fbpx Атанас Райков, Rakuten Viber: Моралният компас е в основата на бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Атанас Райков, Rakuten Viber: Моралният компас е в основата на бизнеса

Малко са българите, които са част от най-висшия мениджмънт на световни големи корпорации. Атанас Райков обаче в началото на 2023 година поема поста вицепрезидент ключови пазари в Rakuten Viber. Новата позиция го прави част от топ мениджмънта на компанията, което ще му даде директно влияние върху глобалните решения свързани с технологичното, продуктовото и стратегическо развитие на компанията. За стъпалата на кариерата и новия, технологичен свят разговаряме с него в следващите редове.

Райков е част от луксозното ни издание Алманах на успешните бизнес казуси 2023, а тук представяме част от интервюто с него.

Г-н Райков, колко е труден пътя нагоре в кариерата? Твърде малко са българите, които са на толкова високи позиции в глобални компании? Какъв беше Вашия път?

- Започнах работа във Viber през 2015 г. след натрупан близо 10-годишен опит в един от първите мобилни оператори в България Vivacom. Срещнах се с оригиналния екип на компанията на конгрес в Барселона с огромната амбиция най-накрая да заключа сделка между Vivacom и Viber, която от доста време беше в застой. Харесахме се и няколко месеца по-късно получих предложения за позиция, която до този момент не съществуваше в региона. Оттогава насам вече съм имал четири повишения, като в момента съм част от топ мениджмънта на компанията, което ми дава директно влияние върху глобалните решения свързани с технологичното, продуктовото и стратегическо развитие на компанията.

Ако трябва да съм откровен, Viber за мен бе предизвикателство, за което бях напълно подготвен. Упоритостта ми да постигам целите си ме срещна с правилните хора в подходящото време, успехът ми през годините стъпва на добра предварителна подготовка и последователност. Положителното развитие на бизнеса и на екипа са вследствие на удовлетворението от постигната работа и вдъхновението от възможността да влияем на милиони потребители по целия свят. Наличието на тези компоненти при повече професионални истории може да гарантира и това да има повече българи на глобални позиции по света.

Кои са Вашите лични принципи за успешен бизнес и добър мениджмънт?

- Успешният бизнес е вследствие на множество добре организирани и сплотени компоненти, които трябва да се надграждат с постоянство и желание за иновативност. Добавената стойност за потребителите е една от тях. Ако към любимото място за чат и разговори предложиш услуги като поръчка на храна или такси, плащане на битови сметки, прогноза за времето, или дори хороскоп, то ти успяваш да надградиш бизнес модела си, удовлетворявайки първостепенни нужди и спестявайки време и удобство на своите потребители, с което ги правиш по-лоялни и по-ангажирани със съдържанието и услугите ти.

Моралният компас е в основата на моите принципи в правенето на бизнес. С натрупване на критична маса потребители, за много компании генерирането на приходи излиза на преден план, с което компрометират личните данни на потребителите си или се отдават на нелоялни конкурентни практики. В днешно време има примери за чат приложения, които са изградили имидж на сигурни и поверителни, а всъщност се оказва, че криптирането от край до край е само при определени случаи и изисква допълнителна активация. Щастлив съм, че в ДНК-то на Viber е заложена ценностна система, която не прави компромиси с данните на нашите потребители.

Създаването на екипна и корпоративна култура с ясна визия, процеси, общи каузи, ценности и подходи, е важен момент от добрия мениджмънт, защото влияе на производителността на всички нива. Екипната работа, обученията, брейнстормингите и тиймбилдингите, както и редовната оценка и възможности за кариерно развитие на служителите създават ентусиазъм и атмосфера на споделеност и сигурност, която засилва чувството на принадлежност на служителите към компанията.

Все повече чатботовете стават част от комуникацията, изкуственият интелект навлиза във все повече професии и дейности. Не е ли притеснително, че технологичния свят ще ни превземе? Какво става с хората, отношенията, комуникациите?

- Понякога страхът и несигурността са причинени от липсата на разбиране. С непрестанното развитие на технологиите, навлизането им в нашето ежедневие става все по-осезаемо, но това не задължително е нещо лошо, особено, ако се научим как да ги използваме за увеличаване на собствената си продуктивност и разгръщане на потенциала си. Навлизането на изкуствения интелект (AI) има много паралели с навлизането на интернет ерата, която промени начина ни на работа и на живот. Тогава също споделяхме много страхове и надежди.

