fbpx Милена Герова, Некст Консулт: Жената е символ на началото и бъдещето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Милена Герова, Некст Консулт: Жената е символ на началото и бъдещето

Милена излъчва спокойствие и деликатност. В същото време усещаш, че е „на мястото“ си, въпреки, че е единствената жена на висока мениджърска позиция и акционер в една от най-бързо развиващите се консултантски компании у нас Некст Консулт. Убедена е, че когато имаш вяра и вътрешната нагласа, че това е „твоята професия“, няма как да не успяваш. Вярва, че емпатията и чувството за справедливост са вродени в жените. Без да се колебае приема предизвикателството да създаде и развие от нулата ново бизнес направление в компанията. За нейната житейска и бизнес скорост разговаряме в следващите редове.

Милена, коя е Вашата житейска скорост до 10?

- Въпреки, че зад волана не си падам по високите скорости, моята житейска скорост винаги е била 10, а понякога и над лимита. Благодарение на Ковид пандемията обаче, успях да я намаля с няколко единици и съм щастлива, че открих чара на по-бавните обороти. От тази година шофирам автоматик, дълги години не исках да предавам ръчните скорости и ми липсват в момента. В бизнеса задължително бих избрала ръчна. Тя предоставя по-добър контрол над ситуацията, дава по-добра възможност да използвам натрупания опит, собствената преценка и интуиция.

България предлага чудесни възможности за кариерно развитие на всяка дама, която има хъс и желание да постига повече

В какво се крие красотата и силата на жената?

- Със своята вродена способност да проявява емпатия и да сплотява, жена - та дава баланса и синхрона във всеки колектив и обществото като цяло, а със своята последователност и внимание към детайлите, тя успява да доведе до успешен край всяко свое начинание, в което вярва. Жената е едновременно символ на началото и бъдещето. Със своето присъствие и енергия, жените вдъхновяват и са съставката, която допринася за успеха на всеки екип и бизнес.

Според Вас, има ли професионално неравенство между жените и мъжете в България?

- Имам повече от 25 години опит в технологичния бизнес. Започвала съм работа в колектив, който от самото си създаване е бил чисто мъжки; упра - влявала съм екипи с преобладаващо мъжко участие и никога не съм усещала неравенство, базирано на полова принадлежност. Когато имаш вътрешната нагласа и вяра, че това е твоята професия (страст), когато не се страхуваш да покажеш своята експертиза, не мисля, че мъжете биха проявили умишлено подценяване. Напротив, когато разберат, че говориш техния език и имаш също толкова добри идеи, съм срещала само искрено възхищение и респект. А ако все пак една жена попадне в колектив, в който се сблъсква с професионално неравенство, то проблемът не е в нейните качества, а в културата на екипа и личностните качества на неговите членове. И тогава нейното място просто не е там.

Дамите на 40+ в бизнеса са музите на момичета, които правят първите крачки по своя професионален път

Като допълнение към основната ми работа, 20 години организирам на доброволни начала и професионални технически конференции. През тези години се срещнах с много хора от цял свят. Това, от което всички се впечатляваха бе, колко пъти в повече са ИТ жените в България. Според European Institute for Gender Equality жените в България биват много по-добре оценявани професионално, не само като възприятие и възможности за развитие, но и като възнаграждение. За сравнение Индексът на перспективите за кариерно развитие (Career Prospects Index) в Европа за жените е едва 62, а в България – 66 (при 62 за мъжете). Това е показателно как всъщност нашата страна предлага чудесни възможности за кариерно развитие на всяка дама, която има хъс и желание да постига повече, да бъде лидер и да докаже своите професионални умения, знания, способности и личностни качества, необходими за успешното управление на екип и бизнес.

Кое беше предизвикателството, заради което преди година станахте част от екипа на Некст Консулт?

