fbpx Цветанка Фратева, Green Point Logistic: Във времена на криза могат да се посеят семенцата на нов бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 9

Цветанка Фратева, Green Point Logistic: Във времена на криза могат да се посеят семенцата на нов бизнес

В края на 2021 г. логистичната компания Green Point Logistic реализира най-голямата сделка в България за електрически автомобили и то в сегмента на лекотоварните. Тази сделка е част и от развитието нов модел на логистичния бизнес в града. Как кризата може да е шанс, какво е зеленото бъдеще на компаниите и какъв е пътят към нулеви вредни емисии, разговаряхме с управителя на компанията Цветанка Фратева. 

Г-жо Фратева, как последните две години промениха логистичния бизнес?

- По мое мнение последните две години всъщност показаха от какво голямо значение е логистичният бизнес. И то в пълния му смисъл, а не сведен само до транспорта. Планирането, прогнозирането, гъвкавостта и на тази база - възможността да се взимат бързи решения, това е, което преживя възраждане като цяло в логистиката. Позабравени може би във времето основни характеристики, които последните две години доказаха значимостта си във веригата на доставките. Неслучайно това е браншът, който бележи ръст във времената на внезапно сполетялата ни пандемия и който ни показа как лесно можем да изгубим равновесие, което да повлече цялата икономика надолу, визирам - зависимостта от доставките от Далечния Изток.

Бъдещето на логистиката е в непрекъснатото повишаване на нейната ефективност

Как направихте стъпка към изцяло зелена логистика и то във време на пандемия и инфлация?

- Обсъждали сме си много пъти, как точно във времена на криза, би могло да се посеят семенцата на нов бизнес. А нашият бизнес модел е точно такъв - на бъдещето, на което обаче вече сме свидетели. На нас той няма да даде плодове веднага, но пък е насочен право в целта на борбата с климатичните промени и опазването на въздуха, околната среда и здравето ни. Здравето на нашите деца, които пък са новото поколение в бизнеса и които ще следват точно нашия пример. Докато всички се питаме какво точно да направим, за да подпомогнем този процес, ние вече знаехме, че зелената логистика със сигурност е инициатива, която би донесла незабавен и осезаем ефект. Да допринесем за намаляването на вредните емисии започвайки директно от “сърцата” на градовете ни, в урбанизираната градска среда, където е концентриран бизнесът и комуто зеленият транспорт може да служи безвредно и впечатляващо в доставките от последната миля.

Вие реализирахте много голяма сделка, като закупихте 28 напълно електрически ванове VW e-Crafter. Вече получихте първите 14, а до края годината и останалите 20. Как се реализира такава голяма сделка?

- С вяра от огромната полза, която би донесла, с вълнение от това да си пръв и единствен в тази си смелост, но и с увереност, че твоята смелост ще вдъхне оптимизъм в бранша, че и други ще я последват и че така ще се даде тласък на преобразяването на градската логистика. И не на последно място - с частно финансиране от бизнесмен филантроп, който вярва, че спечеленото трябва да се инвестира в изграждането на основите на по-добрия бъдещ свят за децата ни. След прецизно проучване избрахме VW e-Crafter, разработен след внимателен анализ на нуждите и изискванията на градската логистика и създаден със същите идеи - да бъде безвреден, благонадежден, комфортен за водача, впечатляващ за клиентите, на които доставяме и на които носи усещане за гордост използвайки екологичната услуга на Грийн Пойнт.

Вдъхновяващо и мотивиращо е да си част от преобразяването на логистичния бранш за почист и безвреден транспорт. Затова сме се погрижили „зелената“ ни логистика да бъде наистина зелена

Реално ли е в скоро време ограничаването на дизелови автомобили в центъра на София? Какво ще стане с всекидневните доставки на стотици автомобили тогава?

- Знаем, че много превозвачи вече се погрижиха и обновиха автопарка си с нови автомобили. За съжаление обаче все още има и доста такива, които невъзпрепятствано бълват черни облаци изгорели газове след себе си. Смятам, че е съвсем реално, а и задължително, на такива, да бъде забранено да навлизат не само в центъра, но и изобщо в градска среда. Вече се постави началото чрез обособяването на зони с ниски емисии и правила за прилагане на мерките за борба с мръсния въздух. Процесът е необратим и мисля, че съвсем скоро и България ще бъде принудена да приложи строги мерки, предвид глобите, на които е осъдена. Вярвам обаче, че логистичният бранш в България се развива и модернизира и всички колеги виждат нуждата от това. И с ясно съзнание и желание да сме в крак с времето, ще посрещнем подготвени предстоящите за наше добро промени.

Според Вас какво ще е бъдещето на логистичния бизнес?

- Сигурно е едно - логистичният бизнес е гръбнакът на икономиката и неговото заздравяване чрез модернизация и усъвършенстване на процесите ще ни гарантират сигурността във веригата на доставките при всякакви обстоятелства. След последните две години на изпитания, когато се сблъскахме с предизвикателствата на една извънредна обстановка, вече сме наясно, че бъдещето на логистиката е в непрекъснатото повишаване на нейната ефективност и прецизна настройка на всеки процес.

Цялото интервю е публикувано в АЛМАНАХ 2022 на успешните бизнес казуси

Цветанка Фратева е завършила „Икономика и Управление на търговията“ в УНСС. Последните 15 г. е управлявала логистиката и планирането, и свързаните с нея в ERP система в български представителства на големи компании като АСО България и DORMA. Също така има сериозен опит в управлението на отдел Администрация и проследяване на стратегически проекти. Натрупаният опит в търговската логистика през всичките тези години й дава познания за динамиката на логистичния бизнес и очакванията на клиентите за реализацията на техните проекти. Всичко това е основа за развитието на нов, „зелен“ модел на логистиката.