fbpx Христо Христов, собственик на магазин за специални кафета: Да излезеш от зоната на комфорта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Христо Христов, собственик на магазин за специални кафета: Да излезеш от зоната на комфорта

 

„Какво ще пиеш? Чай, кафе или топъл шоколад със сол? Всъщност ще опиташ и от трите!” – така ме посреща Христо в малкия офис в столичното пространство SOHO, където са наредени кутии с тези напитки. При представата за соления шоколад правя лека физиономия, но съм на гости, а и съм достатъчно любопитна към новостите, та с отворени обятия да приемам всяко предизвикателство…

Познавам Христо Христов от години, но от автомобилния бизнес, където беше търговец и сега ми е много странно и любопитно да сподели как така се прави рязък завой в живота и бизнеса и напускаш „питомното”, за да гониш „дивото”. „Дивото” обаче се оказва отколешна страст на Христо и съпругата му Мартина (която също познавам от години). Пътувайки по света, проучват кафеените и чаени локации и много избирателно подбират, какво консумират. Това е тяхна страст, която в края на миналата година се превръща в нов бизнес, наречен онлайн магазин за специални кафета и чайове Drekka. На исландски (любимата им държава) тази дума означава „пия” и докато отпивам от специалното филтърно кафе, приготвено пред мен с всички задължителни стъпки от Христо, го разпитвам.

 

Добре Христо, как реши да се впуснеш в един съвсем различен бизнес от този, с който досега си се занимавал?

- Решението беше трудно, но се радвам, че го взех. Колкото и да ти звучи клиширано, наистина, когато ти стане прекалено комфортно ти доскучава и тогава е време да излезеш от зоната на комфорта и да вървиш напред.  От две години с Мартина имахме идеята, но да вземеш крайното решение, когато имаш сигурна и достатъчно доходна работа да я изоставиш, наистина не е лесно… От друга страна си казахме: Ако не сега – кога? Когато през пролетта на 2016 г. се появи дъщеря ни Ева, решихме, че трябва да направим нещо, което да остане за нея, да й дадем нашата страст… Към идеята и бизнесът се присъединиха и Кирил, който е професионален бариста и Елена, която се занимава със социалните мрежи и комуникациите.

Когато стартирахте бизнеса получи ли се сблъсък между представите, плановете и реалността?

- О, да. Дори още при регистрацията на фирмата. Беше буквално борба да намериш информация какво е необходимо, какъв касов апарат да си вземеш, какви документи и удостоверения да извадиш – всичко това сякаш е скрито и трябва да се молиш в различни офиси, за да ти дадат информация. Няколко месеца ни отне да преценим и с коя банка да работим – откриване на банкова сметка, заявка на виртуален и локален пос терминал. Трябваше постоянно да сме проактивни с банките. Докато изберем куриер също имаше проблем.

Оказа се, че не само в държавния, а и в частния сектор, където си мисля, че фирмите трябва да гонят клиентите, цари мудност… Казахме си, че ако нещо не ни спре при старта, значи няма какво да ни уплаши. По принцип не приемам „НЕ” за отговор и мисля, че всеки стартиращ предприемач трябва да се води от тази максима, иначе по-добре да не са захваща. Наистина минахме през толкова абсурдни неща. Институциите и законите са органзирани и написани по толкова сложен начин, че за хора, които започват бизнес от нулата, е стресиращо. Може би самата регистрация на фирмата е най-лесното, но дори и там има „закачка” – трябва да си направиш първо потребителско име, преди да продължиш нататък, а това никъде не го пише. И като не го знаеш – губиш три дни, защото не можеш да платиш таксата. Сега това е зад гърба ни и се усмихвам, но наистина се оказа сериозно препятствие.

 

Какво се търси на пазара у нас? Имат ли представа хората кои са наистина добрите кафета и чайове?

- Все повече хора се интересуват от специални кафета и чайове, най-вече защото пътуват в чужбина, опитват, харесва им и започват да търсят тези вкусове и у нас. Така се запалихме и ние самите. Следващата ни стъпка е да направим и офлайн магазин, защото всички тези продукти трябва да се видят, помиришат, усетят. Търсим усилено локация – мястото трябва да е достатъчно светло, интересно, извън големите улици и молове. Малката уличка придава тайнственост, желание да отидеш да видиш какво се случва, какви магазинчета има. Искаме да създадем уют и приятелска атмосфера. А и по-страничната локация отсява случайните минувачи.

 

Не е ли много конкурентен кафеения бизнес?

- За специално кафе има търсене, защото засега са няколко местата у нас, на които се предлага. Ние тестваме всяко кафе, правим много дегустации, четем и мисля, че селекцията ни е най-добрата. Успяхме да се сдобием с ексклузивитет на немската пекарна за специални кафета The BARN, които миналата година са спечелили приза за най-добра пекарна на Еuropean Coffee TRip, Cardelli - най-добрата пекарна на Италия за последните четири години и Taf coffee – представители на кафетата на Ninety Plus. А чайовете, освен познатите вкусове има и много специални – например шоколад и мента, фенел и сладък корен и още много други, Освен това цената е много достъпна за такива качествени продукти. Всеки, който иска да си купи добро вино например, е наясно, че за 5 лв. няма как да намери качество. Въпреки, че пазарът ни е ценово ориентиран, има достатъчно  хора, които знаят кое кафе е качественото и го търсят. Искаме и да образоваме хората, затова започнахме да организираме и уъркшопи - споделяме нашето виждане за кафе, начините за приготвяне, мелене, даваме напътствия. Ще направим и уъркшоп за чай. Имаме идея да разработим и кафеен тиймбилдинг, защото едно кафе сближава, нали така?

И докато си говорим, Христо ми поднася следващата напитка – горещ шоколад със сол. Е, трябва непременно да го опитате, едва ли мога да го опиша:)