Съвременна приказка от 1001 нощи

Oчарованието и величието на Узбекистан

Автор: 

Любомир Гетов

собственик на консултантска агенция Анадър Пойнт Адвайзърс

След неколкократните посещения на различни региони и градове в Узбекистан, имах възможността да оценя уникалността на тази страна, автентичния им дух и огромното им историческо наследство. Смятам, че на читателите на „твоят БИЗНЕС”, които са наситили на известните и преекспонирани дестинации, ще им бъде интересно да научат нещо повече за тази вълнуваща страна, която в момента туристите от цял свят започват да преоткриват.

През последната година и половина имах възможността да съм бизнес тренер по един от европейските проекти на CEED България, който е концентриран в Централна Азия. Ангажиментите ми свързани с него налагаха честите и дълготрайни посещения на Узбекистан, които ми позволиха да обиколя невероятни места, да се запозная с автентичната култура и с уникалната узбекска кухня.

Самарканд – перла в короната

Перлата в короната на държавата безспорно е Самарканд, макар че мой личен фаворит си остава Бухара. Самарканд е вторият по големина град, след столицата Ташкент. Това е град, носещ отпечатъка на един от най-великите владетели и пълководци на всички времена - Амир Тимур или както е по-известен в Европейската история - Тамерлан. Той е основател на Империята, покорила Централна Азия, Кавказ и част от Афганистан. Интерес предизвиква и факта, че великият турски султан Баязид светкавицата е бил победен, пленен, а в последствие и обезглавен от Амир Тимур при един от неговите походи срещу Османската империя. Самарканд е бил столицата на владенията на Тамерлан. Градът е запазил и до днес автентичната си уникална архитектура, площадът Регистан е неописуема гледка, спираща дъха и поразяваща с величието си. Узбеките са запазили и в наши дни традицията в строителството, дори и сега те са едни от най-търсените майстори в Русия. Някои от традиционните технологии, използвани при строителството на Самарканд се използват и в съвремието. Друг интересен факт, е, че Тадж Махал е строен от наследник на Бабур, който е основател на Монголската империя и праправнук на Амир Тимур. Самарканд е бил и един от научните центрове през средните векове - тук е израсъл и творил Авицена, а обсерваторията Улугбек все още поразява със своите размери. В града се съхраняват и мощите на пророк Данаил, преместени от Тамерлан при един от походите му.

Националната авиокомпания е надежден и удобен начин за посещение на градове като Бухара и Хива - столици на древни държави, които са запазили изключително добре автентичния си облик, благодарение на сухия климат в района. Бухара е бил и си остава „Град-приказка”. Усещането се засилва особено от пазарите, чиято магия те кара да очакваш във всеки момент да се появят керваните с камили. Като знаем злощастните събития в страните от арабския свят, едва ли има друг град, който можете да посетите и така напълно да се потопите в духа, атмосферата и великолепието на една отминала епоха, оазис по „Пътя на коприната”.

Друг аспект от ежедневието на страната, който е достоен за уважение, са запазените занаяти, почиващи на традиционни технологии и майсторлък, предаван през вековете. Узбекскатанската традиция в обработката на коприна и в килимарството крие своите корени още от времето на „Пътя на коприната” и голяма част от това вълшебство е съхранена и до днес. Интерес будят и произведенията от керамика, ножовете, гравюрите и много други сувенири, с които са изпълнени дюкяните по пазарите на Бухара и Хива.

В днешните времена, в които някои дестинации са опасни и дори забранени за пътуване, важен факт е, че Узбекистан е изключително спокойна дестинация, без тероризъм и екстремизъм, а местните хора са едни от най-гостоприемните в целия свят. Лично аз, никъде другаде не съм бил посрещан толкова радушно.

