fbpx Успешното представяне в интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Успешното представяне в интернет

Успешното представяне в интернет

Иван Иванов е един от първите български специалисти по маркетинг и реклама в интернет. Професионално се занимава с интернет продукти от 1996 г. Участвал е пряко в създаването на най-голямата българска интернет марка, DIR.BG и като консултант в изграждането на други интернет марки. От 2002 г. е управител на първата в България интернет рекламна агенция - Сайбърмарк (Cybermark).

Сайбърмарк ЕООД (Cybermark) е първата в България агенция занимаваща се изцяло с интернет маркетинг
и реклама. Агенцията е част от Publicis / MARC Group -
група, обединяваща всички маркетингови комуникационни практики. Сайбърмарк извършва стратегическо планиране, медиа купуване, координация и провеждане на рекламни кампании в интернет.
За контакти: София 1404
бул. Тодор Каблешков 24
тел.: 02/9159010, office@cybermark.bg

Вече трета година периодът октомври-ноември е ключов за специалистите по брендинг и маркетинг, защото тогава се провежда националният конкурс “Бранд мениджър на годината”. Интересното при тазгодишния конкурс е, че за първи път в категориите за участие е намерила място категорията “е-бранд”.
От години ние, специалистите по налагане на интернет марки, полагаме усилия за успешната реализация на българските интернет продукти, налагането на техните марки и увеличаване на тяхната стойност. Добавянето на тази категория в конкурса “Бранд мениджър на годината” е логично признание за това, че в България съществуват интернет марки и те могат напълно пълноправно да се състезават с другите off-line български марки.Друг е въпросът, че селектиращото жури на конкурса е направило странен подбор на участници
в първото издание на категорията. Неясни критерии са определили за участие в състезанието интернет продукти, които трудно биха минали за наложени марки в интернет пространството, което показва, че сред членовете на селектиращото жури може би има недостиг от специалисти по интернет марки.
Да оставим настрана конкурса “Бранд мениджър” и да се върнем на българските интернет марки.

Колкото и да ми се иска, за съжаление, българските интернет марки не могат да се похвалят с много дълга и динамична история
Масовата инвазия на интернет в България започна преди пет-шест години и едва тогава бяха посети първите семена на бъдещите интернет марки. Интересното при тях е, че те възникнаха и доста бързичко се превърнаха в утвърдени без да извършват традиционните дейности, необходими за утвърждаване на една марка и характерни за повечето марки, съществуващи извън интернет.
Налагането на една марка е доста дълъг и не винаги възможен процес, върху който влияние оказват многобройни фактори. Повечето утвърдени марки в българското интернет пространство възникнаха в период, който предоставяше много добри условия за тяхното развитие:

 1. Липса на конкуренция - първите български интернет продукти, които впоследствие се превърнаха в марки, възникнаха без да бъдат притискани от вече утвърдени такива.
 2. Съществуване на идеална пазарна ниша-
  непрекъснатото нарастване на броя потребители на интернет естествено увеличаваше търсенето на информация в много широк спектър.
 3. Слабо владеене на чужди езици и естествен стремеж на потребителите към търсене и предпочитане на интернет продукти на роден език.
 4. Все още непретенциозна аудитория, склонна да прощава недостатъците и грешките на съответния интернет продукт, само защото той задоволява първоначалните й потребности, и защото няма друг.
 5. Естествения, “от уста на уста” маркетинг, който по-старите и “печени” интернет потребители предаваха на “новобранците”.
  6Гладът на off-line медиите, които отразяваха щедро всеки нов български интернет продукт.
 6. Естествената лоялност и силата на навика на интернет потребителя, който веднъж свикнал с начина на използване на даден интернет продукт се “прилепва” към него
  и предпочита да използва именно него.

Няколко съвета, които може да са полезни,
ако искате да създадете
продукт, който да се превърне в марка:

 

 1. На първо място преценете, дали има пазарна ниша за вашия продукт.
 2. Изяснете си силните и слабите страни на подобни продукти, които вече съществуват.
 3. Не започвайте създаването на продукт с идеята да убиете конкуренцията в лицето на утвърдена марка.
 4. Подходете внимателно към избора на своето име. Подкрепям напълно мнението, че името на бъдещата марка не трябва да бъде обобщаващо и широко определящо.
 5. Преценете силите си. Ако се хванете на хорото - трябва да го играете без компромиси, без шикалкавене и единствено с мисълта за задоволяване потребностите на потребителя.
 6. Не очаквайте бързи резултати. В този бизнес е важно да привлечете лоялна аудитория. Тя се привлича много бавно, а се губи много лесно.
 7. И накрая един съвет, който не е валиден единствено за интернет марки: така, както родителите се грижат за малкото дете, преди то да се е превърнало в личност. Така, както от положените грижи и методи на възпитание зависи в каква точно личност то ще се превърне. По същия начин, за марката трябва да се полагат грижи и тя да се възпитава, преди още да се е превърнала в такава.

 

 

 

Разбира се, от гледна точка на натрупания опит, мога да изброя още много благоприятни условия. Така бяха подпомогнати пионерите на българския интернет да създадат първите информационни продукти и гравитиращите около тях сайтове, предоставящи услуги на интернет потребителите, набиращи критичната маса аудитория, която ги определи първо като медии, а след това като успешни интернет марки.
Мога да изброя и много интернет продукти, които възникнаха в зората на българското интернет пространство, но не успяха да се утвърдят като марки. Това в никакъв случай не бяха лоши продукти, напротив някои от тях бяха доста интересни. Явно не бяха преценили достатъчно добре силите и възможностите си и това им попречи да оцелеят и да се наредят достойно в списъка на утвърдените български интернет марки.
Към днешна дата нещата са доста по-сложни. Аудиторията вече не нараства така стремглаво, не търси информация на всяка цена, и е изключително претенциозна и компетентна. Конкуренцията е много голяма и утвърдените марки се опитват да потопят всички нововъзникнали.

Съществуват пазарни ниши, но те са доста по-тесни. Това в никакъв случай не означава, че ако се появят нови интернет продукти, те нямат шанс да се превърнат в марки. Напротив, считам че е напълно реално възникване и утвърждаване на нови интернет марки, дори съм сигурен, че в следващите години на българския пазар ще има нови такива.