fbpx Димитър Маджаров: Храната е здраве и удоволствие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Димитър Маджаров: Храната е здраве и удоволствие

Димитър Маджаров е основател и управител на „Димитър Маджаров -2“ ЕООД. Създадена през 1991 г. като търговска марка за хранителни продукти продукти, фирмата стартира собствено производство на колбаси през 1994 г. Бели саламурени сирена и кашкавали с марката „Димитър Маджаров“ тръгват към клиентите от първата мандра през 1999 г. Днес, точно 30 години след началото, продуктовото портфолио включва повече от 160 млечни и месни артикули. 

Димитър Маджаров е гост в проекта "Мениджърите Споделят" и луксозното издание АЛМАНАХ 2021, в което споделя историята на бизнеса, преминаването през кризите, потребителските вкусове през годините. Ето какво споделя той.

Началото преди 30 години

Помня началото на бизнеса през 1991 г. в едно бурно време след големите социално-икономически промени в България. Започнахме с търговия на едро с хранителни продукти, отворихме и хранителен магазин. Търговията беше лесният начин да започнеш бизнес с малко пари. Бях работил почти 7 години в производствено предприятие и създаването на продукти ми даваше истинското удовлетворение, но за него са нужни доста повече средства. През 1994 г. успяхме да открием първото ни предприятие за производство на месни продукти. Започнахме да произвеждаме и продаваме продукция под марката “Димитър Маджаров”. Няколко години след това, през 1999 г., по специалността на съпругата ми Юлия започнахме да произвеждаме и млечни продукти.

За храната с отговорност

Докато следвах в институт по хранително-вкусова промишленост съм учил много за качествата и значението на храната за здравето и до ден-днешен това е основното ни изискване за всеки един наш продукт. Докато работех в ДСО “Родопа”натрупах опит в производството на месни продукти по рецептите на тогавашния Български държавен стандарт (БДС), гарантиращ здравето на населението. Факт е, че днес много хора казват: “Искам луканката, кренвиршите, салама, сиренето и кашкавала от едно време”. Истината е, че оттогава и двата отрасъла (месни и млечни) се промениха. По отношение на технология, хигиена, оборудване и производствени процеси се развиха в положителна посока, но в стремежа да се произвежда повече и по-евтина продукция, днес се допускат и доста компромиси, които виждаме на щандовете.

Купувайте по-качествени хранителни продукти, за да не си купувате повече лекарства!

При месото съм свидетел на разликата и в основната суровина - днес свинското е от по-млади животни и изисква повече овкусяване. Не мога да приема влагането на заместители на месо, които преди бяха забранени. За мен това не кореспондира с разбирането ми за храната, която произвеждаме. Правим продуктите ни от винаги от свежо месо, което дава съвсем друго качество на продуктите. Ще дам пример - салам “Бургас“ продължава да се приготвя по рецепта от времето на социализма - без подправки и само от висококачествено месо. По същия начин за хубаво сирене и кашкавал се изисква достатъчно суровина, оригинални български закваски, майсторлък за обработка на сиренината и т.н. С 20-30 л мляко няма как да се получи качество, след като са нужни са между 40 и 60 л. Всъщност това е класическата технология по БДС.

Бизнесът през кризите

За изминалите 30 години много от бизнес уроците съм научил от практиката. Фирмата ни мина през всички кризи от 90-те години до днес. Помня тежките 1996-97 г., когато имаше хиперинфлация, а хората нямаха пари. Цените растяха ежеседмично, дори ежедневно. Благодарение на това, че работехме с бързооборотни стоки, можехме да реализираме стоката ден за ден и загубите и рисковете не бяха толкова големи.

Кризата от 2008 г., започнала от строителството, се усети в хранителната промишленост чак към 2009-10 г., като потребителите започнаха да търсят по-евтини продукти. Консумацията на скъпи или деликатесни продукти, каквито ние произвеждаме, се сви за около две години, но след това икономиката бързо тръгна напред и успяхме да наваксаме загубеното, без да изпадаме в сериозни финансови затруднения.

Сега, вече втора година живеем под натиска на световната здравна криза, предизвикана от COVID-19. Когато миналата година епидемията започна в България, ни се наложи да приложим бързи и адекватни мерки. Като цяло производствената ни хигиена, която гарантира качеството и нужната трайност на продуктите, е на най-високо ниво, така че там нямаше промени. Но се наложи да пренастроим смените на работа, транспорт, включително ежедневното хранене на персонала в стола, за да осигурим и социална дистанция и спокойствие за тяхното здраве и здравето на семействата им.

Все пак нашето производство няма как да бъде хоум офис. Както на много работодатели в България и при нас имаше непредвидени разходи като организацията на над 4 кампании с PCR тестове за работещите, редовни хигиенни и предпазни материали и за администрация, търговия и спедиция, заместване на отсъстващи поради карантина служители и пр. Ще се погрижим и за имунизацията, за да може в края на 2021 г. всички да възстановим максимално от предишния ни начин на живот.

Потребителските промени

С годините ми прави впечатление колко се е променил вкусът на българина към храната и най-вече при по-новите поколения. Ако сега дадеш на млад човек да опита домашна кокошка, със сигурност няма да му хареса, както и кисело мляко с каймак, например. И ние като производители носим отговорност да възпитаваме в поколенията именно качествени вкусове.

От миналата година сме свидетели на няколко основни промени в потребителското поведение по адрес на нашите продукти от месо и мляко. Първо драстично намаляха продажбите на продукти от деликатесните витрини, като най-масово се вземат предварително опаковани продукти. В началото на пандемията имаше и уклон към по-евтините и достъпни продукти, но предпочитанията вече се нормализираха. Дори ние, по съвет на експерти от търговските вериги, пуснахме една нова месна серия (Bash Наш), която да посрещне потребителски очаквания за по-достъпна ценово храна.

