fbpx Работата с хората е най-голямото предизвикателство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Работата с хората е най-голямото предизвикателствоБогомил Илиев е един от създателите на НетИнфо БГ и сред първите хора в българския интернет. През 1998 г. Виктор Пенев, който по това време завършва магистърска степен в Stanford и работи в JP Morgan, дава идеята за развитие на интернет бизнес в България. Богомил Илиев признава, че заедно с колегите си тогава са си представяли нещата доста по-различно, отколкото са те днес. Въпреки това фирмата е успяла да се адаптира към промените в бизнеса у нас и по света.
Сред най-значимите проекти на компанията са създаването на порталите www.abv.bg, www.gbg.bg и www.netinfo.bg. От края на септември НетИнфо БГ предлага на своите клиенти и услугата ICQ на български. Безспорен успех за екипа е партньорството с интернет гиганти като Google и ICQ/AOL.
В малкото свободно време, което му остава, мениджърът "Продукт и бизнес развитие" в НетИнфо БГ обича да кара ски и сноуборд. Играе и скуош. Почива си в приятелска компания, и като пътува.

Г-н Илиев, кой от проектите на НетИнфо БГ отчитате за най-значим до момента?
Защо?

- Всички проекти, които са в ръцете ни и на пазара са еднакво значими. Целта е всеки един от тях да бъде номер едно в своята категория.
Разбира се, един от проектите е безспорен лидер - www.abv.bg, и това е нормално, защото този продукт е позициониран като комуникационен портал. Комуникационните услуги в интернет са фундаментални. Не е възможно един човек да използва пълноценно мрежата, ако не използва нейните комуникационни предимства като e-mail, VoiP технологиите, SMS и т.н. Успехът на www. abv.bg се дължи на факта, че порталът е на български и се появи в подходящото време. Освен това предлагаме качество, което удовлетворява нуждите на потребителите. Стремим се винаги да надминаваме техните очакавания. Те вече имат възможност и за търсене чрез Google през abv.bg, интеграция на ICQ с услуги на www.abv.bg и др.

Кой е най-големият ви успех?
- Това е преди всичко удовлетворяването на комуникационните нужди в интернет на 1 300 000 абоната. Всеки месец в нашия продукт се информират над 600 000 уникални български потребители.
Другият голям успех на Нет Инфо БГ е сключването на партньорски договори за лансиране на услуги с компании като Google и ICQ/AOL. Този факт е показателен, че фирмата функционира нормално, а пазарът в България се развива и има потенциал.
Не на последно място, бих искал да отбележа, че консолидирано НетИнфо БГ заема лидерската позиция сред интернет медиите в страната.

Каква е спецификата при създаване и управление на
интернет портал?

- Спецификата за съществуването на конкурентен интернет портал е голямата динамика. Днес бизнес конкурентите ни не са само на локално ниво. Ние се борим със световни компании от ранга на Google, Yahoo, MSN, AOL и др. Предлаганите услуги от тези компании все повече се ориентират към световни пазари и глобализация. По този начин нашата задача става по-сложна. От друга страна обаче е хубаво, защото ни поставя в условия и среда, които ни принуждават да работим заедно с тези компании и да развиваме услугите и медията си на едно ниво. Важно е постоянно да си на гребена на "вълната", а това се постига с труд и много вяра.
Важно е човек в динамиката на този бизнес да успее възможно най-бързо да се адаптира към всички ключови неща, които са в състояние да сринат бизнеса за месеци.

Според вашите изследвания колко процента от българите използват интернет?
- Потребителите на интернет в България са около 24-27% от цялото население. Годишният ръст на потребление е 3-4%, което спрямо предишни години е повече, благодаренеие на развитието на LAN мрежите, free server-ите, поевтиняването на компютърната техника. Не на последно място това е развитието и предлагането на все по-качествени услуги и съдържание в българския интернет.
Статистиката през август, имайки предвид, че е отпускарски месец, сочи, че абонатите в www.abv.bg са били над
1 300 000. От тях активните, уникални логвания за месеца са 935 000. Чрез www.gbg.bg и www.netinfo.bg ние информираме над 600 хил. уникални потребителя месечно. Това е показателно, че интернет функционира в България и е необходимост.

Може ли да съществува вид бизнес, без интернет?
- Ако днес в развитието или поддържането на един бизнес не е заложена концепция за използване на капацитетите на интернет като източник на информация, комуникация, маркетингов tool и т.н., то това е огромна загуба за собствениците му. Не означава, че бизнесът ще загине, но ще е голям минус за фирмата.
Интернет все повече се
превръща в средство, чрез което хората търсят пазари и парньори. Мисля, че използването на мрежата трябва да бъде нещо основно за една компания.

Защо решихте да създадете ICQ на български?
- ICQ (icq.abv.bg) се появи като наш приоритет съвсем естествено, защото това е фундаментална услуга в интернет. Усетихме потребността от нея. Стигнахме обаче до решението, че това е много ключова услуга, за да я предлагаме сами и тя да бъде с необходимото качество на пазара. Решихме, че е много по-добре да превръщаме конкурентите в наши парньори, отколкото да се борим с гиганти като Yahoo, Google, MSN, American Online.
Това е сегмент с огромно значение в нашия бизнес, който се развива с големи темпове на световно ниво от компанииите Yahoo, Google, MSN, Skype, AOL/ICQ и др. Този факт определено влияе и на пазара
у нас.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата Ви като мениджър?
- Това са хората, с които развиваме и поддържаме продукта. Най-голямото предизвикателство за мен беше да ги убедя, че в България също може да се случват нещата, да ги амбицирам и да работим заедно. Щастлив съм от факта, че няколко човека сме направили нещо и то се е получило добре.
Друго предизвикателство е да удволетворяваме нуждите на все повече българи, както и да осигуряваме и развиваме качествени услуги на родния ни език у нас и по света. Защото това е в полза на потребителите и улеснява живота на хората. И не на последно място - дава самочувствие на всички ни.

Как оценявате интернет пазара в България?
- Състоянието му в момента е доста добро в сравнение с това в ЕС, т.е. широколентовият достъп е вече на пазара у нас. Изграждат се и много нови оптични мрежи и инфраструктура, което говори, че ще има и конкуренция. Интернет услугите в държавната администрация вече функционират за граждани и за фирми. Лошото е, че едва 5% от всички, които използват мрежата, използват тези услуги. Информационните, комуникационните и развлекателните услуги в българския интернет стават все по-качествени.
Нелегалното съдържание в интернет обаче е все по-неконтролируемо в световен мащаб, включително и в България.
С нарастването на броя на потребителите и услугите, предлагани в страната, ще се увеличат и престъпленията. Необходими са превантивни мерки, но такива, които ще помогнат да не се съсипе бизнеса и в същото време да се овладее престъпността.
Малкият и средният бизнес трябва да инвестира повече в изграждането на софтуерни и мрежови ресурси, с цел по-добра ефективност за развитие.
Един от проблемите е и образованието на децата. Не съществуват достатъчно квалифицирани учители, които да преподават работа с интернет. Не би трябвало учениците сами да се учат как да работят с интернет, като гледат филми, слушат музика и играят игри. Освен това училищата все още не са добре оборудвани с необходимата комютърна техника.