fbpx Представяме Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 18

Представяме Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България (ВИДЕО)

Мартин Богданов има почти 24 години опит в сферата на финансите, предимно в банкови институции. Биографията му минава през Българска народна банка, където е допринасял за създаването на регулации за първичен и вторичен пазар на ценни книжа. През 2005 г. предствлява Първа инвестиционна банка в Албания.

„Последната ми работа в банкова институция беше в Пощенска банка, когато се появи възможността да работя с моя настоящ съдружник, който тогава търсеше нови възможности за бизнес. Той дълги години се беше занимавал в сферата на технологиите и по-конкретно с ERP системи. Беше направил едно проучване за тенденциите на българския пазар на платежни услуги – какво ще е интересно на клиентите след няколко години и как ще се развие търсенето на финансови услуги.

Когато ми сподели, че има компания - дружество за електронни пари, която се нарича Paysera и която предлага платежни услуги по електронен път, аз много се заинтересовах от този вид бизнес. Това погъделичка предприемаческия ми нюх“, спомня си Мартин Богданов началото на идеята за Paysera България.

През 2016 г., за старта си на българския пазар, компанията залага на услугата международни преводи. Защо? „При нас цената на един превод в евро е 0.15 евро цента без значение от обема му. Това ни дава значително преимущество пред традиционните доставчици на платежни услуги. Към днешна дата, Paysera предлага услугите си в над 180 държави по целия свят. Други услуги от портфолиото на компанията са виртуален ПОС терминал, разплащателна карта, както и още няколко по-дълбоко специализирани услуги, насочени към определен тип бизнеси. Общото между всички тях е факта, че са базирани на онлайн плащания“, казва Богданов.

Неговите правила в бизнеса:

Мартин Богданов смята, че за един предприемач е много важно да има професионалното отношение към бизнеса. „Това означава да познаваш добре пазара, тенденциите и новостите, да познаваш процесите и да можеш да прогнозираш промените в пазара и нагласите на потребителите”.
На второ място, той държи изключително много на екипа си. „Моята врата винаги е отворена. Самият аз съм такъв, че се опитвам да помагам при проблеми на всеки един от екипа. Разбира се, очаквам хората да се самообучават от дадена ситуация и поощрявам проявите на самостоятелност“, казва Мартин.

Богданов държи много и на развитието на бизнеса, постоянното подобрение на продуктите, които се предлагат. Според него е изключително важно да се поставят ясни и реалистични цели пред екипите, които да се следят регулярно, и ако се налагат корекции в процеса на постигането им, същите да бъдат сведени своевременно до екипите.

За Богданов, едно от важните правила в бизнеса е да има постоянна и правилна комуникация, както по хоризонтала, така и по вертикала. Всеки член на екипа трябва да знае каква цел преследва организацията, какви са конкретните цели пред отделните звена, докъде е стигнало тяхното изпълнението и каква е моментната ситуация.

Не на последно място, Мартин Богданов поставя коректността - „...Към партньори, към служители, към доставчици. Една компания може да просперира, но ако не спазва принцип за коректност, бързо би изчезнала от пазара“, казва още той.

 

Материалът е направен въз основа на проведена мениджърска среща. Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE. През годината се провеждат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България, като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.