fbpx Евгени Димитров: В бизнеса бъди винаги на най-високите си обороти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Евгени Димитров: В бизнеса бъди винаги на най-високите си обороти

Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Евгени Димитров: В бизнеса бъди винаги на най-високите си обороти

Евгени Димитров е фотожурналист, основател и собственик на агенция БУЛФОТО. По образование е магистър по пресжурналистика от Факултета по журналистика в СУ, със стаж в много от частните издания през 90-те години. През 2000 г. създава БУЛФОТО като първата дигитална фотографска агенция на национално ниво. Към момента е на челна позиция в пазара на фоторепортерски услуги и заснемане на корпоративни медийни продукти, не само фотографски и видео, а и повечето нови дигитални формати – таймлапс, 360 градусови разходки, живи излъчвания. Щатният екип на агенцията е между 10 и 20 души през годините, но работи и с много фрийлансъри.

Евгени Димитров е част от проекта "Мениджърите споделят" и АЛМАНАХ 2021, а тук споделяме част от историята на БУЛФОТО, разказана от първо лице.

Началото преди 20 години…

Началото на агенцията, както повечето успешни проекти, беше полу на шега. С моя съученик от Плевен Явор Янков и малко по-късно с дизайнера Александър Савов, положихме основите на сайт за актуални фото емисии от текущия ден и тръгнахме да ги предлагаме на медиите. Естествено, идеята беше родена на литър бира в една пицария, а не пред екселската таблица. В основата на добрия старт стояха смелите идеи на моите приятели с новите за времето си дигитални предизвикателства в нета и моето получено “в боя” познание от какво имат нужда издателите на периодика (тогава вестници, а по-късно и сайтове).

Искахме да им предложим нещо повече от това, на което вече са свикнали. Имахме и огромната подкрепа на титан като Шаварш Артин и неговия екип, както и на колегата от Варна Любомир Бенковски-Бенджи, който и до момента е възлов човек от агенцията, винаги първи в разработването на нови идеи. В нас повярваха и хора като медийния гуру Джими Найденов и вече покойният журналист Николай Константинов, главен редактор на вестник КЕШ по онова време. Радвам се, че оправдахме доверието им и се развихме с годините. 

Отлично съдържание и бързина

Когато започнахме, колегите още снимаха на филми и бързаха към лабораториите след събитието. Предлагането на снимки през Интернет изглеждаше странно, фотоотделите на редакциите пращяха от хора и никак не беше лесно да се впишем в този пейзаж. Налагаше се да обучаваме част от клиентите си на елементарни компютърни умения, за да ползват снимките ни. Трябваше да предлагаме съдържание по-добро или различно от това, което в медиите можеха да си заснемат сами. Всъщност предлагането на отлично съдържание и изпращането му на мига беше рецептата на успеха ни. Гордо се обявявахме за “Интернет фотографска агенция” и бяхме екзотика. Сега екзотиката е, ако си извън Интернет.

Куриозът е, че продължаваме да сме сред водещите на нашия пазар, базирани основно на съдържание, въпреки сайта ни, който има нужда от осъвременяване след 20 години работа.

Фотоапаратът, смартфонът и хората

Хората със смартфони не са проблем, а решение. Като собственик на агенция гледам на тях като на потенциални сътрудници, които да ни пращат снимки, когато хванат нещо интересно. В крайна сметка, и най-добрите фоторепортери не могат да бъдат винаги на точното място в точното време, и тогава добра снимка от качествен смартфон може да спаси положението. Не можете да си представите колко медийни “разбивания” сме направили със снимки от телефон.

Важно е да работиш по начина, по който искаш, отколкото да станеш роб на компанията си, даже и като неин собственик

Погрешна обаче е представата на издателите на медии, че като въоръжат редовия журналист с фотоапарат “сапунерка” и го карат хем да пише, хем да снима, ще си икономисат заплати, осигуровки или абонамент към нас. Добрият фоторепортер е основата, а смартфонът - гарнитурата към добрата визуализация на новината.
Друг важен момент в днешно време е фотошопът (обработката на снимките). Той е само инструмент за човека, но без човека е обикновена програма, даже и с елементи на изкуствен интелект. Някои прекаляват с употребата му, “помпат” цветове, яркости, полутонов контраст.

Преди няколко години на “Уърлдпресфото” стана скандал, защото победилият толкова беше прешопил снимката от едно погребение във военна зона на Близкия Изток, че приличаше на рекламен кадър на Армани. Отнеха му наградата. Истинската голяма заплаха е целенасочената манипулация с подмяна на сюжета, т.нар. “дийп фейк”. Опасността цели събития да бъдат подменени и нарисувани отново може да доведе до сериозни щети в главите и действията на хората. Човекът зад апарата е винаги важен, но не по-малко важен е човекът, който гледа кадрите. Той трябва да има формиран критерий и за естетика, и за истина.

Моите бизнес принципи

1. Най-важният капитал са хората. Те не са работна ръка, а партньори, които само поемат по-малък риск от собственика. Всеки има своите особености и е хубаво да ги познаваме добре, за да постигнем максимума заедно.

2. Бързият растеж не е най-важната цел. Постигането на устойчивост е преди нея. Човек има лимит на това, което може да изяде и изпие, а всичко над тези лимити е единствено повече власт над другите. Важното е да имаш повече възможност да работиш по начина, по който искаш, отколкото да станеш роб на компанията си, даже и като неин собственик.

3. В епохата на дигитални трансформации да не забравяме личното отношение в бизнеса. Доколкото е възможно, се опитвам да се познавам лично с повечето си контрагенти и да усетя в детайл какво ще е най-доброто за тях от нашата работа. При по-големите корпорации това сигурно не е възможно, но пък тогава е добре да има специални звена, които да осигуряват личен контакт.

Facebook коментари