fbpx Всяка жена има право да се чувства перфектно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изабела Сакутова, собственик на Bra Clinic

Всяка жена има право да се чувства перфектно

Изабела Сакутова дава самочувствие и естетика на дамите. Тя намира най-добрият начин, как една дама да се чувства щастлива и красива, като точно и с мярка показва на света онова, което природата и е дала – бюста. Изабела случайно стартира бизнеса си като създава салон за бельо Bra Clinic, като осигурява голям избор на бельо и бански с чашки от А до К. Самата тя е професионален бра фитинг експерт (bra fitting) и пренася тази концепция от Англия първо в Полша, а от 2013 г. в България, когато открива първия си салон в София. Основната идея е да диагностицира и излекува всяка българска жена от симптомите на неподходящия сутиен и да ѝ даде „рецепта“ за идеалния такъв, който да я накара да се чувства перфектно. Ето какво споделя Изабела.

Изабела, как стартирахте бизнеса си?

- Започнах случайно, пред 11 години. На практика личният ми проблем ме подтикна към това, което днес се занимавам. Аз съм ниска, с малка фигура, но с голям бюст и още като тийнейджърка имах огромни затруднения да намеря точно бельо за себе си, дори обмислях в дългосрочен план, след като завърша университета да направя операция за намаляване на бюста. Като студентка вече в летните ваканции ходих да работя в Англия, за да имам лични средства и да съм независима. Ще отворя скоба, че това е много полезно за един млад човек, защото вижда реално как се заработват парите и наистина колко „струват“ те. Така, в Англия попаднах в един магазин, където продаваха сутиени с марката Panache. Направиха ми бра фитинг консултация и откриха перфектното бельо за мен. Това беше като любов от пръв поглед. Все едно започнах да живея друг живот и изведнъж получих друго самочувствие. Разбрах, че мога да имам всякакви кройки, материи и принтове сутиени, а не само едни модел тип „бабешки“. Тогава реших, че това ще е моят бизнес.

И така започнах в Полша като главен дистрибутор на английската фирма Panache и днес работим с 250 магазини. Пазарът там е много успешен. Заедно с това провеждаме и кратки обучения на персонала на магазините, защото съзнаваме, че ако нямат опит в продажбата на по-големи номера, които ние предлагаме, те няма да са успешни.

А как избрахте България за развитие на бизнеса Ви?

- Основната причина е, че моят съпруг е българин. В началото обаче се колебахме дали да направим тази инвестиция, защото пазарът тук е по-малък като обем и като покупателната способност на клиентите, за разлика от Полша. Първоначално мислехме да продаваме на едро и дори пробвахме с няколко фирми, но се оказа неуспешен ход. Проблемът е в това, че няма магазини, които искат да инвестират в по-големи размери чаши и разнообразие на сутиени.

Накрая решихме самите ние да отворим собствени магазини и да предложим бра фитинг консултации, нещо, което не съществуваше в България. Първо открихме Bra Clinic в Сердика център, а от средата на 2015 г. и в Парадайз Център. Освен това имаме и онлайн магазин. Плановете ни са да разработим франчайз модел и така да разширим мрежата. Вече имаме първоначални разговори и виждаме, че има интерес. Дори наши клиентки, на които буквално животът им се промени, след като направиха правилните промени с бельото си, виждат потенциал в този бизнес.


Много бизнесдами са ваши клиентки. Знаят ли какво точно да носят?

- Знаете ли, че според едно независимо изследване, 95% от жените не носят правилен сутиен? Трябва да призная, че много от дамите, които идват при нас са именно в тази категория, но трябва да поясня, че проблемът доста често е в самия пазар, а не в дамите, защото няма нужните размери – почти всички магазини предлагат 12 размера, докато ние предлагаме 120. Ето защо много жени в България са принудени да правят компромиси. А ние смятаме, че решение има за всяка една дама, така че тя да се чувства перфектно и със самочувствие.

Една сериозна грешка, която често виждам в България и то сред бизнес средите е, че жените носят бял сутиен под бяла риза, а той много силно прозира. Професионалният стил изисква да се носи телесен цвят, който се слива с кожата. Ние работим с много известни дами от средите на шоубизнеса, изкуството, телевизията и за тях избираме най-изчистените модели, които като цвят се покриват с кожата им, за да не прозират под светлините на прожекторите. Разбира се, имаме модели за всякакви нужди, както и оформящо бельо за изглаждане на линията.. В началото някои дами са скептично настроени и казват – аз не съм дебела, но когато видят как линията им се изпъва, променят веднага мнението си, т.к. ролята на оформящото бельо не е да отслабнем, а да имаме перфектен силует.

За наша радост вече имаме над 7000 регистрирани клиентки и всяка дама има строго конфиденциален профил при нас. Когато дойде следващия път ние вече знаем какви кройки и номерации са най-подходящи за нея.

Често на плажа виждаме дами в комични ситуации, защото май не са улучили точния бански за тях. Така ли е?

- Всички искаме равен тен, без разлики и най-лесният начин да го постигнем е именно с бански без презрамки, но намирането на такъв определено е нелека задача. Много често избираме просто лента, която минава върху гърдите, без да дава форма, сплесква и е толкова нестабилна, че се налага непрекъснато да я подръпваме и наместваме. При излизане от морето с такъв модел, най-голямата грижа е да не се окажеш по монокини. Единствено ако банските са с вградена конструкция на сутиен и в подходящия размер, те ще стоят стабилно на мястото си и ще дадат нужната подкрепа и комфорт, а и бюстът ще изглежда страхотно. Такива модели бански се предлагат в размери дори до чашка H, така че дори ако дамата е с голям бюст, ще може да постигне перфектен тен.

След разговора ни Изабела ми казва – искаш ли да направим бра фитинг консултация? Понеже съм любопитна като всеки журналист, се съгласявам веднага, въпреки че си мисля: „Какво ли толкова ще ми каже, за годините ми сигурно по-добре познавам тялото си?“ Оказва се, че за моя радост размерът ми не беше далеч от истината – имах добра чашка, но малко хлабав колан. Пробвам 7-8 модела и оставам поразена от резултата. Новата ми придобивка има всичко нужно – полезност, практичност, естетика, щипка предизвикателност и флирт. Та коя жена на го иска...?:)