Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част VI

Проект на списанието

В проекта на списанието „Мениджърите споделят“ - Успешните казуси в българския бизнес, ви срещаме с двама собственици на бизнеси в различни сфери. Наричат Мариела Ненчова „диамантената  лейди“, защото всеки ден тя живее сред злато, диаманти и скъпоценни камъни, сребро. В нейното златарско ателие са изработени едни от най-красивите бижута, носени от български и чужди ВИП персони.
Любомир Русанов е собственик на една от най-проспериращите хостинг компании у нас. Ние от списанието всеки ден и час „оценяваме“ качеството на услугите, които предоставят, защото сме  сред техните клиенти и партньори. Те споделиха с нас своите съвети за успешен бизнес и разказаха казус от компаниите си.


Мирела Ненчова – собственик на златарско ателие SSG

 Силен поддръжник съм на основното арменско правило „Никога не работи със съдружници”. Практиката ми показва, че когато се „скубеш” сам, те боли по-малко.  Винаги се боря сама. Другото много важно и любимо правило, е когато подготвяме нова колекция, да я създадем толкова сложна, че на конкурентите дори и през ум да не минава да се опитват да я копират. Практиката ме е научила никога не работя само с една фирма доставчик и в момента партнираме с над сто поддоставчиците. Целта е никога клиентът да не получава отговор „Няма” в магазин от нашата верига. Тази дума просто е забранена. Ако нещо го няма, то ще го произведем в обозримо бъдеще. Работата и контактът с много хора за мен е важна част от бизнеса. Затова постоянно следя потребителското търсене и новите тенденции. Старая се винаги да съм в крак с иновациите в този бизнес. Всяка година посещавам минимум четири бижутерски панаира, за да съм наясно с тренда и с нещата, които се случват в бранша. Другото ми правило е да давам много високи заплати на персонала, за да няма предателства.

 Казус:
Моят казус е свързан с назначаването на нови служители и с принципите за определяне на заплатите. Когато си от страната на назначавания винаги ти се иска да получаваш много повече за труда си. Когато ти назначаваш, винаги ти се иска да дадеш по-малко. Ще разкажа как сме решили този проблем в деветте обекта от нашата верига. Нашата фирма не е голяма, персоналът ни е между 16 и 20 души.     

Желанието ми да контролирам нещата доведе до там, че по презумпция се превърнах в лошия шеф, който в повечето случаи само изисква и наказва. Видях, че това не носи желания резултат и затова реших да опитам различен подход. Дадох възможност на всеки управител на магазин сам да избира своите служители. Позволих им те да определят възнаграждението на персонала според това, кой колко е свършил, както и да уволняват, стига преди това да са го съгласували с мен. По този начин се освободих от ролята на пъдар и се концентрирах изцяло върху бизнеса и неговото развитие. В момента работя само с управители, от които да искам резултати и да търся отговорност. Работим по този модел вече десет години и дава добри резултати.

 

 

Любомир Русанов, Управител и собственик на superhosting.bg

 Превърнахме „Страхотното обслужване” в наше водещо мото. IT браншът е с много „играчи” и конкуренцията при цените на услугите е огромна. Само доброто обслужване и качествените услуги могат да те отличат от твоите конкуренти. Основно наше правило е винаги да сме на гребена на технологичната вълна. Ако не си там, просто тръгваш надолу. Голяма част от технологиите в рамките на шест месеца стартират, развиват се и залязват в буквалния смисъл. Трябва да визуализираш успеха и винаги да имаш основна цел, която да гониш. Трябва да знаеш къде искаш да отидеш, за да може това да те държи здраво стъпил и да ти помага да не се отклоняваш от целта си.

Друго важно правило е, никога не целим да предложим най-ниската цена. Важно е да се отличаваш от другите с качество на услугата, доброто обслужване и работа с клиентите, които предлагаш, вместо постоянно да гониш понижаване на цената. Естествено всичко това не може да се получи без силен екип, който е съставен от качествени и силно мотивирани служители. За да бъдеш успешен трябва непрекъснато да инвестираш в обучения и тренинги. В България е трудно да откриеш добре подготвени служители, затова често ще се налага тяхното изграждане да започне от нулата. Тази инвестиция обаче се възвръща многократно и е правилният път към успеха.

 Казус:

Ние предоставяме споделени хостинг услуги. Това масово предлагана услуга. По груби сметки към този момент в „Суперхостинг” се хостват около 100 000 сайта, които са изцяло български. Началната цена е относително ниска, като започва от 50 лева на година. Повечето от клиентите ни бързо развиха своите онлайн проекти и се наложи  преминаване към друг тип по-подходяща за тях услуга, която струва и повече пари. Повишаването на цените обаче в нашия сектор не е плавна. Ако си плащал 10 лева, в следващия момент се налага да платиш 100 лв. Това за някои от клиентите предизвика стресова ситуация. Трябваше да намерим правилния подход и начин да ги убедим в ползата от това да инвестират повече средства в своите проекти. Започнахме да анализираме начинът, по който клиентите използват своите сайтове. Този подход ни помогна да разберем по-добре от какво се нуждаят. Таргетирахме много точно различните типове услуги. Представена по този индивидуален начин, както и фактът, че вече имахме наложено качество на услугата, добро обслужване 24/7, както и активната комуникация с клиентите, успяхме да ти убедим да изберат правилния тип услуга. С усилената работа по разрешаването на този казус стигнахме до поуката, че трябва винаги да правим правилното предложение, с правилната стойност и чрез активна комуникация да обясним защо това е най-доброто решение за клиента. Като не се налага да гоним най-ниската цена.

 

Facebook comments