Както и при предишния технологичен бум, така и сега очаквам да се родят нови възможности за бизнеси с иновативни модели, които ще застрашат и дори изместят съществуващите. Както големи индустрии, така и определени професии са заплашени от това да станат излишни, ако не са достатъчно гъвкави и не се адаптират към новостите на бързо променящата се среда.

AI ще революционализира всеки аспект на свързаността, ще отвори много врати и ще направи живота ни по-лесен. Всеки бизнес ще може да използва силата му за създаване на по-интелигентни продукти и услуги, използвайки опростяване и автоматизация.

С развитието на технологиите виждаме и бум на хакерството. Колко е сигурен Viber и колко сме защитени там?

- За нас във Viber сигурността на потребителите ни е на първо място, и въпреки че никой не може да е 100% защитен от хакерски атаки, поверителността на личните данни остава приоритет за мен и е запазена марка за компанията ни. Viber въведе автоматично криптиране от край до край, още през 2016 г., когато темата за поверителността на данните изобщо не беше на дневен ред за много от конкурентите ни. Това означава, че Viber знае единствено за съществуването на връзка между телефонни номера, като нито приложението, нито трети лица имат достъп до размененото съдържание между потребителите. Към днешна дата имаме десетки допълнителни функции, които подпомагат защитата от измами или спам.

Viber е безплатно приложение от какво всъщност печели компанията?

- При нас не потребителите, а бизнесите плащат за предоставяне на различни продукти и услуги. Привлекли сме много клиенти от ритейл сектора, финансови институции, куриерски компании и дори телекоми, които имат чатботове за услуги или разплащания при нас, или използват един от най-успешните ни формати бизнес съобщенията. Те заместват есемесите, които куриерите, банките и електронните търговци пращат до клиентите си, но предлагат много повече и по-напредничави опции за двустранна комуникация. Всички те, вече могат да имат и свой бизнес профил при нас, който е нещо като мини уебсайт, събиращ цялата информация за тях на едно място.

Казват, че грешките учат. Коя е Вашата грешка в бизнеса, от която се поучихте?

- В ранните години на своята професионална реализация съм понижаван в длъжност, поради липса на инициативност. Оттогава максимата, че „ако не тичаш, изоставаш“, се превърна в мое кредо, което следвам и до ден-днешен. В динамичния свят, в който живеем, е твърде опасно да се отдадеш на комфорта на универсалните си знания и монотонните ежедневни задачи без стремеж да надграждаш и винаги да даваш повече от себе си за компанията, за която работиш.

Смятате ли, че България е добро място за правене на бизнес?

- Да, България е достъпно, отворено и динамично място за правене на бизнес, за изграждане на глобален офис и за привличане на топ таланти. В същото време има нужда от модернизация на обществената среда, повече предвидимост на ниво държавно управление, както и да се работи още върху нашия имидж в чужбина, защото това е нашата визитка картичка, която трябва да ни помага, а не да ни пречи.

Снимки Viber Rakuten

Атанас Райков има 18-годишен опит в сферата на технологиите и телекомуникациите, който започва от Vivacom, където отговя за създаването и развитието на търговската стратегия на услугите за мобилни данни и услугите с добавена стойност.

Във Viber започва през 2015 като генерален мениджър за Централна и Източна Европа. За осемте години на своята професионална реализация в компанията, част от японския e-commerce & финтех конгломерат Rakuten, Атанас е имал 4 повишения.

От началото на 2023 година поема поста вицепрезидент ключови пазари в Rakuten Viber. Новата позиция го прави част от топ мениджмънта на компанията, което ще му даде директно влияние върху глобалните решения свързани с технологичното, продуктовото и стратегическо развитие на компанията.

Атанас е активен участник в предприемаческата екосистема в България с ролята си на ментор и инвеститор към фондове LAUNCHub Ventures и Eleven Ventures. Част е от клуба за ангелски инвеститори CEO Angels Club, както и от менторската мрежа на Endeavor в България.