fbpx Нина Владимирова и Карина Карагаева: Бизнесът се прави от хора за хора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нина Владимирова и Карина Карагаева: Бизнесът се прави от хора за хора

Мениджърите споделят, сезон 7

Нина Владимирова и Карина Карагаева: Бизнесът се прави от хора за хора

Карина Карагаева и Нина Владимирова са от две поколения и се срещат случайно, но както много пъти се случва, случайните неща, когато имат добра основа, имат програмирано дългосрочно бъдеще. А и прословутата женска интуиция, която много пъти помага в бизнеса, също изиграва роля. Днес те са съдружници в Human Business Studio и успешно налагат своя модел на консултантския бизнес. Те са част от проекта ни "Мениджърите споделят" е тук споделяме част от тяхното участие в луксозното издание Алманах 2020, в което можете да прочетете повече за историята им и успешно решени казуси в бизнеса. 

Случайното начало или когато само небето е таван

Карина: Запознахме се покрай суматохата на други бизнес инициативи в периода, когато Нина тъкмо беше напуснала корпоративния свят, а аз бях част от други проекти. Както обичаме да казваме: “Краставите магарета се надушват отдалече” и нашият случай не е изключение. Оказа се, че с Нина имаме доста сходни разбирания за ценностите и подхода на работа на консултантска компания и за двете ни беше назрял моментът да споделим знания и опит в стремежа си да се погрижим за организациите и хората в тях. Всичко някак се подреди естествено и задвижихме Human Business Studio много бързо.

Нина: Откровено казано, Карина беше едно непланирано събитие в моя живот. Нашата любов е по-скоро от втори поглед. Очевидно и в двете ни има сходен бизнес ген. Ние сме от различни поколения, имаме различен опит и сме вървели в професионалния си път по коренно различни пътеки, но сме доказателство, че в многообразието е силата и когато двама души имат сходни ценности, интелект и разбиране за смисъла на човека в живота, само небето е таванът.

Правилата за успех в бизнеса

Нина: Правилата за бизнес успех, на които залагаме в Студиото и предаваме на нашите клиенти, са определени от важни човешки характеристики: мисия, човечност, кураж, творчество, майсторство. Накратко нашето Символ верую:

Мисия. Важно е да знаем защо ни има, за кого правим нещата, които правим и какво допринасяме. Истината е, че само ако знаем отговорите на тези въпроси ще можем да се справим с предизвикателствата и сътресенията на съвременния бизнес свят.

Човечност. Това може би е най-важното качество и същевременно най-осезаемо липсващото в съвремието ни. Еволюираме като човешки умения, знания и обществен ред, но забравяме, че сме хора и че за да продължим да сме успешни имаме нужда от други хора, да подкрепяме и да бъдем подкрепени. В Студиото винаги подхождаме с разбиране и непредубедено любопитство да разберем какви са болезнените теми в компаниите, които консултираме през призмата на хората - било вътре или навън. Бъдещето е на компаниите, които общуват емоционално интелигентно със служителите и клиентите си. Не трябва да забравяме, че бизнесът е от хората за хората.

Кураж. Несъмнено има нужда да се провокира статуквото и да се действа смело и решително, за да се подобрят редица сфери на живота. Всъщност думата “courage” (англ.) има корен от латинската дума “cor”, която означава “сърце”. Лидери ще бъдат организациите, които имат смелостта да действат в унисон със своята автентичност и без страх да предизвикат и подложат на проверка установените правила. Куражът е не само да бъдеш новатор, да си визионер, да си финансово стабилен, да имаш обичани продукти и услуги, но и да даваш обратно към обществото и хората.

Творчество. Компаниите, които искат да са жизнеспособни и дълголетни трябва да са готови да запазят в себе си любопитството към света и непрекъснато да развиват творческия си потенциал. Вече не можем след налагането на един или няколко успешни продукта да седнем удобно в креслото и да разчитаме, че това ще ни осигури дълго светло бъдеще. Необходимо е да отправяме предизвикателство към заложеното у всеки човек умение за творчество, постоянно да подобряваме вече създаденото и да увеличаваме добавената стойност, която даваме.

Майсторство. Оцеляват онези, които се стремят към съвършенство в нещата, които правят и са вглъбени в качеството на работата си - както майсторът е вглъбен да даде отражения на същността си върху своя шедьовър. Днес се нуждаем от повече майстори. Посредствеността не оцелява дълго.

“Управление на промяната” – необходимост или просто вдъхновяваща фраза?

Нина: Рядко срещаме разбиране какво стои зад абстрактното понятие “управление на промяната” и често в бизнеса битува мнението, че това е просто един добър комуникационен план. Комуникацията е съществена част от управлението на промяната, организациите обаче трябва да си дават сметка, че всяка промяна в бизнес аспект се отразява пряко и непосредствено върху преживяванията на хората в тях. Ето защо управлението на промяната е холистичен и строен процес, който трябва да бъде осъществяван и проследяван с не по-малка важност от останалите бизнес процеси.

В Студиото разглеждаме дигиталната трансформация като комбинация от два важни елемента - процес и лидерски умения или с други думи това е структуриран подход за подкрепа на хората в организациите да преминат от сегашното към бъдещото състояние и променят начина си на работа.

Да обърнеш представите на 180 градуса – интересните казуси

Карина: Наскоро успешно завършихме много интересна серия от обучения по комуникационни умения за IT специалисти в една от най-големите международни софтуерни компании, която има представителство в България. Довериха ни се да приложим нестандартен подход и резултатите приятно изненадаха всички ни. Най-интересното е, че мениджърите имаха изградени представи за служителите си и не можеха да повярват през каква трансформация преминаха те пред очите им. Осигурихме подкрепяща и умерено предизвикателна атмосфера по време на обучителния процес и хората с лекота напуснаха зоната си на комфорт, за да открият в себе си талантливи комуникатори и презентатори.

