fbpx Златка Георгиева-Ангелова: Всеки клиент е урок | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Златка Георгиева-Ангелова: Всеки клиент е урок

Да стартираш собствен, малък бизнес по време на пандемия е предизвикателство и риск. Златка Георгиева обаче не се притеснява и 5 месеца след като отваря вратите на собствения си фризьорски салон е убедена, че стъпката е правилна и дори малко е закъсняла с реализацията на мечтата си. През март 2020 г., (точно, когато се обявява първия локдаун), заедно със съпруга си, който също е фризьор, подават документите за разрешително, а през лятото правят ремонт на помещението. На 1 септември в Пловдив мечтата се превръща в реалонт и малкиян елегантен салон PURE hair Atelier приема първите си клиенти.

„Хората сме склонни да стоим в зоната на комфорт и да не мечтаем. И аз се бях оставила на течението – работех 13 години в салон, в който всичко беше много хубаво и всички бяхме като едно семейство. Но реших, че мечтите трябва да стават реалност и затова предприехме тази крачка напред. Благодарни сме и за съдействието на нашите партньори от SELENA ES, че ни подкрепиха и сега работим с техните страхотни продукти“, споделя Златка.

„От 1997 г. се занимавам с фризьорство, а преди това съм завършила и същата специалност в училище, по желание на родителите ми. Баща ми е един от известните фризьори в Пловдив, сестра ми има същата професия. Но в началото на 90-те години имаше т.нар. предприятия и тогава се правеха три прически – всички влизаха различни и излизаха еднакви. За мен тази професия е творчество и тогава казах, че няма да я работа. След 5 години обаче попаднах на правилното място с правилните колеги. Бяхме амбицирани да бъдем новото поколение фризьори и днес всеки от нас е утвърдено име и има собствен салон“, споделя Златка и докато се подлагам на нейните ножици, разговаряме за професията и бизнеса на фризьора.

Не те ли притеснява това, че стартира собствен бизнес във време на криза?

- Може да звучи странно, но аз не усещам криза. Не ме е страх и от конкуренцията, която е сериозна. Хляб има за всеки. Може да видиш календара ни, че часовете са заети до края на февруари. Работим с постоянна клиентела, имам цели фамилии, които ни се доверяват и дори някои от старите клиенти се върнаха сега, на новото място, което не е в центъра, но пък предлага други удобства. Моят принцип е, че когато съм с един клиент, той има 100% от моето внимание. Никога не работя двама клиенти наведнъж и да се налага да изчакват.

Ти казваш, че има много психология във фризьорската професия?

- Да, така е! Това е професия, която дава много, но и взема много. Ние в известна степен сме като психолози. Сега особено в това време, много от клиентите идват, споделят, разказват ти лични истории. Много е важно обаче да не се навлезе много в битовизма и във всеки момент да бъдеш на ниво и да отговаряш на нуждите. Нашата цел е да направим клиентите щастливи, а най-добрата цена е усмивката, която виждам на лицата им. Иначе те сменят.

Капризни ли са клиентите и как се справяш с понякога абсурдните желания?

- Всеки клиент трябва да знае, че работата при нас е процес и само с едно посещение едва ли ще се постигне търсения резултат. Често хората идват искат да станат или руса, или тъмна, без да си дават реална преценка и най-важното, без да знаят дали ще се харесат. Освен това един и същи продукт и цвят нямат еднаква реакция върху всеки, защото генетично всеки човек е различен. Имала съм случаи, когато идва клиентка и иска конкретна визия, но аз и казвам, че тя може да се поддържа само в салон. На въпрос колко често посещава салон, тя дори не може да си спомни… Добре, аз ще я направя, но дали тя е готова да смени навиците си и да посещава салона всеки месец?

Всеки фризьор има страхове, че може да не отговори на някои желания, но реално с годините трупа такава практика, че може да се справи с всичко. По-скоро понякога просто нямам връзка с човека, който сяда на стола. Наскоро пристигна един нов клиент и беше доволен от комуникацията помежду ни. Но на всяко второ изречение, той цитираше името на предишния си фризьор – просто не се беше разделил с него и тогава усещам, че нещо не е наред. Давам си ясна сметка, че не мога да съм отговор за всеки – тъй като съм човек понякога блокирам, а друг път почвам да творя. Затова нашата работа е много психологическа – защото може да го накараш да си тръгне щастлив, а може и дълго време да носи товара на неудовлетворение. Всеки клиент е урок, казус, защото работиш с неговото самочувствие.

Твоите мечти обаче не спират до отварянето на собствения салон…

- Да, мечтая да имам собствена фризьорска Академия, искам да обучавам хора. На този етап не знам кога и как ще стане, но съм убедена, че ще се случи. Аз съм управлявала доста големи салони, с повече хора и това много ми харесва. Вярвам, че концепцията за успешен салон е, когато хората се издигат един друг и поставят колегата си на пиедестал. Разбира се, това важи и за всеки един екип.

 

И докато си говорим, Златка елегантно пипа с ножицата по фината ми, тънка и къса коса. „Това, което искаш като прическа в момента не може да стане, защото нямаш достатъчно дължина, но след месец и половина, ще те чакам и тогава ще можем да творим“, ми казва тя. Елегантно ми подхвърля че най-новата боя DÉNUÉE (Денюе, която от есента у нас внася SELENA ES) би паснала много добре на косата ми и настоящия цвят, а аз като всяка суетна жена съм готова да пробвам. Вече се чувствам специална и съм готова след месец и половина да пътувам от София до Пловдив, за да отида на фризьор. И не съм първата. Златка има клиентки, които за един ден идват от Варна до града на тепетата, за да си тръгнат след това щастливи и с усмивка.