fbpx Представяме Злателина Бежева – собственик на Frudada (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 4

Представяме Злателина Бежева – собственик на Frudada (ВИДЕО)

Злателина Бежева признава, че в момента поставя началото на един бизнес, за който се надява да е успешен. "Живях 7 години в САЩ, като през последните три се занимавах с инвестиционни финанси. Здравословният начин на живот е моят личен път и моя страст, и постоянно се интересувам от всичко, свързано с това. Докато бях в Америка консумирах много здравословни продукти, но когато се върнах в България, забелязах, че на пазара няма такъв продукт, като пресованото смути. Забелязах, че тази ниша е празна и реших, че е моментът да се захвана с този бизнес, разбира се, с подкрепата на семейството ми.", споделя Злателина как е дошла идеята за създаването на Frudada.

След година и половина работа на пазара у нас, тя вече гледа към пазарите на Сърбия, Румъния и Гърция. Злателина действа с размах: "Вече продаваме в Молдова, в Румъния, в Гърция и съм много щастлива, че хората харесват нашата продукция. Производствената база започва да отеснява и скоро ще трябва да се местим на по-голямо място.", казва с усмивка младото момиче.

За лятото има и нов уникален проект - веган сладоледи. Те ще са отново с пресовани плодове, като освен традиционни вкусове като манго и маракуя, ще пуснат и авторски проект, дело на баща й – със сусамови семена, пресовани с ядки.

За разлика от останалите сладоледи в този сегмент, Злателина казва, че много искала да създадат рецепта със 100% натурални съставки. Затова към рецептата тя добавя кокосово, бадемово мляко и успяват да направят сладолед от плодове, който е невероятно вкусен.

Въпреки че е млада, тя има вече изградени правила, които следва:

- Когато се захванеш, с каквото и да е, за да е успешно, трябва да бъде твоя страст. Успешният бизнес се прави с любов.

- В бизнеса, разбира се, изключително важен е екипът. В моя случай е моето семейство, в което характерите да се допълват. Ето, баща ми, например, е бизнес личност, но той обожава готвенето и е много добър. Майка ми пък е отличен специалист що се касае до счетоводството. Разбира се, имаме и хора, които работят в производството, което е много иновативно и модерно – на практика ние пресоваме различни плодове и зеленчуци. Мислех си, че всички фенове на смутитата използват този метод, но се оказа, че на Балканите сме единствените.

- В бизнеса е много важно и да имаш силата смело да се впускаш напред. Трябва да можеш да мечтаеш с размах. Това е урок, който научих от баща ми и затова за в бъдеще имам планове и за други напитки.

- Важно е да бъдеш отворен към нови идеи и да следиш какво се случва на пазара - какво харесват хората и какво не. Понякога може и да сбъркаш, но пък кой не греши, не е толкова страшно. По-страшно е да не пробваш. Ето, ние пуснахме смути с грахов протеин, но то не се хареса много. Сега разработваме ядково смути - на основата на кашу и бадеми. Имам идеи и за летни напитки с чай и много лимон. Затова моят съвет е – наблюдавайте пазара и неговия пулс. Макар в България тенденциите да идват със закъснение, рано или късно идват.

- Важно е бизнесът да е честен, коректен и етичен. Затова и избрахме такъв дизайн за Frudada - открит и естествен.