Мениджърите споделят - част V

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част V

Проект на списанието

В проекта ни „Мениджърите споделят“ ви срещаме с двама млади предприемачи, които казват, че са късметлии, защото работят това, което харесват и което е тяхна сбъдната мечта. Представяме ви Калина Халачева и Димитър Илиев, които споделиха техните съвети за успешен бизнес и казуси от работата им

Калина Халачева
Собственик на фабрика за сладоледи Coppa della Maga

Аз имам много правила и се опитвам да ги спазвам всичките, но някои от тях са задължителни и винаги са на преден план в действията ми. „Прави каквото обичаш и обичай каквото правиш”. Това е мотото, което винаги ме води. Знам, че звучи по-лесно да се каже, отколкото като се направи, но е много важно. Естествено, невинаги правиш това, което обичаш и със сигурност то не се случва на момента. Ако човек иска да бъде успешен дългосрочно, той трябва да открие това, което наистина харесва и на всяка цена да се стреми да се занимава с него.

Друга важна максима за мен е да си абсолютно нетолерантен към посредствеността. Това се отнася както към представянето на колеги, партньори и доставчици, така и към продукта, който създаващ. Дългосрочно пазарът не търпи полу-добри продукти. Той просто ги изхвърля. Разбира се в практиката се налага и правенето на компромиси, но трябва да знаеш кога да ги допускаш и кога те ще бъдат фатални.

Превърни в посланик на своята марка всеки, който се докосне до продукта ти. С всеки човек трябва да се отнасяме с необходимия професионализъм, достойнство и респект. Независимо дали искаме или не, винаги когато комуникираме с хората, по какъвто и да е повод, оставяме впечатление. От нас зависи дали ще бъде положително или ще се оставим на случайността и принципа „всеки да си мисли каквото иска”.

„Не имитирай, а създавай! Бъди създател, а не последовател”. Според мен няма по-сигурен път към провала и посредствеността от това да копираш конкурентите. Имитирайки нещо в най-добрия случай можеш да бъдеш втори, но никога няма да си номер едно. Опитай се да работиш на предела на възможностите си, за да бъдеш номер едно и да останеш такъв. Винаги работи според най-високите стандарти, които някога си виждал. Това залегна като правило, когато създавахме сладоледа Coppa della Maga. Успехът не се постига еднократно. Той е цел, която се гони постоянно чрез работата с най-добрите доставчици, подборът на най-качествени суровини, изборът на специалисти за фирмата и най-добрите дизайнери, които да създадат облика на продукта. Затова и хората в компанията са много важни, без тях сме за никъде!

Казус:
Стартирайки бизнеса преди две години, заедно с екипа ми анализирахме много сериозно пазара на сладоледи. Поръчахме да бъдат направени подробни проучвания, за да установим има ли все още свободни ниши за нови продукти, защото този пазар е изключително конкурентен. Видяхме възможност за създаване на продукт, който липсваше както в България, така и в супермаркетите по света. Той залага както на вкуса, защото за сладоледа това е най-важното, така и на това да е полезен, благодарение на натуралните съставки и билката стевия. Не се хвърлихме в дълбокото, произвеждайки поредния добър сладолед, който след това да се борим да наложим. Благодарение на анализите и проучванията създадохме нещо различно, което до този момент нямаше. Поуката за нас от този казус е в силата на това да анализираш пазара и да планираш месец по месец, седмица по седмица къде искаш да стигнеш. Винаги можеш да се отклониш от този план, но само до колкото е допустимо. Умението да планираш правилно, значи, че си здраво стъпил на земята.

 

Димитър Илиев
осемкратен национален рали шампион и собственик на първата Академия за безопасно шофиране

Моята съзнателна част от живота е преминала в автомобилния спорт. И това много ми помогна да се изградя. След 20 успешни състезателни години и реших, че е време да прекратя и да бъда полезен на повече хора със знанията, който имам зад волана. Идеята за създаване на Академията дойде от това, че всъщност най-малко се готвим за шофьори – учим се 36 часа и потегляме по пътищата, които често са много „враждебни“. Статистиката показва, че почти няма семейство в България, което да не е засегнато именно от пътно произшествие. И реших, че трябва да споделя опита, който имам с хора, на които професията е по цял ден да са зад волана. Вече имаме над 1000 души, които са преминали през специалното обучение и все повече фирми осъзнават, че добрите им шофьори носят допълнителна печалба на бизнеса им.
Правилата в спорта са водещи за мен и в бизнеса. Затова съм научил, че една птичка пролет не прави. Най-важен е екипът, с който работиш. Затова трябва да се инвестира изключително много време в него. Смея да твърдя, че моят е най-добрия.
Друг важен принцип е да гониш победата, но не на всяка цена. Както в спорта, така и в живота съм се научил, че ако искаш нещо наистина много и си готов то да се случи на всяка цена – обикновено нямаш успех. В същото време пречките, изникващи пред теб, стават все повече. Затова не трябва да се гони сляпо целта. Единственото, което трябва да се стараеш, е да планираш добре времето и работа, за да  постигаш целите си.
Много ми харесва правилото, че трябва да работиш това, което харесваш. Мисля, че наистина съм щастлив човек, защото цял живот правя това, което обичам и за което съм роден. Вярвам, че това е заложено в голямата формула на успеха. Отивайки на работа да имаш желание и хъс, а след това да си тръгваш с удовлетворение от свършеното.
Може да звучи банално, но качества като отношение към хората, отговорност, индивидуалност и коректност са едни от най-важните в бизнеса и виждам, че от тях наистина зависи успеха в работата ми.

Facebook коментари