fbpx Техники за преодоляване на себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Техники за преодоляване на себе си

Как да говорим уверено пред публика без стомахът ни да се свива, а умът ни да блокира?

Един от най-честите отговори на въпроса от какво се страхувате най-много е „говорене пред публика“. Ежедневно сме свидетели как много хора – интелигентни, ясно и свободно изразяващи се в разговор с друг човек – изведнъж блокират, вцепенени от ужас, когато трябва да се изправят, за да говорят дори пред малобройна аудитория. Кариери на много мениджъри боксуват на място поради страха им да се изказват на служебни срещи. Повечето хора таят в себе си великолепни идеи, които остават нереализирани, само защото те не се осмеляват да ги споделят с останалите.

В тези моменти обикновено нахлуват спомени за предишни неуспешни ораторски преживявания и това само влошава ситуацията като провокира появата и на други негативни емоции. Ако хората се научат да управляват емоциите си по-добре и успеят да обърнат страха от изявата във вълнение от нея, те ще бъдат по-добри лектори или оратори и по-ефективно ще предадат своето съобщение на останалите.

Точно затова прилагането на Техниката за емоционална свобода (ТЕС) в подобни ситуации, особено непосредствено преди събитието, е деликатен и изпитан начин, чрез който страхът от изправяне пред публика може да бъде ефективно преодолян.

Подходящи напомнящи фрази:
- Ще се изложа
- Няма да се справя
- Говоря скучно
- Не съм достатъчно подготвен
- Никога не съм го правил

- Не обичам да говоря пред хора             

Спиш ли добре? Техники за здрав и пълноценен сън

Спите ли добре? А спите ли достатъчно? Два въпроса, на които милиони хора по света отговарят с Не. В същото време сънят е най-естественото нещо на света, но и едно от най-подценяваните. Хората, които се оплакват най-много от проблеми със съня са тези, които живеят в най-развитите държави в света – САЩ, Великобритания, Япония, Германия и други.

Статистиката сочи, че голяма част от хората, които не си доспиват, са активните хора между 30 и 50 годишна възраст, заети да правят кариера, да отглеждат деца. Но ако не спим достатъчно, паметта ни изневерява, а енергията ни намалява. Ставаме тревожни и раздразнителни, а тялото се опитва да компенсира недоспиването често чрез постоянен глад за силно енергийна храна. Нормалните възстановяващи процеси (които протичат основно през времето докато спим) се нарушават, имунната система отслабва, възпаленията и инфекциите се увеличават.

В допълнение към това, проблемите със съня не засягат само отделния индивид, а влияят пряко върху работата и финансовите резултати на компанията и бизнеса като цяло. В световен мащаб компаниите харчат милиарди, за да преодолеят последствията от недоспалите служители, които отсъстват по-често от работа поради здравословни проблеми, а на работа са демотивирани и непълноценни.

Като че ли основният проблем, свързан с лошото качество на съня, е невъзможността ни вечер да изключим от служебните проблеми и да се настроим за почивка. И точно тук можем да включим ТЕС.

В същото време един от най-лесните начини да се отпуснем пълноценно е чрез ТЕС. Вечер, преди лягане или когато вече сте в леглото, може да използвате следните напомнящи фрази, които ще ви позволят да се отпуснете и да заспите спокойно.

- Не мога да се отпусна
- Не мога да заспя
- Не мога да спра да мисля за проблемите
- Нямам време за сън
- Имам толкова работа

- Не искам да спя