Посещение на чайхана

Едно от незабравимите преживявания в Узбекистан е посещението на „чайхана”- традиционен местен ресторант. В заведенията от този тип има отделни стаи за всяка компания, а масите в тях могат да бъдат и ниски с миндери отстрани, както е било преди векове, и високи в европейски стил. Узбекската кухня е една от най-богатите в региона, благодарение на плодородната почва и климата на тази колоритна страна. Узбекския плов е най-известното национално ястие, изключително с разнообразието на вкусове и със запазената традиция на приготвянето му. В основата си пловът е гозба от ориз, зеленчуци, овче месо и подправки, като в различните райони той има и своите разновидности, например с овче и пъдпъдъци, или с риба, който е характерен за Хорезъмска област. Интересното е, че пловът не е постоянно наличен по заведенията. По традиция започват да го приготвят около 8-9 вечерта и е готов към полунощ. След като свърши в ранната сутрин, не се започва да се готви нов, така че рядко можете да опитате плов през деня в класическа чайхана.

На тренингите, които водех в Узбекистан, присъстваха и представители на ресторантьорската и готварската асоциация. От разговорите ми с тях останах с ясното впечатление за добре развит бизнес в тази област, с високи хигиенни стандарти и концептуалност в изграждането на ресторантите от среден и висок клас.

Традиционната напитка на узбеките е чаят. Зелен или черен чай пият и преди, и след обилната и продължителна вечеря. Десертът обикновено се състои от сушени и пресни плодове, сервирани заедно. За страната не са характерни сиропираните тестени сладкиши от типа на баклавата, познати ни от турската кухня, но например сушеният пъпеш е изкусително сладък и интересен десерт, който не бива да се пропусне.

Алкохолните напитки не са в традицията на този народ и са навлезли в страната заедно с руските имперски войски. В момента най-разпространени са водката и местни брендита тип „коняк”. Контролът обаче при тяхното производство е много сериозен и може да бъдете абсолютно спокойни, че алкохолът, който ви сервират не е фалшив.

Ако вече сте решили да посетите тази очарователна страна, трябва да имате предвид и климатичните й особености. Зимата определено напомня на българската, но лятото е сухо и доста горещо. Препоръчвам ви да планирате пътуванията си през пролетта или есента, когато у нас е дъждовно и хладно, а времето в Узбекистан е идеално за дълги разходки. Едно е гарантирано - ако изберете тази интересна и вълнуваща дестинация, ще спечелите преживяване с очарователния привкус на „Приказките от хиляда и една нощ”, ще се потопите в страна със съхранени вековни традиции, но и своеобразен светски манталитет.

Полезна информация

Валута:

При посещение в Узбекистан е препоръчително да носите в себе си долари, а не евро, защото курсът на долара е значително по-изгоден. Местната валута се нарича „сом” и 100 долара се равняват на 240 000 сома. Добре е да имате пари в брой и да не разчитате на кредитните си карти, защото банкоматите и пос терминалите не са особено разпространени в страната.

Таксита:

Таксимеровите услуги в Узбекистан са сравнително евтини, но имайте предвид, че трябва да се пазарите, тъй като цената е въпрос на договорка. Официални таксита има малко, но затова пък частни коли, които изпълняват курсове са много и са безопасни.

Сувенири:

Сувенирите и различните аксесоари, дело на местни занаятчии, са от изключителен интерес за туристите, но знайте, че и за тях също трябва да се пазарите. Като цяло, преговорите за цените в Узбекистан са задължителни почти навсякъде, като изключим билетите за влак и супермаркетите.

Език:

Езикът, на който можете свободно да комуникирате навсякъде е руският, а английският е доста по-слабо разпространен.

Хотели:

Нивото на чистотата и обслужването в хотелите е съвсем нормално, няма от какво се притеснявате.

Визи:

Узбекистан е с визов режим спрямо България, необходимо е да попълните анкета на уебсайта на Министерство на Външните работи, а самата виза се получава на летището, при пристигане в страната. Цената е 60 долара.


 

Facebook comments