fbpx Владимир Ненчев, мениджър BOSCH Сградни технологии: Покриваме изискванията на партньорите ни във всяка една ситуация и помагаме да израстват заедно с нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Владимир Ненчев, мениджър BOSCH Сградни технологии: Покриваме изискванията на партньорите ни във всяка една ситуация и помагаме да израстват заедно с нас

В поредицата срещи с мениджъри на дивизии в Bosch България, разговаряхме с Владимир Ненчев, който е мениджър на дивизията Bosch Сградни технологии (Bosch Building Technologies), която регистрира значителен ръст през 2023 г. Какви са целите за 2024 г., какъв е фокусът в разработването на високотехнологични продукти и услуги в областта на системите за сигурност и безопасност, базирани на най-модерни IP, IoT и AI решения, какво да очакваме и от водещите им направления Пожароизвестяване, Евакуационни и системи за гласово оповестяване, Дискусионни системи и животоспасяващия сегмент Safety & Security разговаряме в следващите редове.

Г-н Ненчев, какво е мястото на Bosch Сградни технологии в България в Групата на Bosch и с какво е ангажирана вашата дивизия?

- Bosch Сградни технологии е част от регион, който включва България, Гърция, Хърватска, Румъния, Унгария и Сърбия, като у нас имаме представители вече повече от 5 години.

Фокусът на нашата дивизия Сградни технологии и Bosch Security and Safety са системите за сигурност в сградните инсталации. Това са така наречените нисковолтови сградни инсталации, които включват видеонаблюдение, пожароизвестителна техника, също и контрол на достъп, сигнално-охранителни системи (СОТ), както и всички софтуери и приложения, които помагат за инсталацията и поддръжката на тези системи. Нашите продукти се използват както в среден и висок клас офиси, така и в специфични проекти, като болници, обществени сгради и търговски центрове. Предизвикателство е съчетаването на системите в специфични проекти с високи изисквания за сигурност и защита.

Едни от най-интересните системи, които предлагаме, са така наречените конферентни, дискусионни и преводачески системи, които са приложими за обществени събития, форуми, парламентарни зали, общински съвети и др., където участниците използват микрофонна техника, симултантен превод или се изисква гласуване на място или дистанционно. Те съчетават възможности за дискусия с микрофони и озвучителни елементи, но предлагат и възможност за участниците в дискусията да гласуват самостоятелно. Представете си избори, подобни на тези, които наблюдаваме в Народното събрание. На същия принцип нашите системи се използват в общините. Залите за срещи в хотелските комплекси също са сред обектите, които използват нашите конферентни и дискусионни системи. Едно от най-актуалните ни решения в сегмента е Dicentis Wireless Hybrid. Тази система надгражда познатите CCS и DCN системи на Bosch.

Кои са продуктите на Bosch Сградни технологии, които са приложими за българския пазар?

- Тенденциите в България са малко по-различни от тези в Западна Европа или Северна и Южна Америка. В България в момента най-застъпени са сериите от видеонаблюдение. Заедно с тях мога да спомена и задължителните пожароизвестителни инсталации, които подлежат на различни сертификации и регулации в съответствие с местното и европейско законодателство, чиито законосъобразност ние покриваме напълно. Това са по-консервативни от техническа гледна точка, но изключително важни продукти, гарантиращи сигурността на потребителите им. И на трето място сред най-използваните от нашето портфолио в България са оповестителните и евакуационни системи. Те са изключително застъпени в търговските центрове у нас, в обществените сгради и др.

Как имплементирате най-новите дигитални практики в работния си процес и каква е ролята на екипа в създаването на дигиталните практики и AI екипа на Бош?

- Изоставането в дигиталните услуги и продукти е лукс, особено що се касае до отговорните сектори в бизнеса, публичните и социалните услуги. В работния ни процес използваме всичко най-актуално, допълнено и от нашите вътрешни канали. В Сградни технологии се стараем да балансираме с темата AI и неговите приложения, все още разчитаме повече на естествения интелект или на хибридни решения. Определено не се страхуваме от изкуствения интелект, но поради спецификите в сферата на нашата работа го внедряваме поетапно. Занапред, в системни решения и интеграция, работим първо върху интегриране на изкуствения интелект в отделните направления и на втори план в интеграцията му в цялата система. В системите за сигурност и охрана следва да се използват тествани, работещи и устойчиви системи, което налага изключително отговорно и професионално отношение към внедряването на AI.