Но хората ни възприемат като производители на висококачествени продукти и ни е трудно да продаваме масови. Не че качеството на масовите месни продукти не е добро; в крайна сметка направихме сходни продукти, които конкуренцията ни продава от години. За мен обаче те принципно имат компромис с качеството, а то е здраве. Така че мога да посъветвам: купувайте си по-качествени продукти, за да не си купувате повече лекарства!

Търговската реалност

Пред очите ни търговията изключително се промени за изминалите 30 години. Преди малките магазинчета бяха двигателят - много, разнообразни, с лично отношение, без особено сложна организация, стандарти за подредба на стоката и фискална дисциплина. Последните 15 години търговският пейзаж е коренно различен, предизвикан най-вече от големите търговски вериги.

От една страна те дават възможност за реализация на по-голям обем от продукцията, изискват поддържането на постоянни стандарти и качество. Това е един дисциплиниращ орган. В същия момент има постоянното повишаване на очакванията на веригите за подобряване към тях на търговските стимули, което влияе на нашата печалба.

Всяка година веригите откриват поне 10-15 нови обекти и затварят поне три пъти повече малки магазини. Друг фактор е “търговията на промоция”, което всъщност е цена, платена от производителите.

Положителен фактор е, че последните години се увеличиха специализираните деликатесни магазини. Хората търсят все повече фермерски и чисти продукти, което дава възможност за реализация на малки производители. Но и тук клиентите трябва да внимават, защото не всички от тях спазват достатъчно нужните технологии и хигиена. Затова моят съвет е да купуват продукти само от проверени малки производители.

Браншови специфики

В месния бранш има над 250 производителя, млекопреработвателите са над 250. Конкуренцията е голяма и нивото на продуктите се определя от потребителските очаквания и много често ценово ориентирано. Нашата стратегия обаче е друга - предлагаме продукти, които ние бихме харесали и оценили, с което качваме и летвата в бранша. Първи въведохме луканка с калибър Ф70 за деликатесни щандове и витрини; по-големият диаметър изиска 60 дни прецизен процес на зреене и сушене на продукта, което му придава по-богат и плътен вкус.

Миналата година пуснахме и натурална селекция колбаси (“Качествен живот”), създадени единствено от свежо месо, прясно смлени подправки, без популярните консерванти, само с жива закваска. Първи предложихме на пазара сирене и кашкавал от краве, овче, козе и биволско, вече и кисело мляко; поддържаме и био селекция млечни продукти.

В пазарната икономика е все по-трудно да оправдаеш избора си в полза на натурални хранителни продукти направени с майсторлък, в които няма подобрители или не са използвани ускоряващи агенти. Реално на рафта ценово сме равнопоставени с продукти с 30% замяна на месото или при млечните, в които няма висококачествено сурово мляко или технологията е подправена. За съжаление, това у нас не се контролира. Във Великобритания например има индикатори за качеството на храни - зелен, жълт, червен и потребителят има информиран избор.

Доверието в хората

В момента в нашата компания работят 320 души и ако нямаш доверие на всеки един от тях, то няма как да работиш и да създаваш качествени продукти. Аз изключително много държа на всеки един човек от фирмата, той може по всяко време да дойде при мен и да сподели, ако има някакъв личен проблем. Опитваме се да помагаме на всеки. Това дава спокойствие на хората - те знаят, че вратата на кабинета ми е винаги отворена.

Семейни принципи на устойчивост

В началото цялата фирма бяхме аз и съпругата ми Юлия. След това назначихме още двама служители, после още и така неусетно се разраствахме. Нещата се случваха бавно и невинаги лесно, но се радвам, че през всичките години сме запазили уважението на хората, които работят с нас.

Дъщеря ни Станислава също е в компанията. Още от ученическите ваканции буквално я хвърляхме да работи из цеховете. След обучението си в чужбина се върна във фирмата и вече натрупа управленски опит. Така че цялото семейство е в бизнеса- аз, освен с производството на месни продукти се занимавам с финанси, банки, инвестиции. Юлия отговаря за производството на млечните ни продукт и дейно участва в търговската политика, а Станислава оперативно отговоря за търговията, маркетинга, износа. Важните въпроси обсъждаме заедно.

Бизнес принципите

Във фирмата първият принцип е единоначалство, което означава: “Нося цялата отговорност и стоя зад нея”.

Вторият принцип е да не пристъпваме личните си високи критерии за качество на храната. Произвеждаме продукти за нас, за децата ни и за техните деца и всички останали. Не бихме си позволили да направим компромис. Още от хранително-вкусовия институт с Юлия имаме изградени много строги етични възгледи, които спазваме и днес на всяка цена.

Третият принцип е: “Аз съм това, което правя“. Личният ни живот е пред служителите ни; те виждат взаимоотношенията ни, отношението ни към работата и към храната. Така създаваме и доверието. То е не само към персонала и партньорите, а се проектира се и в марката “Димитър Маджаров”. “От нашето семейство за вашето семейство” е слоганът й - ясно заявена концепция, в чиято основа са семейните ни ценности, които запазваме и ги обвързваме с качествата на продуктите ни.

Бизнес в България

През всичките години съм работил само в България и смятам, че с постоянен труд могат да се постигнат много добри резултати. След като сме успели за 30 години да се развием и да стигнем до това ниво, мисля, че има място и за всички млади хора, които искат да правят бизнес в България.