- През годините преминах през почти всички нива в една технологична компания – „full stack“ разработчик, аналитик, архитект, ръководител проект, заместник-ръководител отдел. Предизвикателството, което ме направи част от екипа на Некст Консулт, бе възможността да създам и развия от нулата ново бизнес направление, а именно RPA Solutions или по друг начин казано, автоматизация посредством софтуерни роботи. Автоматизацията на бизнес процеси със софтуерни роботи (Robotic Process Automation) е технология, която навлиза и завладява бизнеса с все по-големи темпове. Основното й конкурентното предимство е скоростта, с която доставя стойност на бизнеса чрез надграждане на съществуващата ИТ инфраструктура, спестявайки време и ресурси за реинженеринг и промяна на тази ИТ среда. Възможността за бърза автоматизация, която да минимизира тонове обемна, ръчна работа, повишава нивото на дигитализация на процесите и предоставя конкурентно предимство на всяка организация.

На следващо ниво идват и интелигентните RPA решения, които към традиционния RPA впрягат и силата на изкуствения интелект (AI), както и възможността за „low-code/no-code“ разработка, за да се постигне хиперавтоматизация. Това ново за мен начинание е изключително вдъхновяващо, най-вече заради предизвикателството да създадеш изцяло ново бизнес направление и да го развиваш не само що касае доставянето на услугата, но и продажбите, партньорствата, маркетирането. Благодарна съм на Некст Консулт за тази възможност и доверието, което ми гласуват.

Вие сте в технологичния бизнес и едно от „положителните“ неща на пандемията е, че рязко увеличи дигитализацията почти във всяка една сфера на живота. Няма ли опасност обаче да изгубим човешките отношения?

- Човечност може да се проявява и в дигиталния свят. Все пак живеем в свят, в който хората се влюбват дори в интернет, събират се и живеят щастливо. Това е показателно, че чисто човешките отношения не се определят от канала на комуникация, нито от разстоянието между хората. От гледна точка на информираност, дигитализацията направи социалните мероприятия и инициативи по-достъпни, информацията също. Бизнес ефективността се повиши, възможностите за самообслужване на клиентите ги улесни и подобри тяхното изживяване.

Да, дигиталният свят има минуси. Един от основните е, че ние сме свикнали да общуваме „на живо“ и някак е по-лесно да предадеш емоцията при такава комуникация. Това отчасти затруднява управлението на екипа и може би най-вече изграждането на такъв, особено когато тепърва го създаваш. Новите колеги имат нужда от повече внимание, което да им се отдели, а когато не се познават, трудно е онлайн истински да ги сплотиш. Търсим обаче иновативни подходи, така че да го постигнем.

В тази връзка, от края на 2021 г. имаме нова позиция в Некст Консулт - „People and Culture Manager“, която заема дългогодишен служител на компанията. Той има задачата да се грижи за екипността в компанията, за удовлетвореността и лоялността на хората и за създаването на по-сплотен екип в новата дигитална реалност.

снимки: Светослав Ханджийски

Милена Герова е част от екипа на Некст Консулт, заема позицията на Партньор, RPA решения и единствената жена на най-високо мениджърско ниво и акционер в компанията. Тя е изключителен специалист с повече от 20 години опит в разработването на мащабни специализирани информационни системи и управлението на високотехнологични ИТ и инфраструктурни проекти. Милена притежава солидни познания в областта на управлението и разработката на софтуерни решения, изграждането на Data Warehouse и Business Intelligence системи.

Тя е сертифициран проектен мениджър от PMP® и през годините успешно е реализирала множество проекти за различни индустрии, сред които финанси, здравеопазване, телекомуникации, строителство и инфраструктура, транспорт и логистика, и публичен сектор.

Милена има богат опит в обучението и развитието на таланти, както е работила по проекти, пряко свързани със заеманите от нея позиции, както и в доброволчески инициативи. Може да се похвали с повече от 15-годишна експертиза в управлението и раз - витието на хора и над 20 години в изграждането на общества за споделяне на знания и опит като доброволец.