Представяме Методи Георгиев, изпълнителен директор на "Каргил" България

Мениджърите споделят, сезон 5, част 1

Представяме Методи Георгиев, изпълнителен директор на "Каргил" България

В проекта „Мениджърите споделят” ви срещаме с Методи Георгиев, който е изпълнителен директор на "Каргил България". Присъединява се към екипа през 2015 г. като управител и оперативен директор на центъра за споделени услуги.

"Компанията стартира през 2006 г. в България със своята основна дейност - търговия на едро със зърно и фуражи, и техния износ, а малко по-късно открихме и офиса ни във Варна за управление на транспорт. През 2014 г. започна работа и оперативният център, за който аз съм отговорен. Чрез него предоставяме споделени услуги в сферата на финансите, счетоводството, транспорта, логистиката и човешките ресурси. Към момента работят около 950 души в компанията - един доста голям екип, който е много интересен по отношение процесите на ръководство", споделя Методи Георгиев.

Ако го попитате все пак как се управлява такъв голям екип, той отговаря с усмивка: "Ако кажа, че е лесно, няма да е вярно. Екипът носи своите предизвикателства, но и своята удовлетвореност. Както казах, центърът стартира през 2014 г. и ние имаме около 300 души растеж на година. Това е изключително предизвикателство и истината е, че изисква много добра комуникация и колаборация и със страните, които изпращат своите процеси при нас. Също така е нужна и добра координация и ангажираност на екипите у нас - тайната е в това да създадеш не просто добър, но ефективен екип. Всеки човек е различен, но най-важното е, че гледаме в една посока и вярваме, че ще постигнем общата цел. Именно нашите различния до голяма степен са тези, които ни правят толкова успешни.

Най-голямото предизвикателство обаче е бързият растеж на компанията. Това означава, че когато наемаш голяма бройка хора трябва да са с правилния профил, трябва бързо да ги включиш в екипа и в културата на компанията, но понякога това е трудно. И ние, както другите компании минахме през "детските болести" на растежа – понякога се развивахме по-бързо, отколкото можехме да осъзнаем. Но успяхме да се справим с много точно планиране и с желание. Така балансирахме процесите, че да вървят гладко.

Ако говорим обаче, как намираме кадри за екипите си - имам една негативна новина. Ще става все по-трудно. Много компании растат и трябва да инвестират време във работа с новото поколение още от ученическите години. Трябва да се започне още от гимназията - да се обясни на младите хора как да могат бъдат успешни, как да работят в екип и да се развиват. Голяма част от тях съвсем естествено имат желание да бъдат успешни, да са богати и известни. Но ние сме тези, които трябва да им обясним кой е най-правилния път към успеха. Затова и смятам, че такава инвестиция в образование е кауза не е само на "Каргил", а е на всички, които искаме да бъдем успешни.

Ние, хората, сме социални индивиди. Имаме нужда да се асоциираме с други успешни хора. Аз съм бил спортист и знам колко е важно да си успешен – колко удовлетворяващо е да победиш дори себе си. И въпреки, че идвам от индивидуален спорт, знам колко е важно, когато един играч помага на екипа да върви напред. Ето, това разбиране трябва да дадем на младите хора. Ние, като компания, за щастие се справяме с този проблем успешно.", споделя опит Методи Георгиев.

Той определено е от мениджърите, които вярват, че страната ни има бъдеще и казва, че все повече млади хора си заслужава да се връщат в България. "Тук е много по-лесно да намериш своето място. В България вече можеш да си много по-полезен, отколкото в друга държава. Иска ми се младите хора да знаят това.", казва Методи Георгиев.

Правила на Методи Георгиев за успешен бизнес:

Нашият основен капитал са хората, затова и моите 5 правила за успешен бизнес са свързани с този толкова интересен за управление ресурс, казва Методи Георгиев.
На първо място той залага на мотивацията. Тя е основата, фундамента за всеки един бъдещ успех.

„При нас средната възраст е 27 години - това са млади хора с няколко години стаж, които ние провокираме да управляват други колеги. Затова и залагаме много на обучението и квалификацията. Вярвам, че няма нещо, което човек не може да научи. Винаги давам себе си за пример - щом аз мога да науча нещо, значи всеки може да го научи.

На следващо място поставям желанието да си успешен, защото без него няма как да бъдеш такъв.
На трето място - нещо, което е изключително важно за мен - това е готовността да споделиш успеха с останалите - няма индивидуален успех, който да е по-голям от успеха на екипа.

На следващо място е желанието за учене на нови неща. И тук не говорим само за света на технологиите, а за всеки един процес. Всичко се развива толкова бързо, че ние няма как да оставим ученето настрана, защото така ще спрем да се развиваме.

За мен в бизнеса е много важно хората да бъдат не просто мотивирани, но и щастливи и удовлетворени от това, което правят. Дори от съвсем практична гледна точка това е много важно, защото ако няма удовлетвореност от това, което правим, няма да бъдем ефективни. А ако не сме ефективни, няма как да ръководим успешен бизнес.

 

Мениджърската среща се провежда в шоурум КАРЕ София, снимки Хайлайф

 

Facebook коментари