Успешното „съжителство” на различните поколения в една компания

Нина: Пред компаниите стои предизвикателството истински да опознаят служителите си и да им осигурят среда, в която да се чувстват приети и подкрепени и да им се даде възможност да реализират силните си страни. Това изисква повече усилия и ресурси, но и възвръщаемостта е по-голяма, защото животът, а и проучванията доказват, че силните и ефективни решения идват от многообразни екипи - съставени от хора, които имат различни възгледи, знания и опит, но успяват да общуват помежду си качествено и ефективно.

Екосистемата в България постепенно да се подобрява

Карина: Правенето на бизнес по своето предназначение се състои в доставяне на стойност и решаване на проблеми. В България определено има доста сфери за подобрение и предизвикателства за преодоляване и в този смисъл със сигурност е благодатна почва за развитие на бизнес. Най-голямата трудност, с която трябва да се справим, е усещането, че “няма хора” - не само от гледна точка на кадри, но и илюзорното вярване, че трудно се откриват съмишленици и партньори, на които да имаш доверие. България има да извърви своя културен и социален преход и все още ни липсва необходимото смирение да осъзнаем къде точно сме по пътя. Но всички събития в някакъв смисъл са закономерни спрямо много фактори, които оказват влияние, и не бива да се опитваме да прескочим естественото си развитие. Иска ни се да видим България много по-позитивна и уверена във възможностите си и работим активно за това. Обнадеждаващо е, че срещаме подкрепа на все повече хора и организации и за нас изглежда като екосистемата постепенно да се подобрява откъм ресурси, динамика и резултати.

Пътят за реализация - България или чужбина?

Карина: Вярваме, че стъпваме по земя, заредена с много силна енергия и макар и невинаги да виждаме светло бъдеще, сме убедени, че ни очаква положително развитие и разкриване на потенциала ни като нация. Всеки човек има свободата да избере щастието и удовлетворението си, и със сигурност няма еднозначен отговор на въпроса как да го постигне. Човек трябва да избира битките си и младите хора имат нужда да разберат, че навсякъде има трудности, просто са от различен характер. Съвсем нормален сценарий е да живееш в чужбина, но да движиш проекти в България от разстояние и отново да си активен в реализирането на позитивна промяна. Всъщност най-важният въпрос е: “С какво искаш да допринасяш в този свят?” Всичко друго се подрежда след това.

Нина: Аз съм имала възможността да бъда на много места по света и смятам, че няма по-благодатно място да реализираш своя потенциал и знания от мястото, където би имал цялата подкрепа - на родителите, на приятелите си, на близките си, пък дори и на родната земя. Светът вече е толкова малък, а благодарение на развитието на технологиите скоро границите и териториите ще бъдат условно понятие Моето послание към младите е да вярват в това, което искат, да се развиват непрекъснато и да търсят начин да допринесат за прогреса на родината си.

Предстои ни да живеем в "нова нормалност", ще даде ли тя нов прочит на промяната в компаниите и вниманието към всеки човек в тях?

Нина и Карина: Виждаме бъдещето на организациите като динамично и вълнуващо, с интерес наблюдаваме промените и сме готови да ги подкрепим. Със сигурност оттук нататък прозрачността в организациите ще бъде ключова, а също и усещането на хората, че могат да се доверят на работодателя и че в труден момент, компанията има стратегия как да се погрижи за хората. Надяваме се големите организации да вземат ценен урок от ситуацията и да осъзнаят нуждата да бъдат още по-гъвкави и адаптивни и да вземат идеи от стартиращите компании по целия свят, включително и в България, които демонстрираха много добри примери в това отношение.

Вниманието към индивидуалните потребности към човека би трябвало да се превърне във водещ приоритет, тъй като кризата ни показа, че отговорите на комплексните проблеми са не само в технологиите, а в творческия подход за откриване на решения, силното и автентично лидерство, в емпатичната комуникация и изобщо всичко онова, което е присъщо на нас хората като социални същества. 

----------------

Нина Владимирова е стратег в сферата на комуникациите, корпоративните и регулаторните въпроси, и човешките ресурси. Тя e с богат опит в мултинационална среда, заемайки различни роли в ЗАГОРКА, част от the HEINEKEN Company. Има отлични постижения в изграждането на корпоративна идентичност и организационна култура, програми за съответствие, интегрирани комуникации и корпоративна социална отговорност. Нина е сертифицирана по метода Systems Practice и сертифициран DPO от East European Risk Policy Institute. Тя притежава сертификат за интензивен курс по Дигитална Бизнес Трансформация от Catolica Lisbon School of Business and Economics в Catholic University of Portugal. Завършила е CАС 1 коучинг курс на Aligned Action International. Лектор и панелист на редица бизнес форуми.

 Карина Карагаева е сертифициран по метода Systems Practice и сертифициран корпоративен треньор от Института за мениджмънт и стратегия, Downingtown, САЩ, чийто опит в професионалното обучение включва работа за компании като IBM, Apple Inc., Xerox, Raiffeisenbank, Siemens. Карина има повече от 2500 часа обучение за cross-functional екипи, среден и висш мениджмънт в мултикултурна среда в няколко държави. Обучавала се е в областта на икономиката, иновациите и предприемачеството, като успешно завършва курса за предприемачи във Founder Institute в Лондон. Карина притежава сертификати за интензивни курсове за Conscious Business Model, Design Thinking, функциониране на мозъка и невропластичност. Лектор на различни бизнес форуми и TEDx презентатор.

 

Facebook коментари