Маргарита Асадурова, собственик на студио за анализ на цветове и личен стил

Човек е най-успешен и красив, когато е себе си!

Останах втрещена, когато видях снимка на една моя позната, която изглеждаше коренно различно от начина, по който я познавам. Беше облечена изключително стилно, с много точки цветово, които откриваха буквално нейното „Аз“, изключително елегантно гримирана и за първи път с пола. Виждах я като шеф на някоя голяма корпорация. Като цяло тя излъчваше увереност, креативност, позитивност и страхотен дух за движение напред. Обадих се да я попитам за пълната промяна – оказа се, че е дело на Маргарита Асадурова, чийто бизнес е да разкрива истинската същност и душевност на хората. Дипломира се в Софийския университет с иновативни комуникации и работи няколко години в медиите - от журналист до изпълнителен продуцент на тв филм. След обучение и практика към водеща консултантска фирма в Лондон през 2007 г. основава първото студио за индивидуални анализи на цветовете и личния стил в България My BeautifulI и е негов главен имидж консултант. Ето какво сподели за нейната толкова необичайна работа. 

Маргарита, как стигнахте до идеята да развивате своя бизнес? Не е ли изключително нишов?

- Точно обратното. Това е услуга, която е полезна и ефективна за всеки, без значение от неговата професия, статус, лайфстайл и мироглед. Анализът на цветовете и личния стил осъществяват една фина настройка на съчетанието на човека с дрехите, които носи, като му предоставя инструментариум, с помощта, на който да се представи по най-добрия начин пред останалите, да изрази себе си и едновременно с това да бъде приет и да се свърже с хората. Цветовият и стиловият анализ формират цялостна визия на личния имидж – този, който е златната среда между вътрешната и външната гледна точка. Дрехите се намират в тази зона, затова са изключително важни по отношение на баланса и на ефективността в общуването. Според изследванията на комуникационния процес, над 50% от човешката комуникация се възприема визуално и едва няколко процента вербално. Затова и начинът, по който изглежда човек говори много повече за него, отколкото самият той предполага. А дрехите са нещо, с което всеки от нас си служи абсолютно всеки ден - ние избираме какво да облечем, независимо дали се съобразяваме с работата си или просто с настроението си, и с този избор неминуемо отправяме определено послание към хората около нас.

Какъв тип хора са вашите клиенти?

- Изключително разнообразни като индивидуалност хора, което искрено ме радва. Сред клиентите ми има както директори или собственици на големи компании, така и дизайнери и творци, студенти и пенсионери, активни съвременни млади хора и дори няколко любопитни 13-годишни деца. Има дори един католически свещеник от САЩ, който е индонезиец по произход.

Разбира се, преобладават работещите хора между 25 и 45 години, като около 25 процента от тях са мъже, а останалата част са жени. Всички, които общуват активно са наясно колко важен може да бъде моментът на първото впечатление по отношение на бизнеса и колко голямо значение имат дрехите, които носиш в личния живот, особено ако искаш да привлечеш най-подходящите за теб хора. Такива, с които ще се чувстваш добре, като едновременно с това си самият себе си. За съжаление в съвременната култура голяма част от медиите ни заливат със стандарти, мерки и теглилки, в които се очаква човекът да се вписва, за да бъде по-успешен или красив. Всичко това е погрешен подход. Човек е най-успешен и красив, когато е себе си. Защото използва най-доброто от ресурса, с който го е надарила природата, разгръща потенциала, който носи и го споделя със света.

По какъв начин правите анализа на цветовете за всеки?

- Анализът на цветовете и личния стил представлява конкретна методология. Тази, с която аз работя, е развита и силно разпространена в Англия. От там са и материалите, които се ползват в този процес. При цветовете работим със 132 различни на цвят парчета плат, които представят четирите основни групи на цветните нюанси, които носят имената на сезоните. Обикновено човек попада в една от тези групи и получава представа за точните тонове на цветовете подходящи за него като се прецизира дали да са топли или студени, наситени или светли, ярки или пастелни.

Удобството на сезонната палитра е, че тя включва в себе си цветни нюанси, които много добре се съчетават помежду си и ако човек избере да съобразява цветовете на дрехите си с нея много лесно може да ги комбинира.

Що се отнася до личния стил - там процесът е малко по-сложен и задълбочен, тъй като в основата му стои психологическата теория на Карл Юнг за архетипите. В него се работи с шест базисни стила, които представляват шест различни архетипни образа и се търсят доминантите на тези образи в характера и физиката на човека. На базата на този анализ се прецизират материите, кройките, десените и аксесоарите, които разкриват и подчертават индивидуалната красота.

Трудно се стига до хармоничен баланс във визията?

- Много фактори могат да опосредстват постигането на баланса във визията. На всяко ниво от нашето развитие като личности ние се изкушаваме да си слагаме социални маски, за да се защитаваме от околните и да се съхраняваме. При някои хора напластяването на маските е много голямо и тогава е по-трудно да се стигне до същността на човека. Но щом този човек е дошъл при нас в студиото, значи вече се чувства готов да поотмести маските от лицето си. Най-вероятно е установил, че вече са започнали да му пречат и да му спестяват много хубави неща от живота. Тогава ние се грижим това да стане възможно най-леко и приятно като процес. Когато установим най-добрите дрехи като цветове и стил за даден човек, те на практика поемат ролята на естествена защита, но без да скриват неговата същност. И така процесът на себеразкриване става по-сигурен.

Може ли стилът да промени един човек или „Вълкът козината си мени, но характера - не“?

- Цветовете и личния стил на дрехите могат да разкрият един човек. Ако той допреди това е „криел“ себе си – да, тогава ще се промени в очите на околните. Но тази промяна винаги е към по-добро и понякога може да е толкова фрапираща, че се чудиш защо човекът не се е обличал така и по-рано, защо не е показвал на всички колко е красив всъщност. Ако се изразя метафорично, промяна ще има, ако един „вълк“ се е опитвал да носи кожа на „агне“ или пък кожа на „мечка“ да кажем. И обратното. Важното е дрехите да са в хармония с човека, да са като негова собствена кожа. Тогава се постига и балансът.

Има ли „успешен“ бизнес цвят?

- Един цвят е успешен за бизнеса, когато е в хармония с човека, който го носи. Ако има дисхармония, тогава човекът звучи образно казано като една фалшива мелодия, която е отблъскваща. Затова, ако искате да спечелите доверието на хората срещу вас, да сте балансирани и хармонични, да вдъхвате спокойствие или позитивна енергия с присъствието си, е важно да се съчетавате добре с цветовете, които носите. Анализът на цветовете прецизира точно това.

Защо, когато времето е лошото, хората се обличат в тъмни дрехи?

- Това според мен се случва по-скоро в България. И на други места разбира се, но при нас е почти закон. Според наблюденията, които имам от практиката, повечето хора у нас се страхуват от цветовете. Не знаят как да ги съчетават или са изпълнени с предразсъдъци по отношение на тях. Това се дължи на стагниращата култура, господствала в социализма, както и на липсата на традиции и отношение към дрехите в България като цяло. Разбира се, от практична гледна точка е много по-лесно да носиш тъмни дрехи, когато започне да става кално и дъждовно. Но тъмните цветове също могат да бъдат много разнообразни. Те могат да се комбинират прекрасно с наситени ярки цветове, което още повече да ги освежи. Има начини за практични и в същото време изразителни цветни решения. Хората отдавна са ги измислили, за нас, българите, остава да ги научим и прилагаме.

снимка: Кремена Джонгарова