Кои са мениджърските принципи, които спазвате?

- Чрез нашите глобални вътрешни правила, ние целим да защитим нашите колеги и да подпомогнем техните действия в бизнес ежедневието. Това е водещо за всеки служител на компанията в корпоративните ни взаимоотношения. При работата и комуникацията ни с клиенти винаги прилагаме основните принципи на компанията: прозрачност, честност и доверие. За нас обратната връзка от клиентите е сред най-важните компоненти в работния процес.

В Сградни технологии има много предизвикателства, които налагат специфичен подход с цел да удовлетворим изискванията на клиента, инвеститора и инсталиращата компания. Като екип и отделни личности се стремим да покриваме изискванията на нашите партньори във всяка ситуация и да им помагаме да израстват заедно с нас.

Кой е любимият ви продукт на марката Bosch?

- Използвам доста различни продукти на Bosch и не само защото са от нашата марка, а защото са функционални, лесно достъпни и с високо качество. Любимият ми продукт на Bosch е ръчният винтоверт с батерия. Другият предпочитан от мен продукт са пожароизвестителните инсталации, защото те попадат в категорията "Животоспасяващи". Това не са системи, които са избор на масовия потребител, тъй като инсталацията и пускът им подлежат на регулации, но са изключително важни за безопасността и сигурността ни в ежедневието. Всеки човек често посещава или пребивава трайно в сграда, защитена с пожароизвестителна система. У нас тези системи на марката Bosch се използват най-вече в обществени сгради като болници и училища, детски градини, търговски центрове и транспортна инфраструктура, офиси. Пожароизвестителният панел Avenar на Bosch, в комбинация с периферни устройства, дава възможност за пълна защита на всеки тип обекти.

Какви са тенденциите в сградните технологии, които следвате и какво ново да очакваме във вашата дивизия?

- Бош предлага видеокамера AVIOTEC, която използва логаритми за детекция на пожарно събитие чрез изкуствен интелект. Тази камера е иновативен продукт, който отчита възникналия в периметъра пожар по някои от неговите белези (дим, пламък) преди да се е разрастнал и разпространил. Ранното засичане на пожар е от изключителна важност, особено във високорискова среда, именно затова Бош разработи Aviotec, чиято цел е скоростна видеодетекция.

Тенденциите в нашата дивизия са фокусирани върху софтуерната част, подобрена интеграция при building management системите, създаване на допълнителни възможности за улесняване на работата на инсталаторите с продуктите Бош чрез апликации и приложения, които ускоряват, пестят време и подобряват резултатността на дейностите. До преди около 5 години акцентът в нашия сектор беше фокусиран върху това да можем да управляваме сградните инсталации отдалечено, да включим или изключим определена система, доколкото стандартът позволява тези действия. Днес вече тези функции се извършват автоматично, защото ние знаем как да съчетаваме safety, security, comfort и системите ни да си взаимодействат без задължителна човешка намеса. За потребителя трябва да остане задължението само да се ползва от системата, без това да натоварва ежедневието му. И ако дори сме забравили да изключим ютията, системите за сигурност, охрана и известяване трябва да бъдат достатъчно добри, че да ни предупредят навреме какво се случва в дома ни.

Какво е за Вас Bosch?

- За мен Bosch е подреденост, последователност и добро място за развитие. Всяко направление и дивизия при нас прилага различни пазарни подходи, според дейността си, но смятам, че всеки един човек в компанията ни може да разчита на опита на колегите от различните бизнес направления. Неслучайно мотото "Техника за живота" е в основата на представянето ни като пазарен лидер. Bosch успява да създаде добра база за развитие на пазарни концепции по начин, който подпомага служителите, а ние от своя страна имаме свободата да допринесем с уменията си за развиване на успешни практики.