Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част V

В новата ни серия от проекта „Мениджърите споделят“ представяме двама млади хора, които работят изключително всеотдайно, отдават изцяло себе си на това, което правят и са горди с това, което са постигнали. Въпреки трудностите, които във всеки бизнес има, не забравят да се усмихват. Срещаме ви с Лидия Стойчева-Кръстева - мениджър и съдружник в „Натурал козметик“ и Николай Ярмов - основател и изпълнителен директор на CEED България

 

Лидия Стойчева-Кръстева - мениджър и съдружник в „Натурал козметик“


Горда съм, че успях за четири години да завърша Медицинския университет в София за четири години и веднага влязох в семейния бизнес, въпреки, че още от малка съм покрай майка ми, която е създател на „Натурал козметикс“. Като ученичка съм била на много изложения, където е участвала фирмата и отрано натрупах опит. Компанията ни е създадена през 1994 г., а през 2001 г. изградихме първата част на производството. Оттогава съм плътно и в производствения процес и в продажбите. Въпреки, че мениджърският ми опит ми не е много дълъг, съм изградила правила, които ме водят напред.

На първо място, човек трябва да има цел в живота, да вижда накъде отива както в краткосрочен, така и дългосрочен план. Разбира се, за да го постигне, трябва да работи здраво.

На второ място поставям вярата в себе си и в избраната цел, и най-вече – търпението да се случат нещата. Да вярваш в екипа също е много важно, особено за хората, които са успели да изградят добър екип.

На трето място бих поставила коректност към всички - към екипа, партньорите и най-вече към клиентите. В крайна сметка човек трябва да изгради доверие към себе си. Ние създаваме партньорства, а не просто се стремим да продадем и вземем „едни“ пари. Понякога ми се е случвало да предложа нещо, което знам, че ще свърши работа на клиента ми, независимо, че е на по-ниска цена от тази, която бих могла да получа, ако предложа друго. Но тогава той вижда какви хора стоят срещу него и следващия път, когато има проблем, отново се обръща към нас.

На четвърто място мислех да сложа формирането на ясни правила и не сменянето им в движение, което е много любим способ на младите хора. Реших обаче да сложа смелост. Човек трябва да е смел и да върви напред. Да, много е тежък света на бизнеса и особено ролята да вземаш решения, но човек трябва да гледа напред и нагоре, да не се обръща назад и да не съжалява за нито едно от своите решения.

И на пето, но не на последно място, е знанието. В него трябва да се инвестира възможно най-много. Вместо да си купуваме скъпи коли, по-добре е да изпратим екипа си на обучение. Да ги запишем да учат някой чужд език, например. Аз се гордея с това, че откакто съм във фирмата, стимулирам моят екип да учи английски, а някои от колегите вече учат и немски. Освен това, миналата година преминах едно много скъпо и сериозно обучение в Брюксел за оценител на безопасност. В момента съм единственият човек в България с подобна диплома. Вярно, че на фирмата струваше страшно много пари, но такива знания нямат цена.

 

Николай Ярмов - основател и изпълнителен директор на CEED България

Съосновател и собственик съм на „CEED България“ и миналата година навършихме 10 години. Стартирах сам в България, с финансовата помощ на американски фонд и към днешна дата вече имаме офиси в 14 държави. Чувствам се горд и удовлетворен, че съм започнал нещо, което се е развило. Занимаваме се основно с обучения, като идеята ни е да насърчаваме предприемаческата култура сред младите хора в Югоизточна Европа и на Балканите.

Развиваме и всички съпътстващи дейности – достъп до финансиране, подкрепа за излизане на нови пазари, растеж. Обвързани сме и с рисков фонд, който оперира в почти същите райони, в които ние имаме центрове за обучение. Така че, знанието върви заедно с финансите.

Стремим се в обучението и насоките, които даваме на младите хора, да сме максимално практични. Да им дадем идеи, които да им свършат работа сега и тук. Затова и моите съвети за успешност в бизнеса са много практични.

Човек трябва да разбира и да чете числа. Затова аз винаги съветвам хората ако нямат такова образование – да се научат да си четат баланса, отчетите за приходи и разходи. Финансовите познания са сред най-важния фактор за успешен бизнес. В края на годината, когато теглиш чертата, трябва да знаеш колко остава за фирмата, колко за теб, да знаеш колко да заделиш за „черни дни“ и да си направиш точна преценка.

Нещо, което научих рано в бизнеса е, че всеки един мениджър или управител, дори и да не е юрист, трябва да се научи да чете договори и юридически казуси. Може да има много адвокати зад гърба си, но ако той не разбира логиката на бизнес процесите или ще го лъжат постоянно неговите хора или контрагентите, или просто няма да може да се ориентира в това море от числа и казуси.

Друг съвет – всеки един бизнес трябва да има цел, визия, стратегия. Аз съм специализирал стратегическо планиране, но в последните кризисни години, когато ме питат колко е хоризонтът на едно краткосрочно и дългосрочно планиране, се затруднявам да отговоря. Когато имам среща с нашите инвеститори в САЩ и те ме питат накъде ще се развива бизнеса, казвам просто: „Ако не можем да си плащаме заплатите и не сме финансово здрави, всички цели и идеи ще са само мечти“. Малко или много всеки бизнес трябва да има нещо опортюнистично, трябва да гониш момента и да имаш хъс на хищник, за да усещаш къде е истинският потенциал. Това помага да намериш правилните пътеки и да можеш да се ориентираш във финансови кризи.

Какъвто и бизнес да прави, човек трябва да е почтен към партньори, клиенти и служители. Аз имам едно мото: „Човек трябва да се научи да понася три неща – многото работа, многото пари и най-вече себе си“. Един бизнес започва с много работа, хвърляш огромни усилия и живот и здраве с тази работа идват и парите. Имаме примери обаче как понякога парите развалят човека, притискат бизнеса, защото идва прекалено бърз растеж. Човек трябва да се научи да понася и загуби, защото рано или късно винаги идва.

Предпочитам да работя с партньори, с които ми е приятно да седна на една маса и да си говоря. Не искам да правя бизнес само заради парите с хора, с които не ми е приятно да общувам.

В офиса имаме бяла дъска и всеки ден пиша върху нея, чертая и давам планове. В началото чистачката я чистеше всяка вечер. Един ден и казах: остави дъската да е мръсна, защото колкото е по-мръсна, толкова повече планове и идеи имаме, и толкова повече работим. Тя е огледало на нашия труд и работа. Всеки бизнес трябва ежедневно да твори.

И последното – трябва да сме здрави. Ако не ставаш сутрин и деня ти не започва с малко спорт, как ще издържиш на този стрес и напрежение?


 

Facebook comments