сутрин отивам с усмивка на работа. Слагам една престилка, запретвам ръкавите и започвам да правя сапун. Така ми минава сутринта. Следобедите обикновено посвещавам на бягане в парка и каране на колело. Но един такъв ден няма как да се случи, ако нямаш огромното желание да правиш това, което искаш и да превърнеш това в свой бизнес."

Как шампоанът за коса "работи" в София, но не и в Бургас?

Борис Борисов признава, че шампоанът за коса е сложен за правене продукт и то най-вече заради това, че всяка дама има различни очаквания към косата си. "Едната иска обем, другата блясък, третата - нещо друго. А ние разполагаме с много органичен инструментариум - етерични масла, две, три билки и калиева основа. Получава се един продукт, който ако го ползвате в София ще имате един резултат, и ако пак вие отидете със същия продукт в Бургас, ще имате друг резултат. Именно затова ние решихме, че за нас е по-важно да следваме мисията си и да казваме, че сме 100 % натурални, без каквито и да са добавки и подобрители. И към този момент спазваме това наше вътрешно правило. Държим клиентите, които са останали доволни, да бъдат напълно сигурни в качеството. И продължаваме да търсим вътре, в натуралните съставки инструменти, с които да повлияем на качествата на продукта в зависимост от региона, в който се използва. Така днес можем да кажем, че сме се фокусирали върху сапуни, които имат страхотно качество. Ароматът им е базиран само на етерични масла и нямат никакви други парфюми.", казва Борис Борисов.

Неговите правила в бизнеса

Най-важното за Борис Борисов в бизнеса е, че изключително много му харесва работата. Това е неговата рецепта за успех и първо правило в бизнеса.
На второ място той посочва, че е важно всеки бизнес да има силен фокус. Това е нещо, към което той и екипът му се стремят. Борис не пропуска да сподели, че залага и на безкомпромисно качествени съставки, които влага в продуктите си. На четвърто място той посочва, че е много важно да има строга финансова дисциплина. "Считам, че без да я има, няма как да се получи един стабилен, пък бил той и малък бизнес. Контролът е много важен и той трябва да се прилага от първия ден", казва Борис.
На последно място - но не по важност, той споделя, че държи много на клиентите си. И смята, че това е инвестиция, която с времето се изплаща. "Всеки един клиент, който ползва нашите продукти, е изключително важен. Той е в центъра на процесите, които движат нашия бизнес.", казва Борис.

 

Facebook коментари