fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част I | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 3, част I

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част I

Само месец след като представихме втория Алманах на успешните бизнес казуси, финал на втория сезон на проекта „Мениджърите споделят“, в специално подготвеното студио от консултантите на новия магазин на Каре България, дадохме начало на трети сезон на проекта. И тази година ще ви срещнем с 40 интересни личности – собственици и мениджъри на различни компании, които ще споделят своите съвети за успешен бизнес, в края на годината ще представим в третия Алманах техните истински истории от бизнеса им.

През изминалата седмица проведоха първата мениджърска среща и едва стигнаха два часа за една изключително емоционални разговори и дискусии.

Щастливи сме, че за трета година зад проекта застава нашият основен партньор Chivas Regal, което доказва, че сме на прав път.

През този сезон за всяка една от петте срещи консултантите на КARE България ще проектират различни забележителни студиа, които създават усещането за стил, лукс, артистизъм.

А сега ви срещаме с Татяна Карабоикова, собственик на „Атама Уелнес енд Спа“ ООД и Манол Пейков, издател и управител на издателство „Жанет 45“

 

 

Татяна Карабоикова, собственик на „Атама Уелнес енд Спа“ ООД

Ние сме компания с 25-годишна история вече и пионери в България на вноса и дистрибуция на фитнес продукти. Надяваме се, и на уелнес култура. Оборудваме спортни центрове, хотели, частни домове, а за щастие напоследък и корпоративни фитнес зали. Все повече компании залагат на това служителите да са здрави, в добра кондиция и мотивирани, в добро разположение на духа, за което, надявам се, допринасяме успешно.

Много е трудно да се дадат само пет съвета. Аз съм от тази генерация предприемачи, които започнаха в дивите, стари времена. Заменяли сме солариуми за захар, захар за вино, вино за консерви и сме ги продавали в Русия. Така че, първоначалното натрупване на капитала беше интересно. Светът обаче много се промени. Не съм учила в бизнес училище, но може би съм имала щастието да бъда възпитана в култура, която създава определени ценности.

Моите съвети изцяло са извлечени от личния опит. На първо място бих поставила лидерът, който дава културата на компанията. Той не само проповядва, но и изповядва философията. Нашата е „Ново качество на живот“. Не само това, което предлагаме и продаваме на моите клиенти, но и това, което се случва в моя личен живот и начин на работа, и отношения с колеги. Лидерът е златна сърцевина, около която се изгражда успешна компания, независимо от нейните размери.

Второто много важно нещо е делегирането на отговорности. Свидетел съм как много велики идеи и добри продукти залязоха, когато бяха управлявани от луди гении, които се опитваха да направят всичко сами, да обгрижат всички процеси и да контролират всичко. Това е невъзможно, трябва да се даде истинска свобода на служителите да правят и грешки, но и успешни практики.

Важно е да подберем в мениджърския екип хора, които са ядрото, мотора на компанията и да са различни от нас. Всеки лидер трябва да се стреми към хора, които имат емоционален и психологически профил, различни от неговия. Един велик визионер с гениални идеи винаги има нужда от някой, който да ги имплементира в живота, да следи финансовата дисциплина и да прилага идеите му и на най-ниско ниво. В случай, че нямаме различни типове хора в компанията, тя не може да бъде хармонична и да произвежда нужния продукт или услуга.
Много важна е бързината в днешно време. Дори не осъзнаваме какво ни се случва. Нашите потребители вече са digital natives и утре ще започнат да очакват от нас неща, които може би не сме готови да им дадем. Със сигурност имат други ценности, които ние трябва да познаваме, ако искаме да им предложим продукт или услуга, свързани с тях. Бързината на това да се адаптираме, променяме и да вземаме решения, има ключово значение.

В бизнеса трябва да има доверие. Защото в днешно време споделяме една голяма част от личния ни свят, лични и биометрични данни, здравна история, предоставяме я на фирми. Тези, които заслужат това доверие, а то много бързо се губи, ще бъдат успешни.

Манол Пейков, издател и управител на издателство “Жанет 45”

В нашия бизнес около 80% от приходите идват от печатарска дейност, въпреки че сме издателство. Ще ви кажа един парадокс. Във Великобритания съществуват около 3000 издателства и пускат на пазара около 300 хил. заглавия годишно. В момента в България има около 1200 издателства и издаваме едва 7000-8000 хил., но пък издателствата са впечатляващ брой. От тях 1030 издават между 1 и 10 книги годишно, т.е. има страшно много малки издатели. Ние също се възприемаме за малко издателство, но реално по броя издадени книги, които са между 90 и100 годишно, сме в топ 15 по обем.

Дефиницията ми за малко издателство е това, което не го тласка процеса на търсене и предлагане, т.е. не е пазарно ориентирано, а го движи собствения му вкус. И това е всъщност нашето голямо предизвикателство. Аз съм приемник на този стил на ръководене. Майка ми, Божана Апостолова, през 90-те години беше единственият човек в България, който издаваше последователно стойностна, българска съвременна литература. Реално цяло едно поколение български писатели, няма да е пресилено да кажа, съществува благодарение на нейните усилия. Аз се присъединих преди 10 години. Преди 7-8 години печатарският бизнес беше в разцвет и имаше много ресурси, но в последните години нещата се промениха. Затова е съм горд, че успяваме да се самоиздържаме, при положение, че издаваме около 40 книги поезия годишно. Много млади автори, огромно количество дилетанти, предизвикателството е истинско и приносът ни към националната литература и националната култура е сериозен. Преди 6-7 направихме и втора дигитална печатница, а аз имам и звукозаписно студио в София. Тичам по няколко писти едновременно и това е единственият начин да съществувам. Вярвам, че и за много други хората е така

Моите съвети да си успешен са много директни. Първият е – впечатляващи резултати рядко се постигат с една огромна крачка. Те обикновено са резултат от много на брой малки стъпки. На пръв поглед очевидно, но хората, които пристъпват в живота, обикновено не си дават сметка за това, има нужда от натрупване на житейски опит, за да го осъзнаеш.

Второто – научете се да делегирате. Особено в задачите, в които не сте добри или ви отблъскват.

Трето – не забравяйте, че хората, а не машините са вашият основен капитал. Инвестициите в хора са най-изгодните инвестиции.

Четвърто - поддържайте доброто си име. То ще ви отвори врати, които парите не могат да ви отворят.

Пето – за вас честната дума трябва да е равносилна на писмен договор. Така се създава добро име. Добре е устното съгласие да бъде скрепено в писмена форма, така се съхранява доброто име.

 
 

Facebook коментари