fbpx Максим Бехар: As soon as possible... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Максим Бехар: As soon as possible...

Максим Бехар е световноизвестен PR експерт, бизнесмен, дипломат и журналист. Tой е главен изпълнителен директор на водещата българска PR агенция M3 Communications Group, Inc., част от най-голямата световна PR корпорация Hill+Knowlton Strategies. Бехар е част от луксозното ни издание Алмана 2021 на успешните бизнес казуси, а тук споделяме част от неговите размисли в изданието.

-------------

Дълго мислих заглавието на наскоро излязлата ми поредна книга и не можах да устоя на идеята “Пет минути до утре”, макар и с риска да обяснявам на всеки все още непрочел я какво се крие зад него. И въпреки че за последните три месеца книгата вече почти не може да се намери по книжарниците, колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам, че това е новият заместител на известната ни в близкото минало абревиатура ASAP (as soon as possible) или – колкото може по-бързо.

Свикнали сме почти всеки ден да пишем, главно в имейл кореспонденцията си – “отговори ми asap”, “отиди там asap”, “свържи се с клиента asap“...

„Пет минути до утре“ замества ASAP и вече е единственият начин да си свършим работата

Връхлетяла като опустошително и неочаквано торнадо, пандемията COVID-19 наистина помете и малко останалата възможност във всекидневния си бизнес календар да прехвърляме неизпълнените по някаквa причина задачи от днес за утре, пък после и за вдругиден. Разбира се, това вероятно е най-малката промяна, която пандемията ни поднесе.

На всички ни беше ясно, че това рано или късно ще дойде – няма да имаме и минута, за да се забавим с взимането на каквито и да е решения, защото просто след това ще бъде твърде късно. Въздишки и оправдания като “чакай да помисля”, “нека не взимаме прибързани решения” вече звучат толкова старомодно, че ако някой ден напиша книга за забранените фрази в бизнес комуникацията, тези вероятно ще бъдат сред първите. Със сигурност знаете един от основните ми закони в бизнеса, който проповядвам в университетски лекции, бизнес презентации и речи на форуми по целия свят от години насам.

„И най-лошото решение е по-добро от невзетото решение“

Преди десетина години имаше доста несъгласия с този пророчески закон, през последната година обаче не съм чул нито една дума срещу него. Много важна част от бизнеса е да взимаме решения – бързи, адекватни, аргументирани, точни. Но зад този процес се крият много елементи, без които той е твърде рисков. Най-важният е силен и добре подготвен екип около всеки мениджър, с който консултацията става за минути онлайн, а когато отново след месеци или години се върнем в офисите си – разбирателство само с един поглед за секунди.

Веднага след това идва огромната необходимост от много знания и опит, за да може тези решения да са винаги в десетката. Сега поне това е възможно и няма мениджър, който да се опита да се оправдае, че няма достъп до знания. Те просто ни заливат отвсякъде и по всяко време и голямото майсторство в днешно време е всички да можем да отсеем тези новини, които ще ни дадат възможността да научим нещо ново, невинаги позитивно, но в крайна сметка – винаги полезно.

Пирамидата на бизнеса

Всъщност много е красиво да гледам всеки ден на екрана на лаптопа си пирамидата на бизнеса такава, каквато си я представях още преди двайсетина години. Винаги в основата стоят два важни за развитието на бизнеса елемента - броят на клиентите и досегашният опит. Естествено, често съм спорил с колеги, които са ми казвали: „Абе, Максо, то и един клиент стига, ако е голям и плаща добре.” Разбира се, че това е голяма заблуда. Често компании фалират именно поради това – залагат на големия единствен клиент, който при първата малка криза или проблем в бизнеса веднага отрязва бюджетите си за външни услуги, каквито и да са те. Затова тази част на пирамидата винаги трябва да е много внимателно и много пропорционално подредена и също така толкова пропорционални изгражда и другата – опита. А вече с всеки изминал ден той става все по-важен - и то не само за процеса на взимане на решения, а и дори само поради факта, че динамиката на промяна в бизнеса вече е със скоростта на светлината.

Всеки ден, всеки час дори, излизат нови и нови идеи как да направим бизнеса си по-конкурентен и по-печеливш и ако ние не сме (отново –всеки час!) на точното място и на точното време, тогава със сигурност сме „изпуснали влака“

Тогава ще ни трябва доста голямо търпение и последователност, за да наваксаме. И естествено – на върха на пирамидата е печалбата, тази, която ще ни даде възможност да инвестираме в екипа или в технологии, да развиваме бизнеса и да работим още по-добре за клиентите си. Но помнете - без тази така важна основа, нашите клиенти и нашият опит, няма да можем да достигнем и самия връх на пирамидата.
Колкото и да е важна тази пирамида, само тя не е достатъчна, за да можем успешно да разберем светкавичното движение на бизнеса тези дни, а и винаги занапред.

Има един много нов закон в кризисния мениджмънт, който категорично повелява: “Първо реагирай, после полирай!”. Приемам го изцяло и е напълно в синхрон с концепцията ми за бързо взимаме на решения.

Или съвсем накратко:

- 24/7 онлайн,
- 24/7 готови за добрата реакция, още едни 24/7 на разположение да приемаме нови свежи идеи, които да преценяваме през призмата на нашите бизнеси.

И да допълня - колкото и бързо да се движи бизнесът, както и да се променя информацията, концепциите и визиите за успеха, то в основата, в най-истинската основа са честността, почтеността, лоялността – към бизнеса, към клиентите, към екипа. И за всички тези неща, за техните промени, нови закони и динамика, с годините минутите “до утре” ще те стават все по-малко...

Тогава, когато животът отново ще осъмне с нови закони...